واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: انواع شرکتهای تجاری وکیل خود باشیدبخش حقوقی- در این بخش ، سلسله مطالبی را جهت اطلاع رسانی و روشنگری مسائل حقوقی کاربران تبیانی با عنوان وکیل خود باشید ،منتشر می کنیم. بر اساس ماده 16 قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران و آییننامه ابلاغ شده در این خصوص سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مرجع ثبت شرکتها میباشد در این سازمان اداره کلی با نام اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی وجود دارد. البته در کل مسئولیت بر عهده قوه قضائیه است زیرا سازمان ثبت اسناد و املاک و به تبع آن کلیه ادارات و زیر مجموعههای آن به صورت ارگانیک با قوه قضائیه مرتبط میباشند.انواع شرکتهای تجارتی:بر اساس ماده 20 قانون تجارت شرکتهای تجارتی عبارتند از:
1.شرکت سهامی2.شرکت با مسئولیت محدود3.شرکت تضامنی4.شرکت مختلط غیر سهامی5.شرکت مختلط سهامی6.شرکت نسبی7. شرکت تعاونی تولید و مصرفشرکت سهامی : (ماده 1 قانون اصلاح موادی از قانون تجارت) شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست.شرکت با مسئولیت محدود: ( ماده 94 قانون تجارت) شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت هستند.شرکت تضامنی: (ماده 116 قانون تجارت) شرکتی است که تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود: اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض کافی نباشد هریک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. هر قراری که بین شرکاء برخلاف این ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث کان لم یکن است.شرکت مختلط غیر سهامی: ( ماده 141 قانون تجارت)شرکتی است که برای امور تجارتی تحت اسم تجارتی مخصوص بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشود. شریک ضامن مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایهای است که در شرکت گذارده و یا بایستی بگذارد. در اسم شرکت باید عبارت شرکت مختلط و لااقل اسم یکی از شرکاء ضامن قید شود.شرکت مختلط سهامی: ( ماده 162 قانون تجارت)شرکتی است که تحت اسم مخصوصی بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود. شرکاء سهامی کسانی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمت درآمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایه است که در شرکت دارند.شریک ضامن کسی است که سرمایه او به صورت سهام در نیامده و مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارائی شرکت پیدا شود.شرکت نسبی: ( ماده 183 قانون تجارت)شرکتی است که برای امور تجارتی تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکاء به نسبت سرمایهای است که در شرکت گذاشته است.سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مرجع ثبت شرکتها میباشد در این سازمان اداره کلی با نام اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی وجود دارد. شرکت تعاونی تولید و مصرف: ( ماده 190 قانون.تجارت)شرکت تعاونی تولید شرکتی است که بین عدهای از ارباب حرف تشکیل میشود و شرکاء مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار میبرند.شرکت تعاونی مصرف شرکتی است که برای مقاصد ذیل تشکیل میشود:فروش اجناس لازمه برای مصارف زندگانی اعم از اینکه اجناس مزبوره را شرکاء ایجاد کرده یا خریده باشند.تقسیم نفع و ضرر بین شرکاء به نسبت خرید هر یک از آنها.با اینکه هر یک از این هفت نوع شرکت کاربرد و استفاده خاصی دارند و در تجارت روزمره نیز کاربرد دارند اکثر متقاضیان ثبت شرکت به دنبال ثبت شرکت های سهامی خاص، عام، با مسئولیت محدود و تعاونی هستند بر این اساس در این دوره بیشتر بر جزئیات این دسته از شرکت ها تکیه میکنیم.
انواع شرکتهای سهامی :شرکت سهامی به دو نوع تقسیم میشود:نوع اول- شرکتهایی که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند این گونه شرکتها شرکت سهامی عام نامیده میشوند.نوع دوم- شرکتهایی که تمام سرمایه آنها در موقع تاسیس منحصراً توسط موسسین تامین گردیده است. این گونه شرکتها شرکت سهامی خاص نامیده میشوند.اصولا در کلیه شرکتهای سهامی:شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب میشود ولو این که موضوع عملیات آن بازرگانی نباشد.در شرکت سهامی تعداد شرکاء نباید از سه نفر کمتر باشد.اصطلاح شرکت سهامی عام یا خاص باید قبل از نام شرکت و یا بعد از آن بدون فاصله با نام شرکت در کلیه اوراق و اطلاعیهها و آگهیهای شرکت به طور خوانا قید شود.موسسین شرکت سهامی نسبت به کلیه اعمال و اقداماتی که به منظور تاسیس و به ثبت رسانیدن شرکت انجام میدهند مسئولیت تضامنی دارند.فرآوری/ ندا پاک نهادگروه جامعه و ارتباطات
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]