واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما)در روز پنجم اسفند ماه 1340، هواپیمای ملی ایران که به اختصار هما خوانده می شد، از ادغام شرکت های ایرانین ایرویز ، پرشین ایرسرویسز و ایران ایر (شرکت هواپیمایی ایران) پا به عرصه وجود نهاد و با حدود 170 میلیون ریال سرمایه نقدی و غیر نقدی کارخود را آغاز کرد.هما فعالیت خود را با 9 فروند هواپیمای DC-3، یک فروند هواپیمای DC-6 و سه فروند هواپیمای ویسکانت (viscount) شروع کرد و در سال 1343 با اجاره یک فروند هواپیمای جت از سوئیس ایر، دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا را به وطن منتقل نمود. در همان سال نیز به عضویت انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی یا تا در آمد.
در سال 1344 هما در صدد خرید دو فروند هواپیمای بوئینگ 100- 727 برآمد. اما پیش از تحویل گرفتن هواپیماها، در تیر ماه همان سال، یا یک فروند بوئینگ 100- 727 اجاره ای، نخستین پرواز بین المللی را در مسیر تهران- بیروت- رم- ژنو- فرانکفورت، آغاز کرد و تا پایان همان سال، پروازهای هما به لبنان، ایتالیا، سوئیس، آلمان، کویت و افغانستان گسترش یافت. در سال 1345 نیز با تحویل گرفتن هواپیما های جدید، پرواز هما به لندن، پاریس و استانبول آغاز شد.شبکه پروازهای خارجی هما به تدریج گسترش یافت و همزمان با این گسترش، آموزش نیروی انسانی هم آغاز شد و با روندی رو به رشد ادامه یافت. برای تحقق این هدف، نخستین بار در بهمن ماه 1348، هشت نفر کار آموز خلبانی به موسسه آمریکن فلایرز و هشت نفر کارآموز مهندسی پرواز به موسسه آموزشی نورثروپ اعزام شدند. در این زمان 66 نفر تکنیسین هم در مرکز آموزش فنی هما به آموزش دانش فنی هواپیمایی مشغول بودند.در پایان سال 1356 ناوگان هما دارای 25 فروند هواپیما بود و از 8743 نفر کارکنان آن، 1282 نفر خارجی بودند که تعدادی از آنان با 51 ملیت در شبکه بین المللی و افرادی با 25 ملیت در شبکه داخلی هما کار می کردند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تمامی سطوح شغلی هما به دست کارشناسان ایرانی سپرده شد. در سال های بعد، به دلیل محدودیت هایی که از سوی ایالات متحده آمریکا در زمینه خرید هواپیما برای ناوگان پروازی هما بوجود آمد، در سال 1371 با تقویت شرکت «ایران ایر تورز» و اجاره کردن 6 فروند هواپیمای توپولف 154 از روسیه توسعه ناوگان هوایی از سر گرفته شد.یکی از موفقیت های چشم گیر هما، انجام پروازهای داخلی و خارجی آن در طول هشت سال جنگ عراق علیه ایران بود که خلبانان شرکت با بی باکی و از خود گذشتگی فراوان آن ها را به سرانجام می رساندند.گسترش ناوگان با خرید 6 فروند هواپیمای فوکر- 100 (ناوگان آزادگان) و خرید دو فروند هواپیمای ایرباس برای ناوگان جانبازان، تأسیس مرکز بهسازی و آموزش نیروی انسانی، توسعه دوره های آموزشی هواپیمایی، ایجاد مرکز تعمیر قطعات برقی و الکترونیکی، گسترش فعالیت های شرکت ایران ایرتورز و بازسازی هتل های هما از جمله فعالیت های شرکت به شمار می رود. نتیجه این اقدامات حمل میلیون ها مسافر در طول بیش از چهل سال فعالیت سازمان است.امروزه هم چنین، تعدادی از هواپیماهای «ایران ایر» در ایران تعمیر اساسی شده و عملیات گوناگون فنی و مهندسی بر روی آن ها انجام می شود.
شبکه پروازی هما در حال حاضر بسیاری از پایتخت های آسیایی، خاورمیانه و خاور دور، منطقه خلیج فارس و اروپا را زیر پوشش پروازهای مستقیم خود گرفته است.برابر آخرین آمار منتشره، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در سال 1382 با انجام 623/93 ساعت پرواز، بیش از 7 میلیون مسافر را جابجا کرده است (81 % از این آمار مربوط به پروازهای داخلی و 19 % مربوط به پروازهای خارجی است). از مجموع پروازهای انجام شده 71 % توسط هما و 29 % توسط هواپیمایی ایران ایرتور انجام شده است. میزان بار حمل شده در سال مذکور حدود 46 هزار تن می باشد. این هواپیمایی 2950 تن نیز محصولات پستی حمل کرده است. شرکت فوق با بهره گیری از خدمات حدود دوازده هزار پرسنل و هواپیماهای ایرباس، بوئینگ و فوکر به کار خدمات رسانی هوایی مشغول می باشد. تهیه کننده: محسن مرادی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 817]