واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شمع هاي خطرناک
اين روزها خيلي مُد شده است که اغلب افراد براي شاعرانه کردن و آرامش بخشي در فضاي خانه از شمع هاي تزئيني، رومانتيک و عطري بسيار استفاده مي کنند. اما آيا تا به حال به اين موضوع فکر کرده ايد که ممکن است شمع ها به سلامت افراد آسيب برسانند؟ هنگام سوختن شمع ترکيبات نامطلوبي مانند: منواکسيد کربن، دي اکسيد کربن، اکسيدهاي نيتروژن، دوده و ذرات معلق ايجاد و در فضاي اطراف پراکنده مي شود.از طرفي واکس پارافين که متداول ترين و ارزان ترين نوع واکس شمع است نيز در اثر سوختن از خود مواد سمي و سرطان زايي آزاد مي کند. آزاد شدن اين مواد شيميايي و دوده ناشي از سوختن شمع در هوايي که تهويه نمي شود در افرادي که آسم دارند ممکن است سيستم تنفسي را تحريک کرده يا توليد آلرژي نمايد. به علاوه دوده، حاوي مقاديري هيدروکربن هاي آروماتيک است که مخاطرات سرطان زايي آن شناخته شده است. اما يکي از ترکيباتي که با سوختن شمع وارد محيط مي شود، سُرب است.سُرب با اکسيژن هوا ترکيب شده و به صورت اکسيد سرب در ميآيد. اين ترکيب به راحتي استنشاق و در بافت ريه ته نشين مي شود و از آن جا هم وارد جريان خون شده و بيشتر اندام ها و فرآيندهاي بيوشيميايي بدن را تحت تاثير قرار مي دهد.
تحقيقات نشان داده است ميزان ماندگاري سُرب ناشي از سوختن شمع در هواي اتاق يک ساعت است که بيشتر به صورت معلق در هوا باقي مي ماند و پس از مدتي ته نشين شده و روي وسايل خانه به همراه گرد و غبار مي نشيند. در اين صورت امکان مسموميت کودکان با سُرب از طريق دست و دهان فراهم مي شود. مطالعات نشان داده است کودکان و سالمندان و افرادي که داراي بيماري هاي تنفسي و اختلالات عصبي، بيماري هاي قلبي ـ عروقي و نارسايي سيستم ايمني هستند بيشتر از ديگران از سموم و آلودگي هاي ناشي از سوختن شمع در هواي اتاق آسيب مي بينند. البته در اين ميان سيستم اعصاب مرکزي کودکان نسبت به سُرب حساس تر است.برخي از آثار مسموميت با سرب شامل: معلوليت، کاهش تمرکز، کم هوشي و اختلالات رفتاري است. هر چند مقدار سُرب منتشر شده در اثر سوختن شمع ناچيز است، اما در صورت استفاده مداوم و طولاني مدت مشکلات جدي تري مانند بروز سرطان را نيز افزايش مي دهد. شمع هاي عطري نيز از اين مقوله مستثني نيستند. اين شمع ها در مقايسه با ساير انواع شمع ها مخاطرات بيشتري براي سلامت افراد دارند. اگر چه ترکيبات عطري افزوده شده به پارافين شمع در هنگام سوختن موجب ايجاد بوي خوش، مطبوع و آرام بخش مي شود، اما به دليل آن که بيشتر اين شمع ها تحت نظارت و کنترل شده، توليد نمي شوند ممکن است برخي افراد به مواد عطري موجود در آن آلرژي و حساسيت داشته باشند و موجب بروز مشکلات ريوي و تنفسي گردد.
توجه: حتي المقدور از انواع شمع ها کمتر استفاده کرده و در صورت لزوم از انواع ساده، بدون عطر و رنگ، آن هم در کوتاه مدت استفاده نماييد و سعي کنيد اتاقي که در آن شمع در حال سوختن است مدام تهويه شود. در هنگام بد سوختن شمع نيز آن را بلافاصله خاموش کنيد و از قرار دادن طولاني مدت شمع روشن درون کيک تولد فرزندان دلبندتان جدا اجتناب کنيد. فاخره بهبهاني - جام جم اگر مي خواهيد با پزشکان سايت مشورت کنيد، اينجا را کليک کنيد.براي شرکت در بحث هاي انجمن سايت مرتبط با بهداشت و سلامت، اينجا را کليک کنيد. *مطالب مرتبط:مشکلات ناشي از استنشاق سُربآلودگى هوا و اثرات احتمالى آن بر سلامتىبخش تغذيه و سلامت تبيان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]