واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: نسل ها در مواجه با فناوری بررسی درباره نقش فناوری ها در زندگی اجتماعی و خانوادگی، آموزش، کار و به طور کلی تمام ابعاد زندگی، در عین جذابیت، بسیار دشوار به نظر می رسد. زیرا گستردگی این تاثیرات بر جنبه های مختلف زندگی ما خیلی بیشتر از آن است که بتوان روی تمامی آنها احاطه داشت. بر همین اساس می توان گفت که تاکنون کسی نتوانسته حتی تعریف دقیقی از مفهوم کلی نسل ها و ارزش های شخصی و کاری در دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات ارایه دهد.
لری روزن (Larry Rosen)، پروفسور روان شناسی از دانشگاه ایالت کالیفرنیا پس از 25 سال تحقیق در مورد هم گونگی ها و تفاوت های میان نسل های مختلف به این نتیجه رسیده است که عمده مردمی که در رده سنی خاصی قرار دارند رفتارهای همسانی در مواجهه با فناوری های اطلاعات و ارتباطات از خود نشان می دهند. براساس تعریف کلی محققان، افرادی که بین سال های 1946 و 1964 متولد شده اند. بیبی بومر و کسانی که قبل از سال 1946 به دنیا آمده اند، نسل سنتی یا خاموش نام دارند به همین منوال نسلی که بین سال ها ی 1965 و 1979 به دنیا آمده اند، نسل X نامیده شده اند. این نام اولین بار در کتاب نسل X؛ داستانی برای یک فرهنگ شتاب گرفته (Generation X: Talesforan Accelerated Culture) در سال 1991 توسط توسط داگلاس کاپلند وارد ادبیات مدرن شد. انتخاب حرف X در واقع نشان دهنده ابهامی است که این نسل با آن دست به گریبان است. البته این ابهام در مقایسه با بیبی بومرها مطرح شده است.بعد از این نسل، نسلی هستند که بعد از دهه 1980 و در زمان تولد وب گسترده جهانی (WWW) و قدرت گرفتن فضای مجازی و شبکه ها به دنیا آمده اند. به افراد این نسل، به غیر از نسل Y وب گرد هم می گویند. حرف Y به علت توالی آن بعد از X انتخاب شده است. افرادی نیز که بعد از سال 1999 به دنیا آمده اند، هزاره ای ها نام دارند. می توان گفت که بومی های این نسل حقیقتا اولین نسل سایبر هستند و برای نامگذاری آنها از حرف الفبایی استفاده نشده و دون تپسکات (Don Tapscott)، برای اولین بار آنها را نسل نت نامید. زیرا زندگی این نسل کاملا تحت تاثیر اینترنت است. البته با توجه به رشد سریع فناوری های اطلاعات و ارتباطات و تاثیر مستقیم آنها بر زندگی ما، مطمئناً این تنها اینترنت نیست که بر زندگی آینده نسل نت و به طور کلی کودکان و نوجوانان کنونی جهان تاثیر می گذارد.
روزن به همراه تیمی از محققان دیگر در دانشگاه کالیفرنیا، نسل خاص دیگری را را کشف کرده اند که نام iGeneration را برای آن برگزیده اند. حرف I هم بیانگر فناوری های موبایلی نظیر آیفون، آبیاد، Wii و آیتیونز است که همه رده های سنی از کودکان گرفته تا افراد بزرگسال روزانه از آنها استفاده می کنند. این حرف همچنین نمادی از فناوری هایی است که به کاربران امکان می دهد آنها را برای خود سفارشی و یا شخصی سازی (individualized) کنند. این گروه معتقدند این نسل جدید شامل کودکان و نوجوانانی می شود که در هزاره جدید به دنیا آمده اند و به نوعی ناف آنها را با فناوری های مدرن و رسانه ها بریده اند. این افراد شیفتگان واقعی ارتباطات الکترونیکی هستند و نیاز آنها با ابزارهای چند عملکردی مرتفع می شود. افزایش مصرف رسانهبررسی های این تیم روی هزاران کودک، نوجوان و جوان نشان می دهد که این افراد روزانه با گزینه ای زیادی به عنوان رسانه سر و کار دارند و از بسیاری از آنها استفاده می کنند. در این تحقیق آنلاین در مورد نحوه گذراندن ساعات روز این افراد از فعالیت شان در اینترنت گرفته تا کامپیوتر، بازیهای ویدیویی، گوش دادن به موسیقی، صحبت کردن با تلفن، چت کردن، ایمیل زدن، پیامک فرستادن و تماشای تلویزیون نظرسنجی شده است.براساس تخمین این گروه، بسیاری از کودکان، نوجوانان و جوانان بدون این که دچار سردرگمی شوند، به طور همزمان از چندین رسانه استفاده می کنند.براساس یافته های این گروه و چند مرکز دیگر از جمله Kaiser Family و Pew، کودکان و نوجوانان تقریبا همه ساعات بیداری شان را در حال استفاده از رسانه ها و فناوری های اطلاعات و ارتباطات هستند. ارتباطات الکترونیکیبا مطالعه رفتارهای هر نسل در مواجهه با فناوری های اطلاعات و ارتباطات در می یابیم که در هر کدام از این رده های سنی یک سری اولویت ها وجود دارد. به طور کلی می توان گفت بیبی بومرها ارتباطات رودررو و تلفنی را به ارتباطات دیگر ترجیح می دهند. در حالی که نسل X وضعیتی مبهم تر دارند. زیرا این افراد به غیر از ارتباط رودررو و ارتباط تلفنی، به ارسال و دریافت ایمیل نیز علاقه زیادی دارند. در حالی که نسل نت گویی مبدا تاریخ را برای دوران ارتباطات مدرن رقم زده اند این افراد از تمامی ابزار ارتباطی الکترونیکی مبتنی بر وب نظیر شبکه های اجتماعی چون فیس بوک و پیام های فوری در چت استقبال می کنند.
اما iGenerationها با رفتارهای خود در مقابل فناوری های ارتباطات و اطلاعات تعریف جدیدی از ارتباطات را ارایه کرده اند. براساس گزارش مرکز نیلسون، افرادی که در این رده سنی قرار دارند، ماهانه حدود سه هزار و 146 پیام مبتنی بر وب ردوبدل می کنند. در حالی در همین مدت زمان حدود 191 تماس با تلفن همراه شان برقرار می کنند و تنها 10 پیامک در زمان بیداری شان و به غیر از ساعاتی که در مدرسه هستند، می فرستند و یا دریافت می کنند. برگرفته از روزنامه فناورانتنظیم برای تبیان: فاطمه مجدآبادی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3140]