واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: قلعههاي استان ايلام (2)قلعه پور اشرفدر 6 کيلومتري ضلع جنوب شرقي شهرستان دره شهر در روستاي شيخ مکان قرار گرفته است.مطابق سنگ نوشته نصب شده روي ديوار ورودي قلعه، در سال 1335 قمري بدستور مير صيد محمد خان پور اشرف در اين منطقه از دره شهر ساخته شده است.بيشترين مصالح بکار رفته در اسکلت بنا، قلوه سنگ و در مواردي از آجر جهت ترئين از جمله سر در ورودي ها و برجستگيها روي ديوار استفاده شده است.اين قلعه کاربرد نظامي- مسکوني داشته و متعلق به دوران قاجار ميباشد و در نوع خود بي نظير ميباشد.
قلعه زينل(زبيده)اين اثر تاريخي در جنوب روستاي الياس آباد چمکلان از توابع شهرستان دره شهر واقع شده است. قلعه زينل همانند ديگر قلاع محدوده زاگرس بر روي تپه اي نسبتاً بلند ساخته شده است.قلعه فعلي يک بناي دوره اسلامي متاخر است که در دوره صفويه ساخته شده و در دورههاي بعد مورد استفاده حاکمان محلي قرار گرفته است. مصالح بکار رفته در ساخت اين قلعه سنگ و گچ ميباشد. دژ شيخ مکاناين دژ در داخل تنگه شيخ مکان در 8کيلومتري شرق دره شهر و در سمت غربي تنگه، آثاري از يک دژ جالب توجه در دل کوه به چشم ميخورد که از لحاظ مصالح و سبک معماري، نشاني از دوره ساساني دارد.دژ چهار اتاق و تنها يک در ورودي در ضله شمالي دارد. مصالح اصلي دژ قلوه سنگ و گچ است که در انتهاي ديواره دژ با اندودي از گچ پوشيده شده است. قلعه مير غلام هاشمي(سيکان)قلعه مير غلام هاشمي يکي از بناهاي دوره قاجاريه است که به استناد سنگ نوشته نصب شده بر ديواره ورودي بنا، در سال 1303 قمري مير غلام هاشمي در روستاي فرخ آباد احداث کرده است.بناي قلعه به سبک دوره ساساني و به شکل چهار ايواني و با مصالحي از سنگ و ملات گچ ساخته شده که در زمان خود کاربرد مسکوني داشته است. پلان بنا مربع شکل ميباشد. اين قلعه در دره سيکان به فاصله 8 کيلومتري شمال غرب شهر دره شهر ساخته شده است.
قلعه هزار دراين قلعه در شرق شهرستان دره شهر واقع گرديده است که قدمتش به دوره ساساني ميرسد. نماي اصلي اين اثر، طاقهاي هلالي شکل ميباشد.با توجه به ساختار معماري،اثر احتمالاً قلعه يا پادگان نظامي بوده است. مصالح بکار رفته در ساخت اين قلعه شامل سنگهاي تراشيده و قلوه سنگهايي است که از گچ پخته به عنوان ملات استفاده شده است. قلعه ارمودر روستاي ارمو دره شهر بخشي از يک بنا در محل قبرستان باستاني ارمو باقي مانده است که به نظر ميرسد آثار يک قلعه باستاني باشد. از ديگر قلعههاي شهرستان دره شهر ميتوان به قلعه کلم،قلعه تيغن، قلعه ماژين اشاره کرد. قلعه پنج برار مورموري(قلعه تاجمير)پنج برار محدودهاي تاريخي است که در کوهپايههاي جنوبي کوه کاه ماس، مشرف بر دشت مورموري واقع شده و قلعه پنج برار يکي از اين آثار محسوب ميشود.مصالح ساخت قلعه سنگهاي نسبتاً بزرگ که از سنگهاي رودخانهاي و بومي منطقه است. قلعه متعلق به دوران اسلامي است. اين قلعه شامل دژ پيراموني و بناهاي داخل محوطه دژ ميباشد. قلعه شياخ (شهاق)اين قلعه در روستاي بردي از توابع بخش زرين آباد قرار دارد و مربوط به دوران ساسانيان ميباشد. قلعه روي محدودهاي نسبتاً بلند نسبت به زمينهاي پيراموني قرار گرفته است. مصالح بکار رفته در بنا سنگ و گچ است. قلعه ميمه زرين آباداين قلعه تاريخي در حاشيه شمالي شهر ميمه و بر فراز تپه ماهورهاي مشرف بر شهر و جاده اصلي ايلام- ميمه ساخته شده است.قلعه شامل پله، زيرزمين، راهرو، برج ديده باني و تعدادي اتاق است. مصالح بکار رفته در اين بنا قلوه سنگ و گچ ميباشد و نماي داخلي ديوارها با ساروج اندود شده است. قلعه آسمان آباد دوله شيرواناين قلعه در فاصله 700 متري جنوب روستاي علي آباد وسطي روي يکي از تپه ماهورهاي کوهپايهاي مشرف بر رودخانه کارزان در حد فاصل بين روستاي علي آباد وسطي و علي آباد سفلي قرار گرفته است.مصالح ساخت آن سنگهاي لاشه و ملات گچ ميباشد. قلعه هره قلوساين قلعه باستاني در مسير جاده سرابله به روستاي شباب و در نزديکي روستاي موشکان از توابع شهرستان شيروان چرداول واقع شده است. اين قلعه احتمالاً مربوط به دوره ساساني ميباشد. قلعه جوق ملکشاهياين قلعه مشرف بر سرزمين نسبتاً هموار و در 4 کيلومتري غرب ارکواز ملکشاهي بر فراز تپهاي بلند بنا شده است. نوع معماري و شواهد فرهنگي محدوده قلعه نشان ميدهد که اين قلعه مر بوط به دوران سلاجقه است.
قلعه کنجانچماين قلعه در سال 1326 قمري بنا به دستور غلامرضا خان ابوقداره آخرين والي ايلام ساخته شده و داراي اتاقهاي مرتبط به هم، حمام، برج نگهباني و قسمت مسکوني و ديوانخانه ميباشد و به عنوان قلعه زمستاني والي مورد استفاده قرار ميگرفته است.
قلعه جهانگير آبادقلعه جهانگير آباد بنايي است متعلق به دوران پهلوي و واليان پشتکوه که توسط خوانين منطقه (ميرهاي هاشمي) در جنوب شهر تاريخي دره شهر و حاشيه روستاي جهانگير آباد ساخته شده است.بنا داراي پلان مربع مستطيل است. مصالح بکار رفته در اين قلعه قلوه سنگهاي رودخانهاي و ملات گچ ميباشد. اين بنا بطور کلي داراي 6 اتاق، 2 ايوان و يک راهرو و دو زيرزمين ميباشد.برخي ديگر از قلعههاي استان ايلام:قلعه پبر دمي ميمه قلعه سيس مورموري قلعه لرغه مورموري قلعه و محوطه پشته زنجيره قلعه و و دژ کوه خرمه چرداول منبع: همشهري آنلاين قلعه هاي استان ايلام (1)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]