واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: وضعيت رؤيت پذيري هلال ماه رمضان 1430بار ديگر به روزهاي پاياني ماه شعبان رسيديم و مسأله ي آغاز ماه رمضان مطرح شد. البته معمولا بحث رؤيت هلال ماه شوال از بحث هلال رمضان، توجه بيشتري به خود جلب مي کند.
چندين قرن است که منجمين در طول تاريخ، با فعاليت هاي رصدي و محاسباتي سعي در ارائه ي ضابطه اي داشته اند که بتوانند رؤيت پذيري هلال ماه را پيش بيني کنند. مدل ها و روشهاي پيش بيني رؤيت پذيري هلال ماه از زمان بابل باستان شکل گرفتند و در دوره ي اسلامي با دقت و قوت بيشتري به راه خود ادامه دادند. اکنون با پيشرفتهاي چشمگيري که در تمامي علوم مخصوصاً نجوم صورت گرفته است، ارائه ي اين ضابطه ها با دقت بسيار بيشتري امکان پذير شده است. ولي آنچه بايد بدان توجه نمود اين است که مدار ماه و شاخصه هاي رؤيت پذيري و وضعيت جوي به اندازه اي پيچيده و گوناگون است که همچنان در بعضي موارد پيش بيني رؤيت پذيري هلال با قطعيت ممکن نيست. هلال ماه رمضان امسال از آن هلال هايي است که به نمي توان راجع به آن حکم کرد، چرا که از طرفي سن بالايي دارد و در نتيجه ضخيم است، ولي از طرف ديگر، در لحظه ي غروب خورشيد ارتفاع کمي دارد و اگر افق گردو غبار داشته باشد، ممکن است در ايران با چشم غيرمسلح ديده نشود. وضعيت هلال ماه رمضان 1430طبق محاسبات منجمين و با استفاده از معيارهاي مختلف پيش بينيِ رؤيت پذيري، اين هلال در شامگاه جمعه 29 شعبان، 30 مردادماه 88 در بخشهاي جنوبي ايران، در صورت نبود گرد و غبار با چشم غير مسلح و قسمتهاي شمالي با ابزار رصدي قابل رؤيت خواهد بود.طبق پيش بيني آقاي قاضي ميرسعيد و رستمي، هلال ماه مبارک رمضان در مناطق منتهي اليه جنوب شرقي- جنوب و جنوب غربي ايران در شرايط آب و هوايي بسيار مناسب با چشم غير مسلح و در ساير نقاط ايران با چشم مسلح قابل رويت مي باشد ، بديهي است در مناطق شمال شرقي- شمال وشمال غربي کشور عزيزمان رصدگران محترم نياز به ابزار قوي تري خواهند داشت تا بتوانند هلال ماه مبارک رمضان را رويت کنند.علت اينکه با قطعيت نمي توان راجع به رؤيتپذيري هلال رمضان امسال با چشم غيرمسلح حکم کرد اين است که اين هلال در لحظه ي غروب خورشيد ارتفاع کمي از افق دارد (حدود 8ر4 درجه) ولي حدود 25 دقيقه بعد از غروب خورشيد، در افق غربي غروب مي کند، و با توجه به ضخامت بالاي هلال (2%) امکان رؤيت هلال بالا مي رود. بنابراين وضعيت گرد وغبار در افق غربي تأثير زيادي بر رؤيت اين هلال کم ارتفاع خواهد داشت، و از آنجا که پيش بيني وضعيت هوا و گرد و غبار دشوار است، قضاوت درباره ي رؤيت پذيري هلال با چشم غيرمسلح در بعضي از نقاط ايران با قطعيت نخواهد بود. کجاها؟هلال ماه رمضان درغروب روز جمعه در مجمع الجزايرفيليپين، اندونزي، مالزي، سنگاپور، تايلند، هندوستان، پاكستان به جز شمال شرقي آن، جنوب ايران، كشورهاي حوزه خليج فارس، عربستان سعودي، يمن، جنوب عراق، اردن، جنوب سوريه و لبنان با چشم غيرمسلح رؤيت خواهد شد.
در شمال كشورچين، افغانستان، جنوب تركمنستان، آذربايجان، تركيه، شمال عراق، مركز و شمال سوريه وشمال لبنان با ابزار اپتيكي قابل رؤيت است، بديهي است اين هلال در ساير نقاط آسيا از جمله در شمال و شمال شرقي اين قاره قابل مشاهده نخواهد بود. آقاي قاضي ميرسعيد در خصوص رؤيت پذيري هلال ماه در قاره آفريقا و قاره اروپا گفت: هلال ماه رمضان در غروب روز جمعه در تمام قاره آفريقا با چشم غير مسلح قابل رؤيت است و هلال ماه رمضان در غروب روز جمعه در جنوب قاره اروپا مثل كشورهاي اسپانيا، پرتغال، جنوب ايتاليا، يونان، قبرس با ابزار (دوربين و يا تلسكوپ) قابل مشاهده و در ساير مناطق اروپا هلال ماه حتي با ابزار اپتيكي قوي نيز قابل رؤيت نخواهد بود. قاضي ميرسعيد افزود: هلال ماه رمضان در غروب جمعه در مركز و جنوب ايالات متحده آمريكا، آمريكاي مركزي و آمريكاي جنوبي با چشم غير مسلح قابل رؤيت است، اين هلال در شمال آمريكا فقط با ابزار اپتيكي قابل رؤيت خواهد بود.در اينجا نقشه هايي درباره ي پيش بيني رؤيت هلال بر اساس معياري با نام «عوده» در شامگاه 30 امردادماه 1388، ارائه مي گردد.
نقشه هاي رؤيت پذيري هلال رمضان 1430 در غروب روز جمعه 30 امرداد 1388، 29 شعبان 1430 بر اساس معيار «عوده»در اين تصوير رنگ قرمز نشان دهنده ي عدم امکان رؤيت به هيچ وجه مي باشد. رنگ سفيد غير قابل رؤيت، رنگ آبي رؤيت با چشم مسلح، رنگ صورتي رؤيت با چشم غير مسلح و رنگ سبز نشاندهنده ي امکان رؤيت هلال به آساني مي باشد. همانطور که در تصوير ديده مي شود، قسمت اعظم نيمه ي جنوبي ايران، در قسمت صورتي رنگ قرار مي گيرد. امکان رؤيت هلال در شامگاه پنجشنبه 28 مرداد؟آقاي قاضي ميرسعيد در پاسخ به خبرنگار خبرگزاري فارس گفت: در غروب پنجشنبه 29 امرداد هلال ماه مبارك رمضان در هيچ نقطهاي از جهان جز در منطقه كوچكي در اقيانوس آرام جنوبي قابل رؤيت نخواهد بود.طبق محاسبات منجمين و با استفاده از معيارهاي مختلف پيش بينيِ رؤيت پذيري، اين هلال در شامگاه جمعه 29 شعبان، 30 مرداد ماه 88 از مناطق جنوبي ايران با چشم غير مسلح و از مناطق شمالي آن با ابزار رصدي، قابل رؤيت خواهد بود. آغاز رمضانبنابراين طبق فتواي مراجعي که رؤيت پذيري هلال در خاک ايران را ملاک آغاز ماه مي دانند، چه به رؤيت با چشم مسلح فتوا دهنده و چه غير مسلح، شنبه 31 امرداد ماه، آغاز ماه رمضان 1430 در ايران خواهد بود. منابع:http://www.icoproject.org/http://www.ugcs.irhttp://www.farsnews.comتأليف:ا.م.گميني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]