واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: غذا، بخشی از لذت سفر است (1)
غذا بخشی از فرهنگ هر قوم است. غذاهای بومی و محلی نشان دهنده ی سلیقه، ذائقه و بخشی از فرهنگ مردم سرزمین مان هستند.حتی اگر آدم شكمویی نباشید، به هر حال خوردن غذاهای گوناگون برایتان لذتی بی نظیر است.بر اساس آنچه در سفرنامه ها آمده، یكی از جذابیت های سفر برای بشر از دیرباز تا كنون، چشیدن طعم غذاهای شهرها و کشورهای مختلف بوده است. اینكه مردم كدام منطقه چه غذایی را بهتر می پزند، یا اینكه در كدام ناحیه از كشور چه غذایی از محبوبیت بیشتری برخوردار است، می تواند زمینه ای برای شناخت روحیه مردم آنجا باشد. اگر در تعطیلات نوروز به نواحی مختلف كشور سفر می كنید، سعی كنید با خوراكی های مخصوص هر منطقه آشنا شوید.هرگز سعی نكنید در بازگشت از سفر، مقدار زیادی خوراكی محلی را برای سوغات یا نگهداری در خانه به همراه بیاورید که بزرگ ترین ضرر این كار، صرف پول و انرژی است، زیرا به نظر می رسد خوراكی های خاص هر منطقه در همان محل خوشمزهترند. شاید هم قرار گرفتن در مناطق آب و هوایی مختلف سبب می شود تا اشتهای ما برای خوردن خوراكی مخصوص آن منطقه تحریك شود و میل زیادی به خوردن خوراكی های بومی داشته باشیم، اما پس از ترك محل ، تمایل چندانی به خوردن آن خوراکی نخواهیم داشت.البته این یك حكم قطعی نیست و گاهی اوقات هم تا مدت ها از خوردن یک خوراکی محلی لذت می برید.5 منطقه از كشورمان بیش از سایر جاها، مورد استقبال مسافران نوروزی هستند.استانهای شمالی و جنوبی كشور، اصفهان، خراسان و فارس بیشترین گردشگران نوروزی را جذب می كنند.لازم است قبل از سفر اطلاعاتی درباره غذاهای بومی هر محل داشته باشید. چون توضیح دادن درباره تمامی غذاها ناممكن است، ما ناچاریم در هر استان به یكی دو غذا اكتفا كنیم.غذاهای جنوبیاگر برای گذراندن تعطیلات نوروز به جنوب كشور می روید، ماهی بخورید، البته سعی كنید تازه باشد.
قلیه ماهی جنوبیكی از بهترین غذاهایی كه جنوبی ها با ماهی می پزند، همان "قلیه ماهی" معروف است كه خورشتی از تركیب ماهی، سیر، كمی تمرهندی و ادویه و فلفل فراوان است. در قلیه معمولاً از ماهی سنگ سر استفاده می كنند، ولی از ماهی های دیگر هم می توان استفاده کرد.نكته مهم در تهیه این غذا آن است كه آشپز باید با مهارت خاصی، ماهی را با سبزی و پیاز و سیر تفت دهد، طوری كه تكه های ماهی له نشوند و شكل اولیه شان را حفظ كنند.جنوبی ها مهارت ویژهای در خوردن ماهی دارند، آن قدر كه همیشه از میهمانان غیرجنوبی شان جلوترند. بیشتر جنوبی ها ماهی را با دست پاك می كنند، شما هم بهتر است دست به كار شوید و برای لذت بردن از غذا با دست تمیز، خارهای ماهی را جدا كنید تا گلوی تان را در امان نگه دارید.
ماهی تنوری(صُبور) صُبور، ماهی ای است كه در تنور، فر یا روی منقل پخته می شود و هیچ كس تا كنون این ماهی را در ماهی تابه سرخ نكرده، اگر كسی این كار را كرده باشد مسلماً یك غیرجنوبی بوده كه انواع ماهی را نمی شناسد.ماهی صبور را به شكل درسته در بازار می فروشند، به عبارتی این ماهی را هرگز تكه تكه نمی كنند، فقط محتویات شكمش را با مهارت خارج كرده و می شویند. سپس مخلوطی از سیر، پیاز، سبزی ماهی و آب تمر هندی را (این مخلوط به زبان محلی حشو نام دارد) در شكم ماهی قرار داده و آن را در تنور می گذارند تا بپزد. این روزها در غیبت تنور، از فر هم استفاده می كنند. بعضی افراد صبور را در توری كباب می گذارند و روی ذغال كباب می كنند.خوردن صبور آداب ویژه دارد. معمولا برای هر نفر یك ماهی آماده می كنند و آن را در سینی گرد كوچكی روی سفره، مقابلش می گذارند. صبور حتی سر سفره هم تكه تكه نمی شود. جنوبی های اصیل تمام گوشت ماهی را به راحتی از پوست جدا می كنند و پوست ماهی را درسته كف سینی برجای می گذارند. شما هم بهتر است به دست های میزبان تان اعتماد كنید و از او بخواهید كه ماهی تان را پاك كند. یادتان باشد بعد از خوردن ماهی صبور، دم كرده چای با لیمو عمانی بنوشید.مینا شهنی - همشهری*مطالب مرتبط:15 نکته درباره خوراكیهای سفربا 28 شرط، سالم سفر کنیدتوصیههای بهداشتی برای سفرنوروز و عوارض سلامتی بعد از آنرفتارهای نادرست غذایی در نوروزهفت سین سلامتی برای حفظ سلامتی بدن در ایام نوروز باید ... هنگام تعطیلات، تغذیه مناسب را تعطیل نکنید نوروزی زیبا با تغذیهای مناسب(1) و (2)سنتهای سلامت، برای همه سالاهمیت تعطیلات برای سلامتی بدنبخش تغذیه و سلامت تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 448]