واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: وندالیسم در ایران و جهان
![وندالیسم](http://img.tebyan.net/big/1387/08/4462692023145222149239224761833220422252.jpg)
همه جای دنیا را گرفته اند. هیچ کس حریفشان نیست. انگار که هیچ نقطه ای از این کره خاکی از دست خرابکاری های آنها در امان نیست. همین وندال ها را می گوییم. آنها که کارشان تخریب و شکستن است. همان ها که ابا و اجدادشان هزاران سال پیش به مردم و اموالشان رحم نمی کردند و اگر چیزی برای تخریب نمی یافتند، شهر و محل زندگی مردم را به آتش می کشیدند و می گریختند. همان ها بودند که فرزندانشان امروز که فرصت آدم کشی و شهرسوزی ندارند، با تیغ و چاقو به جان اموال عمومی می افتند و می خواهند عقده هزاران ساله پدران خود را بر سر اموال و اشیای متعلق به مردم خالی کنند. وندال ها خیلی دور نیستند. شاید یکی از آنها همین جا روی یکی از صندلی های اتوبوسی در حال حرکت نشسته باشد... بحث وندالیسم و اوباش گرایی دسته ای از مردم و عدم عملکرد آنها طبق قانون همیشه در محافل عمومی دنیا مطرح بوده است. وندالیسم به معنای تخریب کنترل نشده اشیا و آثار فرهنگی باارزش یا اموال عمومی است که یک ناهنجاری اجتماعی به حساب میآید. برخی کشورها مانند بریتانیا، اسکاتلند، ایتالیا، اتریش، یوگسلاوی، بلژیک، اسپانیا، آرژانتین ، ایران و... به دلیل وجود طرفداران پروپا قرص فوتبال، سالانه سهم بیشتری از خسارات حاصل از خرابکاری وندال ها را به خود اختصاص می دهند.عشق تخریب های هلندیسال 1971 بود که برای اولین بار راه آهن هلند در گزارش سالانه اش وقوع وندالیسم را اعلام کرد. رشد ثابت خسارات عمدی از اواخر دهه 70 یعنی زمانی که مسئولان برای اولین بار از این موضوع به عنوان یک مشکل آگاه شدند، سبب توجه بسیار زیاد دولت در سطوح محلی و ملی شد.به همین دلیل شهرداری نوتردام از جمله شرکت حمل و نقل شهرداری در اواخر دهه 70 تصمیم گرفت این مشکل را بررسی کرده و برای کنترل آن چاره ای بیندیشند.مطالعه این مطلب به موافقت بین پلیس و مقامات دادگستری انجامید و به موجب این موافقت مامورانی با لباس های معمولی در اتوبوس ها، ترامواها و متروها سفر می کردند و هرگاه کسی در حال آسیب رساندن به وسایل نقلیه عمومی می دیدند، وی را دستگیر می کردند.وندال گری در مهد دموکراسیوندالیسم در همه جای فرانسه بویژه شهرها و متروپل ها بیداد می کند. روی دیوارهای شهرها، متروها، ترن ها، سینماها، آسانسورها، پارک های عمومی ، پارکینگ ها، باجه های تلفن و حتی در بیمارستان ها و مدارس وندالیسم مشهود است.مسئولان متروی پاریس تنها در سال 89 برای تعمیر و بازسازی صندلی هایی که مسافران مترو پاره کرده بودند، 18 میلیون فرانک خرج کرده اند. هرسال خرابکاران بیمار دست کم 5 هزار شیشه اتوبوس را در ایستگاه های اتوبوس با تفنگ و سنگ می شکنند. آمارها نشان می دهد 80 درصد تلفن های عمومی پاریس در پایان سال 85 میلادی قابل استفاده نبود!
![وندالیسم](http://img.tebyan.net/big/1387/08/1572361132151792326217721146201221919824748.jpg)
آلمانی های وندال گراهزینه خسارت وندالیسم در جمهوری فدرال آلمان در سال 1989 بیش از 43 میلیون مارک آلمان بود. بیشترین سهم یعنی چیزی حدود 63 درصد مربوط به حوزه های شهری بزرگ بود و سایر شهرها 23 درصد هزینه را به خود اختصاص می داد. در هامبورگ میزان افزایش در فاصله 1979 تا 81 حدود 41 درصد بود. گزارش خبرگزاری ها حاکی از آن است که هنوز هم وندالیسم در آلمان رو به افزایش است.دارو دسته های نیویورکیابعاد وندالیسم در ایالات متحده آمریکا نیز گسترده است. پارک ها، اماکن تاریخی، موزه ها، مدارس، کتابخانه ها، متروها و… از محیط های آسیب دیده وندالیسمند.در نیومکزیکو سوراخ های ناشی از گلوله به سطح صاف دیواره های صخره ها در بنای یادبود پتروگلیف آسیب رسانده است. مجسمه های حیوانات و انسان ها که هزاران سال پیش توسط آمریکایی های بومی آن محل کنده کاری شده و نقاشی شده بودند هدف تیراندازان ماهری قرار گرفته اند و تعدادی از آنها را به خرده سنگ بدل کرده اند.کارهای دستی که در 357 پارک ملی تحت محافظت بودند به سرقت رفته یا با اسپری رنگ شده، خرد شده، و سوزانده شده اند. مشاور باستان شناسی اماکن عمومی آمریکا می گوید: اگر یک پارک در ایالات متحده وجود داشته باشد که تا به حال هدف وندالیسم قرار نگرفته است، من از آن بی اطلاع هستم(!)
![وندالیسم](http://img.tebyan.net/big/1387/08/25170626912876129103137732392141537320163.jpg)
چشم آبی های معترضتظاهرات و تحصن های برگزار شده در ایتالیا هم دیگر در همه جا زبانزد خاص و عام شده و چشم آبی های کشور چکمه ای با دیدن هرگونه عامل که نارضایتیشان را برانگیزد، بساط تظاهراتشان را در شهرهای مختلف ایتالیا می گسترانند. این تظاهرات هرساله خسارات زیادی به دولت ایتالیا وارد می کنند که گاه آمار این آسیب ها و خسارات از طرف دولت ایتالیا به طور صحیح اعلام نمی شود.سیسیلیهای مافیایی هر در چند ماه یکبار به شهرهای مختلف این کشور زهر چشمی نشان می دهند و با وارد کردن خسارت به اموال مردم و اماکن عمومی چهره دیگری از وندالیسم سیاسی را به همگان نشان می دهند.منبع: مریم محمود خواه، برنا نیوز (با تلخیص و تغییر) در ایران وندالیسم، بیشتر خود را در بازی های ورزشی و از سوی هوادارن متعصب تیمها نشان می دهد؛ اما به این موضوع اختصاص ندارد. کافی است به شعارهای نوشته شده بر روی در و دیوار شهر و یا صندلی های پاره اتوبوس ها نگاهی بیندازیم. راهکار مبارزه با وندالیسم از دید شما چیست؟
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2433]