واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: تبليغات از نوع دم دستينقدي کوتاه بر پيک هاي تبليغاتي
شايد مبتکران مجلات و پيک هاي تبليغاتي هم نمي دانستند که اين شيوه از تبليغات تا حدي در شهر تهران جواب مي دهد که ظرف مدت زماني نه چندان طولاني، تعداد تيراژها از هزار، به ميليون برسد. اين تيراژ موجب شد تا کانون آگهي هاي تبليغاتي از طريق پيک هاي محلي، رو به گسترش باشد و رقابت آنها بيشتر شود. بنابراين شاهد هستيم که طي چند سال اخير انتشار مجلات و پيک هاي تبليغاتي روند رو به رشدي را طي مي کنند، به طوريکه ماهانه بيش از صدها پيک تبليغاتي در سطح مناطق غرب، شمال، شرق و مرکز تهران توزيع مي شوند و البته هر ماه موجب مي شوند که حجم معيني از سفارشات تبليغاتي، روانه چاپخانه ها شوند.شخصيت انسان چيزي نيست جز داشتن دندانهاي سفيد براق، رهايي از چاقي با کمربندهاي لاغري، تغيير دادن رنگ بدن با سولاريوم، داشتن صورتي زيبا با جراحي پلاستيک و صرف غذا در يک رستوران رويايي در بالاترين نقطه از شهر تهران!طبق گفتگوهايي که با برخي از مديران اين کانونهاي تبليغاتي انجام شده است، در بيشتر موارد، از روند فعاليت اين کانون ها ابراز خرسندي مي کنند و از اين بابت که مردم حق دارند آخرين اطلاعات روزمره را در دسترس داشته باشند سخن مي گويند. اينکه مردم بايد انواع خدمات مربوط به خود را بشناسند، تا بي جهت براي يافتن کالاي مورد نياز خود در خيابان ها سرگردان نشوند تا به اين طريق از بار ترافيک تهران نيز کاسته شود. آيا همين نگرش موجب مي شود تا يک کانون تبليغاتي، ظرف مدت کمتر از 5 سال، حجم کار خود را که در آغاز با 4 برگ آگهي و تنها در 2 منطقه از شهر بود، اکنون به ماهانه 36 ميليون برگ آگهي در بيش از 15 منطقه در شهر تهران افزايش دهد؟يا ممکن است از خود بپرسيم که چه چيز موجب مي شود تا چنين پيشرفتي در يک فعاليت تبليغاتي رخ دهد؟البته آنچه مسلم است ارقام سود حاصله از اين نوع تبليغات، چنين پيشرفتي را به دنبال دارد و موجب مي شود تا مديران اين کانونها هر چه بيشتر به دنبال جلب نظر مخاطبان خويش باشند. طبيعتا جائيکه هدف اصلي دستيابي به سودهاي سرسام آور باشد، توجه به ساير ابعاد کمرنگ تر مي شود. يعني به راحتي ممکن است آسيب رساني به سطح تفکر و فرهنگ مردم کم اهميت تر از اين شود که به عنوان دغدغه اي مهم، مديران و سردمداران تبليغاتي را به خود مشغول کند. بيشترين توجه معطوف به اين نقطه است که بهره گيري از کدام ابزار و عناصر مي تواند موجب تحريک احساسات انساني شود و يا به چه طريق مي توان از لحاظ رواني بر مخاطب موثر واقع شد تا به داشتن يک کالاي تبليغاتي ترغيب و تشويق شود. يا با ايجاد کدام نگرش مي توان موجب تحريک مردم به داشتن يک کالاي تبليغاتي شد.
وقتي با اندکي تامل به صفحات رنگين پيک هاي تبليغاتي خيره مي شويد، متوجه خواهيد شد که اين صفحات زيبا و جذاب دائما اين معنا را به مخاطب مي رسانند که به عنوان مصرف کننده هرگز تنها نيست و انگار حتي براي لحظه اي اجازه نمي دهد تا دچار اين سوء ظن شود که ممکن است بتواند در برابر اين هجمه جذاب، مقاومت کند.اصل اساسي صنعت تبليغات اين است که بايد به مصرف کننده نشان داد که تمامي نيازهايش رفع شدني است و او نيز يک مصرف کننده ابدي است. اين بيشتر شبيه به يک بازي فريبکارانه است که مخاطبان صنعت تبليغات به آن مشغول هستند و اتفاقا از اين بازي احساس کاميابي و رضايت دارند.گه گاه افراد براي فرار از ملال و يکنواختي زندگي روزمره، به نحوي آرام و بي صدا خود را در اختيار هر نوع تداعي معاني و مهملات شادي بخشي که صنعت تبليغات فراهم آورده، مي گذارند. به اين ترتيب لذت و سرگرمي و توجه به جنبه هاي ايجاد آسايش و راحتي، به تدريج به يک آرزو تبديل مي شود و جاي امور باارزش و والا را مي گيرد. پوستر رنگي روي جلد، به لطف لقمه لذيذي که در آن ترسيم شده است، يا فهرست خوراکي هاي مختلف يک رستوران به همراه تصوير زيبايي از نماي آن امروزه تبديل به سرگرمي مهم و روزمره افراد شده است.شيوع و افزايش ورود مجلات و ژورنال هاي محلي به خانه هاي افراد شايد در نگاه اول امري عادي جلوه کند، اما با اندکي تامل مي توان سهم مهم اين نوع تبليغات را در فرهنگ سازي جامعه تشخيص داد.اين مساله نشان مي دهد لذت و سرگرمي بخش مهمي از زندگي روزمره افراد جامعه را به خود اختصاص داده است. اين يعني بهره گيري از اقبال عمومي. يعني ذوق رايج در ميان مردم، ايده آل خود را از قلمرو تبليغات يعني همان اجناس مصرفي، مي گيرد. بدين ترتيب اين حکم سقراطي که امر زيبا همان امر سودمند است، امروزه – به نحوي طنز آميز- تحقق يافته است. حتي امروز ممکن است صنعت تبليغات انواع مختلف کالاها و خدمات را همچون شعارهايي نمادين شکل دهد و آنها را با تخفيف به خورد مردمي بي رغبت دهد. در برخي موارد هم تبليغات کار انتخاب کالا را آسانتر مي کند و به فروشنده ناشناخته کمک مي کند تا اجناس خود را آب کند. تبليغات و آگهي هاي متنوع، پيوند محکمي ميان مصرف کننده و شرکت هاي تجاري برقرار مي کنند. تبليغات اين گونه اي موجب صرفه جويي در وقت مي شود. از طرفي آگهي هاي درج شده در صفحات رنگين و جذاب اين ژورنال، در واقع شماري از عکس ها و جزئيات مستند را به کار مي گيرند که عملا به نمود کامل آرمان اطلاع رساني بدل مي شوند. پس تبليغات و صنعت فرهنگ سازي به لحاظ تکنيکي و همچنين اقتصادي در هم مي آميزند. مقوله شخصيت انساني عملا دال بر چيزي نيست جز داشتن دندانهاي سفيد براق و رهايي از بوي بد دهان، رهايي از چاقي با کمربندهاي لاغري، تغيير دادن رنگ بدن با سولاريوم، داشتن صورتي زيبا با جراحي پلاستيک و صرف غذا در يک رستوران رويايي در بالاترين نقطه از شهر تهران.
به اين ترتيب دغدغه اصلي افراد جامعه همان چيزي است که گفته شد. به خصوص در جامعه و شهري مثل تهران که افراد در زندگي روزمره ممکن است از فشارهاي ناشي از ترافيک و آلودگي هوا در رنج باشند، مسلما توسل به هر چيزي که تا حدي از اين فشارها بکاهد يا موجب گذراندن لحظاتي با بي خيالي باشد، مي تواند راهکار خوبي باشد. بنابراين فرهنگ مصرفي در حالي توده اي مي شود که افراد جامعه در بسياري از موارد با روي باز از آن استقبال مي کنند و نسبت به تمامي ابعاد آن روي خوش نشان مي دهند و اين يعني پيروزي تبليغات و پيروزي صنعت فرهنگ در توده اي کردن فرهنگ مصرفي. درست در همين نقطه است که در مواجهه با افراد و در ساير نقاط شهري با اين احساس برخورد مي کنيم که حاکميت کالاهاي لذت بخش به عنوان ابژه هايي مسرت بخش در سرتاسر جامعه وجود دارند و ارقام بالاي ناشي از سود صنعت تبليغات منجر به اين مي شود که مديران تبليغاتي به سرعت به سمت اهداف خويش حرکت کنند بدون آنکه فرصتي داشته باشند تا به آثار مخرب فرهنگي که نشر داده اند، توجه کنند.بنابراين شيوع و افزايش ورود مجلات و ژورنال هاي محلي به خانه هاي افراد شايد در نگاه اول امري عادي جلوه کند، اما با اندکي دقت و تامل و با کشف لايه هاي زيرين اين مجلات تبليغاتي، مي توان سهم مهم اين نوع تبليغات را در فرهنگ سازي جامعه تشخيص داد.يک جامعه پيشرفته و مدرن در صورتي به موفقيت خواهد رسيد که افراد و اعضاي آن با حفظ سنن و فرهنگ خويش، در جستجوي اهداف خود باشند. اين درست است که جامعه ما نيز همچون ساير جوامع بايد به پيشرفت برسد و از شيوه هاي نوين و به روز دنيا بهره برد و تمامي افراد جامعه اين حق را دارند که لحظاتي را با سرگرمي و لذت سپري کنند اما گسترش تکنولوژي و مدرن بودن، در صورتي شايسته است که موجب آسيب رساني سنت ها و باورهاي ارزشمند و اصيل فرهنگ يک جامعه نشود. آنچه امروز شاهد هستيم، گسترش روزافزون روحيه مصرف گرايي و فرهنگ مصرفي در ميان مردم است که به جرات مي توان گفت، سهم صنعت تبليغات در اين ميان از همه بيشتر است. بهتر و شايسته تر آن است که مديران تبليغاتي ما در طراحي و تنظيم مجلات و پيک هاي تبليغاتي، تا حدي ارزش هاي غني فرهنگ ايراني را هم مد نظر قرار دهند و تنها در جستجوي بالا بردن تيراژ و سود آوري نباشند. اگر باور داشته باشيم که فرهنگ و سنتهاي هر جامعه اي از مهم ترين ارکان هويت و موجوديت آن مي باشد، به گونه اي ديگر عمل خواهيم کرد. يک جامعه پيشرفته و مدرن در صورتي به موفقيت خواهد رسيد که افراد و اعضاي آن با حفظ سنن و فرهنگ خويش، در جستجوي اهداف خود باشند. چرا که تاريخ نشان مي دهد که جوامعي که همواره و تحت هر شرايطي فرهنگ اصيل خود را دائما بازتوليد کرده اند، در مواقع خطر و بحران، همچون حلقه هاي زنجير به يکديگر متصل بوده و خود را از گزند حوادث مصون داشته اند. فلذا يافتن راهکارهايي براي بازتوليد هر روزه سرمايه فرهنگي مان در تمامي ابعاد جامعه، بحث مهمي است که بايد دغدغه همه اعضاي جامعه باشد.منابع:استريناتي،دومنيک."نظريه هاي فرهنگ عامه".ترجمه ثريا پاک نظر،تهران:1379جانسون،لزلي."منتقدان فرهنگ".ترجمه ضياء موحد.تهران:1378آدورنو،هورکهايمر."صنعت فرهنگ سازي".فصلنامه ارغنون،شماره 18،تهران:1380 فاطمه ناظم زادهگروه جامعه وسياست
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 391]