واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شمارش معکوس براي معرفي نماينده ايران به اسکار
در فاصله پنجاه روز مانده تا معرفي نماينده سينماي ايران براي حضور در بخش بهترين فيلم غيرانگليسي زبان اسکار هشتاد و يکم، گزينههاي مناسب براي شرکت در اين رقابت سينمايي به تعداد انگشتان يک دست هم نميرسد.آکادمي علوم و هنرهاي سينمايي با ارسال فرم تقاضانامه از 96 کشور براي حضور در بخش بهترين فيلم غيرانگليسي زبان هشتاد و يکمين دوره مراسم اسکار دعوت کرد.آخرين مهلت ارسال فرمهاي تقاضا به مقر آکادمي اسکار در آمريکا اول اکتبر 2008 (دهم مهر 1387) است و فيلمهاي متقاضي حضور در اسکار هشتاد و يکم بايد در فاصله اول اکتبر 2007 تا 30 سپتامبر 2008 در کشورهاي خود به مدت هفت روز پياپي اکران عمومي شده باشند. ميم مثل مادربه اين ترتيب تب و تاب و مقدمه معرفي نماينده سينماي هر کشور به بخش غيرانگليسي زبان اسکار از همين ماه به شکل رسمي آغاز شده تا نهايتاً پس از دهم مهرماه اين بار تب و تاب به شکل انتظار براي انتخاب و قرار گرفتن بين پنج نامزد جوايز اسکار آغاز شود.سينماي ايران پارسال با معرفي فيلم "ميم مثل مادر" مرحوم رسول ملاقليپور به نوعي عرصه رقابت را به ديگران واگذار کرد. اين فيلم با کنار زدن "تقاطع" ابوالحسن داودي، "پاداش سکوت" مازيار ميري، "جايي در دوردست" خسرو معصومي، "خونبازي" بنياعتماد و عبدالوهاب، "زمستان است" رفيع پيتز، "شب بخير فرمانده" انسيه شاهحسيني و "وقتي همه خواب بودند" فريدون حسنپور توانست وارد عرصه رقابت اسکار شود.هر چند همگان از نتيجه اين رقابت از پيش تعيينشده خبر دارند که "ميم مثل مادر" نتوانست بين پنج نامزد نهايي اين بخش از جايزه اسکار قرار بگيرد، اما شايد مروري بر معيارهاي اعلام شده از سوي کميته انتخاب سال گذشته، در چنين شرايطي که سينماي ايران تنها پنجاه روز براي معرفي نماينده خود فرصت دارد بتواند موثر واقع شود.کميته انتخاب سال گذشته متشکل از امير اسفندياري، محمد بزرگنيا، کمال تبريزي، مجتبي راعي، محمدرضا سکوت، عليرضا شجاعنوري، رسول صدرعاملي، تقي عليقليزاده و اکبر نبوي از فيلمنامه و ساختار، انواع و امکانات عرضه و پخش، استقبال مردمي، مضمون و نگاه ملي به عنوان عوامل اصلي انتخاب فيلم "ميم مثل مادر" نام بردند.گزينههايي که در نظر گرفتن آنها ميتوانست انتخاب نهايي را به سمت و سوي يک انتخاب اصلح پيش ببرد، اما به نظر ميآيد حضور آنها در گزينش نهايي "ميم مثل مادر" کمتر مورد توجه قرار گرفته باشد که البته سال گذشته اين مباحث را مورد تحليل و ارزيابي خاص قرار داديم.
مرور کوتاه فيلمهاي ايراني که در فاصله دهم مهرماه 86 و 87 هفت روز به اکران عمومي درآمدهاند، ميتواند در نهايت ما را به فهرستي کوچک از آثاري برساند که قابليت ارزيابي و انتخاب نهايي را دارند. با در اختيار داشتن چنين فهرستي شايد بهتر بتوان معيارهاي احتمالي کميته انتخاب امسال را در مورد آنها مورد بررسي قرار داد.در ميان فيلمهايي که در فاصله دهم مهرماه 86 و 87 اکران شدهاند، آثاري متنوع جاي ميگيرند. از حجم عظيم فيلمهاي گيشهاي و سادهپسندانه تا تعداد قليل فيلمهاي فرهنگي و مستقل و قابل دفاع که سينماي ايران ميتواند با سربلندي آنها را به عنوان يک پيشنهاد به اسکار ارائه دهد.با توجه به رويکرد افراطي سينماي ايران از سال گذشته به توليد فيلمهاي گيشهاي و سطحي از اين فهرست بلندبالا ميتوان به سردمداران آن اشاره کرد. فيلمهايي چون "کلاغپر"، "توفيق اجباري"، "عاشق"، "اين ترانه عاشقانه نيست"، "راننده تاکسي"، "مادرزن سلام"، "مجنون ليلي"، "تيغزن"، "زنها فرشتهاند"، "تلافي"، "10 رقمي" و ...اما در ميان فهرست کوچک فيلمهايي که ميتوانند گزينه مناسب براي معرفي به اسکار باشند (با توجه به معيارهايي که پيشبيني ميشود کميته انتخاب آنها را در نظر بگيرد) ميتوان به مواردي معدود اشاره کرد. فيلمهاي "به همين سادگي"، "اتوبوس شب"، "فرزند خاک"، "پابرهنه در بهشت" و البته گزينههايي چون "ريسمان باز" (که تا دهم مهرماه احتمالاً اکران ميشود)، "ميناي شهر خاموش"، "از دوردست"، "خدا نزديک است" و حتي فيلم "فرش ايراني". به همين سادگيالبته در ميان فيلمهاي سينماي ايران گزينهاي مناسب چون "آواز گنجشکها" مجيد مجيدي هم وجود دارد که ميتواند تکرارکننده خاطره خوش راهيابي "بچههاي آسمان" او به هفتاد و يکمين دوره اسکار باشد. هر چند "آواز گنجشکها" نيز در جشنواره برلين و چند جشنواره معتبر جهاني حضوري موفق داشته و با توجه به معيارهاي کميته انتخاب ميتواند مورد توجه قرار بگيرد.
اما از آنجا که "آواز گنجشکها" از سوي شوراي صنفي نمايش براي اکران عيد فطر گروه سينمايي استقلال در نظر گرفته شده که مطابق با دهم مهرماه است، به اين ترتيب اين فيلم شرط اصلي حضور در اسکار هشتاد و يکم (اکران هفت روزه در فاصله دهم مهرماه 86 و 87) را ندارد که ميتوان براي اين مهم چاره انديشيد. البته اگر فيلم گزينه اصلح براي معرفي به اسکار باشد.هشتاد و يکمين دوره مراسم آکادمي علوم و هنرهاي سينمايي روز 22 فوريه 2009 با اعطاء جوايز اسکار به برگزيدگان در کداک تيهتر لسآنجلس برگزار و جريان کامل مراسم از تلويزيونهاي 200 کشور پخش ميشود.ادامه دارد ...منبع : مهر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 629]