واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: از سياره مشتري چه مي دانيد
آيا با سياره مشتري به عنوان بزرگترين و سريعترين سياره در منظومه شمسي آشنايي داريد؟ به تمام علاقه مندان توصيه مي كنيم كه براي آشنايي با اين سياره اين مطلب را مطالعه كنند.
به گزارش گروه خواندني هاي باشگاه خبرنگاران، منظومه شمسي كه سياره ما، زمين در آن قرار دارد داراي تعداد زيادي سياره و ستاره است كه هر كدام از آنها به نوبه خود داراي نكاتي جالب و خواندني هستند. يكي از اين سياره ها در منظومه شمسي، مشتري نام دارد كه بسياري از ما آن را به خاطر اندازه بزرگ و لكه جالب سرخ رنگ بر روي آن مي شناسيم. در اين مطلب شما را با نكاتي جالب در مورد مشتري آشنا مي كنيم.
مكان و اندازه مشتري
سياره مشتري در بين زحل و مريخ قرار گرفته و پنجمين سياره در منظومه شمسي به حساب مي آيد. اگر تصور مي كنيد كه كره زمين بزرگ است بايد به شما بگوييم كه كره ما در برابر مشتري يك سياره كوچك بيش نيست. در واقع مساحت سطح مشتري 122 بار بزرگتر از سطح زمين بوده و از لحاظ حجمي نيز چيزي در حدود 1300 كره زمين در دورن مشتري قرار مي گيرد. جاذبه سطح اين سياره نيز چيزي در حدود 2.5 برابر سطح زمين است. فراموش نكنيد كه مشتري بزرگترين سياره در منظومه شمسي است.
ماهواره ها و مشتري
تا به امروز 8 ماهواره ساخت بشر به نامهاي : پايونير 10 ، پايونير 11 ، وياژر 1 ، وياژر 2 ، گاليله، يوليسيس، كاسيني – هويگن و نيو هورايزن موفق به ديدن مشتري شدند. اين ماهواره ها به ترتيب در سالهاي 1972، 1973 ، 1974 ، 1979 ، 1992، 1995،2000 و 2007 موفق به ملاقات مشتري شدند. قرار است كه ماهواره بعدي تا سال 2016 به مشتري برسد.
ديدن مشتري با چشم غير مسلح
بعد از ماه و زهره ، مشتري سومين شي درخشان در آسمان كره زمين است كه با چشم غير مسلح و يا با كمك يك دوربين يا تلسكوپ كوچك نيز مي توان آن را مشاهده كرد. اين سياره در كنار سه قمر ديگر خود به شكل يك ديسك نوراني ديده مي شود.
مشتري و ميدان مغناطيسي
بايد گفت كه سياره مشتري داراي قويترين ميدان مغناطيسي در منظومه شمسي است. توان كشش ميدان مغناطيسي مشتري 14.5 برابر كره زمين است. بعضي از ستاره شناسان معتقد هستند كه دليل وجود اين ميدان نيرومند در سياره مشتري وجود مقادير زيادي از هيدروژن جامد در عمق اين سياره است. اين ميدان عظيم مغناطيسي حجم زيادي از سنگهاي آسماني را به دور خود جمع كرده و در صورتي كه هر فضاپيمايي قصد نزديك شدن بيش از حد به آن را داشته باشد با آسيب شديد مواجه مي شود.
سرعت مشتري
با اين كه اين سياره بزرگترين در منظومه شمسي به حساب مي آيد اما در عين حال به عنوان سريع ترين سياره در منظومه شمسي شناخته مي شود. هر روز در سياره مشتري در حدود 12 ساعت است و هر سال مشتري در حدود 12 سال كره زمين است.
طوفان مشتري
شايد جالب باشد كه بدانيد شباهتهايي بين طوفان ها در كره زمين و مشتري وجود دارد. در اين سياره نيز به مانند زمين به علت جا به جايي گازها طوفان و ابر تشكيل مي شود و بر اثر برخورد اين ابرها نيز رعد و برق حاصل مي شود. طوفان ها در سطح مشتري معمولا كوتاهتر از زمين هستند اما از لحاظ قدرت بسيار نيرومند تر هستند. به طور معمول هر 15 تا 17 سال يك طوفان بسيار شديد در مشتري رخ مي دهد . در سال 2007 ميلادي طوفاني در مشتري رخ داد كه بر اثر آن رنگ بخشي از نوارهاي دور مشتري تغيير كرد. سرعت اين طوفان 170 متر بر ثانيه بوده است.
قمرهاي مشتري
مشتري داراي 63 عدد قمر تاييد شده است كه 4 عدد از بزرگترن آنها از سايرين شناخته شده تر هستند. اين 4 قمر در سال 1610 ميلادي توسط گاليله كشف شده است و به نام هاي: لو، اروپا، گانيمد و كاليستو شناخته مي شوند. نكته جالب در مورد اقمار مشتري اين است كه بر خلاف بسياري ديگر از اقمار سياره ها در منظومه شمسي كه از خود اين سيارات تشكيل شده اند ، اقمار مشتري به دليل جاذبه نيرومند به دورن ميدان مغناطيسي مشتري كشيده شده اند.
لكه سرخ
شايد براي بسياري از ما عجيب ترين نكته در مورد مشتري لكه سرخ موجود بر روي آن است. اين لكه سرخ اولين بار در سال 1665 ميلادي و توسط ستاره شناس مشهور " جيواني كاسيني " كشف شد. اين لكه داراي طولي در حدود 40 هزار كيلومتر بوده است اما در سالهاي اخير اندازه آن نصف شده است. تركيب اين لكه از هيدروژن، آب ، هليوم و بسياري ديگر از انواع گازهاست كه در تركيب با طوفان هاي شديد سطح مشتري به آن شكل حركت مي كند./ ق پ
شنبه|ا|3|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]