واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مروري بر اهداف بعثت نبي مكرّم اسلام
خبرگزاري فارس: بعد از بعثت رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله، اصول و ارزشهاي جاري در جامعه كه عليه مصالح دنيا و آخرت مردم بود، به ارزشهاي انساني و الهي تبديل شد خرافه پرستي به حقيقتيابي، جنگ و خونريزي و ناعدالتي به قسط و عدل و مساوات بدل گرديد.
جهان در آستانة بعثت حضرت رسول اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ در انحطاط و بحران شگفت انگيزي قرار داشت. جهالت، غارتگري، ظلم و ستم، تضييع حقوق ضعيفان و محرومان، فساد و بي بند و باري، تبعيض و ناعدالتي، نگراني و دلهره و دوري از اخلاق و انسانيت، تمام جوامع بشري را در آن روزگار فرا گرفته بود.
در اين ميان منطقه جزيرة العرب و به ويژه شهر مكه از منظر فرهنگي، سياسي، اقتصادي و اجتماعي، پايينترين و بدترين وضع را تحمل ميكرد. خضوع اعراب جاهل در مقابل چوبهاي خشكي كه به صورت بت درست شده بود و اهالي مكه در مقابل آن اجسام بيجان قربانيها كرده و استمداد ميطلبيدند، هر انسان فهميده و عاقلي را به تعجب و تأسف وا ميداشت. زنان نه تنها از حقوق اساسي خود محروم بودند، بلكه همانند كالاي بيجان خريد و فروش ميشدند.
مردم آن عصر بدون آنكه خود متوجه باشند، نياز شديدي به امور معنوي، اخلاقي و انساني داشتند و در آتش ناعدالتي، نابرابري و تضييع حقوق انساني ميسوختند. ما در اين نوشتار برخي از علل و عوامل بعثت رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله را مرور كرده و فقط به برخي موارد آن اشاره مي كنيم.
انقلاب ارزشها
بعد از بعثت رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله، اصول و ارزشهاي جاري در جامعه كه عليه مصالح دنيا و آخرت مردم بود، به ارزشهاي انساني و الهي تبديل شد. خرافه پرستي به حقيقتيابي، جنگ و خونريزي و ناعدالتي به قسط و عدل و مساوات بدل گرديد و انسانهاي در ظاهر پايين درجه، به افرادي مورد اعتماد و داراي منزلت اجتماعي والائي تبديل شدند. تمام قوانين و ملاكهاي ظاهري و مادي جاي خود را به معيارهاي ارزشمند و متعالي داد.
آري بعثت پيامبر صلّي الله عليه و آله ارزشهاي ضد انساني را دگرگون كرد و تمام رسمهاي ايام جاهليت، به قوانين عادلانه اسلامي تبديل شدند. رسول خدا صلّي الله عليه و آله بيشترين تلاش خود را در تحول افكار عمومي متمركز كرده و براي از ميان بردن باورهاي خرافاتي و ناپسند، از هيچ كوششي فروگذار نميكردند.
رساندن به مقام عبوديت
طبق آموزههاي قرآني، هدف از آفرينش انسان چيزي جز پرستش خداي يگانه نيست و تمام نعمتهاي الهي و اشيائي كه در اين عالم آفريده شده و در اختيار انسان قرار گرفته، همه براي طي مسير عبوديت است. عبوديت كامل آن است كه انسان جز به آفريدگار مطلق جهان و كمال مطلق نينديشد و همه افكار و اعمال خود را به اين امر معطوف دارد. يكي ديگر از علل بعثت نبي اكرم صلي الله عليه و آله، دستگيري افراد بشر در راه رسيدن به مقام عبوديت است.
ايجاد و توسعه عدالت اجتماعي
انسانها فطرتاً طالب عدالتند و سالمترين جوامع، آنهايي است كه عدالت در تمام ابعاد خود در ميان آن جوامع حاكم گردد. قرآن كريم در آيات متعددي از عدالت خواهي پيامبر اكرم صلّي الله عليه و آله سخن گفته و آن را يكي از اهداف بعثت ميشمارد.
ترويج فضائل اخلاقي
ترويج فضائل اخلاقي و صفات متعالي انساني، از ديگر علل و انگيزههاي بعثت پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله است. اگر مروري اجمالي به آموزه هاي وحياني پيامبر صلّي الله عليه و آله داشته باشيم متوجه خواهيم شد كه گفتارها و رفتارهاي آن گرامي مملو از سفارشهاي اخلاقي و تربيتي است.
احياي پيمان فراموش شده
پيامبران الهي بر خود لازم ميدانند تا انسانها را به پيمان فطري كه فراموش شان شده است يادآور شوند، همان ميثاق ديرين كه در ميان تمام موجودات فقط انسان آن را تقبل و تعهد كرده است، اما بر اثر مرور زمان و وسوسه هاي شيطان آن را به بوته فراموشي سپرده است. پيامبر در كنار معارف و برنامههاي حياتبخش خود پيوسته به مردمان آن زمان مي آموخت كه در مورد اصول دين و باورهاي مهم اعتقادي به فطرت و خرد خود رجوع كنند. قرآن كريم انبياء الهي را به عنوان «مذكِّر» معرفي ميكند.
واسطه فيض الهي
براي آدميان خاكي كه هنوز گام در مرحلهاي بالاتر نگذاشتهاند، ارتباط با آفريدگار هستي كه در منتها درجه اقتدار و كمال است امري سهل و آسان نيست. براي رسيدن به آن مقام بينهايت و اوج گرفتن در آسمان عرفان و معنويت، نياز به واسطه فيض و وسائل نيرومندتري است. انجام دستورات رسول خدا صلّي الله عليه و آله ميتواند بهترين وسيله براي ارتباط با خداوند متعال باشد.
تحكيم وحدت انسانها
ريسمان محكم نبوت تنها وسيلهاي است كه انسانها را در زير لواي وحدت و برادري فراهم ميآورد؛ انسانهايي كه از تفرقه و تشتت و نزاع و اختلافها به تنگ آمده و به دنبال راهكاري مورد اعتماد براي حل معضلات زندگي خود ميگردند. يكي از اهداف مهم بعثت پيامبر، پايان بخشيدن به اختلافات مردم بود كه از روي جهل و غفلت و ناآگاهي و پيروي هواي نفس و برتري جويي صورت ميگرفت.
تزكيه و پرورش روح
از مهمترين علل بعثت پيامبر، تهذيب نفوس و تربيت انسانهاي مستعد است. پيامبر اكرم صلّي الله عليه و آله كوشش ميكرد نيروهاي دروني انسانها را از قوه به فعليت رسانده و براي رسيدن به قلّه سعادت و كمال، آنان را همراهي و ياري نمايد.آن بزرگوار براي ارتباط افراد با مبدأ هستي زمينه سازي كرده و مقدمات تعالي آنان را فراهم ميآورد.
آمنه اسفندياري
منبع:تبيان
انتهاي متن/
يکشنبه|ا|28|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]