واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: شاخصهاي پيشرفت توأم با عدالت و آزادي
ايران > قانونگذاري - در سال 89 نخستين نشست« انديشههاي راهبردي در جمهوري اسلامي ايران»، با حضور دهها نفر از انديشمندان، استادان و صاحبنظران دانشگاهي و در حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد؛ جلسهاي كه به تبيين الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت اختصاص داشت.
در آن نشست رهبر معظم انقلاب به استفاده از كلمه «پيشرفت» به جاي «توسعه» تأكيد كرده و فرمودند: توسعه يك اصطلاح متعارف جهاني، با بار معنايي و ارزشي و الزامات خاص خود است كه ما با آنها موافق نيستيم. ايشان بر استفاده از كلمه «پيشرفت» به جاي توسعه تأكيد كردند.
رهبر معظم انقلاب در مراسم سالگرد ارتحال امام نيز بر بعد عدالت محور پيشرفت تأكيد كرده و فرمودند: پيشرفت، فقط پيشرفت در مظاهر مادي نيست؛ در همه ابعاد وجودي انسان است؛ كه درونش آزادي هم هست، عدالت هم هست. درباره شاخص و معيارهاي اين پيشرفت با كارشناسان گفتوگو كردهايم. نايبرئيس مركز پژوهشها در مجلس هشتم در اين زمينه ميگويد: مفهوم مورد نظر رهبر معظم انقلاب به اين معني است كه اگر جايي ظاهرا پيشرفتي غيرعادلانه صورت گرفته بود مثل نظام سرمايه داري به آن نبايد پيشرفت گفت.
نايب رئيس مركز پژوهشهاي مجلس گفت: وقتي ميتوان ادعا كرد كه پيشرفتي صورت گرفته است كه همراه آن عدالت وجود داشته باشد. حسين نجابت افزود: اين دو مفهوم را نبايد جداي از هم فرض كنيم.اين نماينده مردم تهران در مجلس نهم گفت: عدهاي فكر ميكنند ابتدا بايد سراغ پيشرفت برويم و عدالت به خودي خود حادث ميشود در حاليكه در شرايط پيشرفت، ساختار تغيير ميكند، وقتي ساختار تغيير پيدا ميكند اين ساختار ميتواند عادلانه باشد يا عادلانه نباشد. بنابراين پيشرفتهايي كه در سرمايه داري و در سوسياليسم تعريف ميشود نبايد بهعنوان پيشرفت تعريف كنيم. ما بايد مدل خودمان را توليد كنيم كه در آن پيشرفت و عدالت همزمان و توأمان باهم باشد.
پيشرفت، نه توسعه
اميرحسين قاضيزاده هاشمي نماينده مردم مشهد در مجلس نيز گفت: بايد توجه كرد كه رهبر معظم انقلاب از كلمه پيشرفت استفاده ميكنند و نه توسعه. دوم اينكه از نظر ايشان اينگونه نيست كه پيشرفت و عدالت و پيشرفت و آزادي دو مقوله جدا از هم باشدكه ما بخواهيم اينها را به يكديگر بچسبانيم يا يكي را بر ديگري تزريق كنيم. پيشرفتي كه مبتني بر فطرت انساني و فطرت كمالجو و خداطلب انسان است درون خودش با آزادي و عدالت همراه است.
رفاه اما نه به هر قيمت
غلامرضا اسداللهي عضو كميسيون اصل 90 مجلس نهم نيز ميگويد: من فكر ميكنم اين موضوع بيشتر به بحث عدالت اجتماعي برميگردد و اينكه در يك حركت پرشتاب ما بايد اهداف انقلاب و نظام را كه مورد تأكيد امام بوده است فراموش نكنيم.
او با اشاره به اينكه رهبر معظم انقلاب از تجمل گرايي بهعنوان يك آفت ياد كرده است، ميگويد: رفاهي كه ما به آن ميرسيم نبايد به هر قيمتي باشد. حتما بايد بحث عدالت اجتماعي را دنبال كند و پيشرفت و توسعه كشور يك توسعه متوازن است.
الگوي نه شرقي نه غربي
مسعود ميركاظمي رئيس كميسيون انرژي مجلس ميگويد: توسعه اقتصادي در حوزه بينالملل مبتني بر رويكرد سرمايه داري يا سوسياليستي پاسخ نداده است. در نظام سرمايه داري در يك طرف طبقات مرفه شكل گرفتهاند و در كنار آن هم طبقاتي ضعيف بهوجود آمدهاند بهطوري كه امروز اين پديده بهصورت 99 درصد در مقابل يك درصد در اروپا و آمريكا ظاهر شده است. كشور ما آن نوع توسعه اقتصادي را نميپسندد.
وزير سابق نفت افزود: روي ديگر اين سكه نسخه توسعه كشورهاي سوسياليستي بود كه نسخه آن پيچيده شد و از صحنه روزگار حذف شدند. مقام معظم رهبري به اين اشاره دارند كه پيشرفت ما بايد همراه با توزيع مناسب ثروت به همراه عدالت در كشور باشد، اين بهترين نوع توسعه اقتصادي كشور است كه ما بايد در برنامهريزيهايمان، در راهبردهايمان و در سياستهاي كلان اقتصادي كشور به آن بپردازيم و به آن بهعنوان محور اساسي توجه كنيم. ما نميخواهيم 20 سال ديگر يك آمريكاي ديگر بشويم كه يك درصد براي 99 درصد تصميمگيرنده باشند.
وزير بازرگاني دولت نهم ادامه داد: ما بايد در برنامه پنج ساله براي رسيدن به سند چشمانداز محور عدالت و توسعه اقتصادي و پيشرفت مبتني بر عدالت را هميشه در راس كارهايمان قرار دهيم و بهگونهاي حركت كنيم كه از غرب سرمايه داري و شرق سوسياليستي الگو نگيريم.
پيشرفت در جهت استقلال كشور
حميدرضا فولادگر نماينده مردم اصفهان در مجلس نيز در اين باره اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب تأكيد دارد توسعهاي كه در برنامه داريم توسعه همهجانبه و عدالت محور بايد باشد.فولادگر با بيان اينكه توسعه اقتصادي در كنار توسعه سياسي بايد صورت بگيرد، ميگويد: پيشرفت ما مثل توسعه برخي نظامهاي سرمايه داري نيست كه مثل بعضي نظامها كه هدف را بر توسعه ميگذارند اما اگر در اين مسير برخي اقشار كم درآمد زيرچرخ توسعه له شدند برايشان مهم نيست.
عدالت فداي توسعه نميشود
نماينده مردم ورامين در مجلس نيز با اشاره به اينكه دهه چهارم انقلاب اسلامي بهعنوان دهه پيشرفت و عدالت نامگذاري شده است، گفت: پيشرفت بدون عدالت يك پيشرفت ناهمگون محسوب ميشود، نتيجه اين نوع پيشرفت را در كشورهاي سرمايهداري ميبينيم كه فاصله طبقاتي چقدر است.
سيد حسين نقوي حسيني ميگويد: نظام اسلامي معتقد است با حفظ عدالت بايد آزادي تأمين شود اما تأمين عدالت بهعهده نظام است. نبايد اقشار زير دست و پاي توسعه له شوند. ليبراليسم معتقد است چرخ توسعه حركت ميكند و هركس نميتواند همگام با آن حركت كند، زير چرخ توسعه له ميشود، در حاليكه نظام اسلامي معتقد است بايد به كساني كه عقب ماندهاند كمك كرد و فاصلهشان را كم كرد. آنچه رهبر معظم انقلاب اشاره كردند اين بود كه ما عدالت را فداي توسعه نكنيم.
چارچوب براي عدالت اجتماعي
يونس اسدي نماينده مردم مشكينشهر در مجلس نيز ضمن يادآوري اين موضوع كه چندين سال پيش مقام معظم رهبري بر بوميسازي توسعه تأكيد داشتند، گفت: اين تأكيد يعني چي؟ يعني چارچوب خاصي براي عدالت اجتماعي تعريف شود. بهنظرم يك مجموعه قوي در حد يك وزارتخانه بايد تشكيل شود و اين موضوع را كالبد شكافي كند و الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت را تبيين كند.
شنبه|ا|27|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]