تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكاتِ رفاه، نيكى با همسايگان و صله رحم است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827828021




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي كتاب/عقلانيت و آينده توسعه يافتگي ايران؛ بلد نيستيم فكر كنيم


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بررسي كتاب/عقلانيت و آينده توسعه يافتگي ايران؛ بلد نيستيم فكر كنيم
عقلانيت و آينده توسعه يافتگي ايران؛ بلد نيستيم فكر كنيم
خبرگزاري مهر- گروه دين و انديشه: دغدغه پيشرفت و توسعه يافتگي در آثار سريع القلم برجسته است. اگر مخاطب آشنايي با سير فكري اين استاد علوم سياسي و روابط بين‌الملل داشته باشد درمي‌يابد كه دغدغه سريع القلم توسعه يافتكي و طرح اصول ثابت آن با مطالعه تطبيقي است.

همين دغدغه مطالعات سريع القلم را به مطالعه تاريخي در ايران كشانده است. به گمان نگارنده سطور، سريع القلم با مطالعه تطبيقي در مورد توسعه در كشورهاي مختلف متوجه مسائل فرهنگي و اجتماعي مي‌شود كه در افكار و اذهان ايرانيان نهادينه شده است. كتابهاي اخير ايشان با عناوين "فرهنگ سياسي ايران" و "اقتدارگرايي ايراني در عهد قاجار" دليلي بر اين مدعا مي‌تواند باشد.

گروه دين و انديشه خبرگزاري مهر در نظر دارد با مرور كتابهاي "عقلانيت و آينده توسعه يافتگي ايران"، "فرهنگ سياسي ايران" و "اقتدارگرايي ايراني در عهد قاجار" از جمله آثار محمود سريع القلم اين سير را مورد بررسي قرار دهد.
در بخش اول، كتاب "عقلانيت و آينده توسعه يافتگي" مورد بررسي قرار مي‌گيرد. اين كتاب كتاب محصول سالها تحقيق و تدريس پيرامون توسعه يافتگي محمود سريع القلم است.

او مي‌گويد: دغدغه پيشرفت، توسعه يافتگي و ثبات سياسي ايران، همچنان ادامه دارد. كشورهاي هم رديف ما راه خود را پيدا كرده، ما همچنان در نزاعهاي فكري و سياسي خود غوطه وريم. ما قبل از كشورهايي مثل كره جنوبي، مالزي وحتي چين بحث توسعه يافتگي را شروع كرديم ولي هيچ توفيقي در اين زمينه نيافته ايم. واقعيت تلخ اين است كه ما خيلي فكر نمي كنيم، صحيح فكر نمي كنيم، جمعي فكر نمي كنيم و به اين نتيجه مي رسيم كه مسائل خود را خوب تشخيص نمي دهيم. مدام نظامهاي اجتماعي و سياسي خود را تغيير مي دهيم. شايد سامان و استقرار را دوست نداريم چون خيلي زحمت دارد ترجيح مي دهيم با هيجان و اوضاع روز زندگي كنيم.

يكي از دغدغه‌هاي سريع القلم كه در آثار و آراي او قابل مشاهده است و از قضا در نشست اخير او در شهر كتاب نيز بيان شده "وجود تفاوت" فكري ميان انسانهاست. او در كتاب "اقتدارگرايي در عهد قاجار" نيز به اين موضوع پرداخته كه نظام اقتداگرا باعث مي‌شود كه انسانها به هسته و مركز نظام سياسي نزديك شوند و خود را با او همساز سازند. او به نوعي معتقد است كه ريشه اين "يونيفرم شدن" به ذات اقتداگرايي حكومت قاجار باز مي‌گردد كه در درون ايراني‌ها نهادينه شده است.

همين دغدغه در كتاب "عقلانيت و آينده توسعه يافتگي ايران" وجود دارد: "عده اي مي خواهند تمام مردم را زاهد، برخي مي خواهند همه مردم را روشنفكر و بعضي مي‌خواهند همه را غربي كنند ... بدون اينكه متوجه باشند كه هر كدام از اين "ايسم ها" نوعي تحميل به عامه مردم است جامعه به همه نوع قشر بندي نيازمند است. يكسان سازي مردم بسيار مضر است و استقلال را از آنها سلب مي كند. آزادي يعني هر كس تعلق فرهنگي خود را بدست آورد. افكار ما با خلقياتمان سازگاري ندارد. هنرمندانه سخنراني مي كنيم افكاري كه هنوز دنياي صنعتي به دنبال تحقق آنهاست به زبان مي آوريم به جهانيان فن گفتگو مي آموزيم همه را به وحدت فرا مي خوانيم برخلاف آنچه دينمان به ما آموخته ترحم نداريم بلكه حذف و تخريب و حسادت به شدت ميان ما رواج دارد و خارج از خود به دنبال علتها و مشكلات و ريشه ها هستيم. عمده مشكل توسعه نيافتگي ايران در افكار ما نيست در شخصيت پرورش نيافته ماست."

ناتواني در ساختن سيستم و عدم توان در ايجاد "تشكل" نيز از اينرو در آثار سريع القلم مشهود است. اين موضوع در كتاب "اقتدارگرايي ايراني در عهد قاجار" و "عقلانيت و آينده توسعه يافتگي" آسيب شناسي مي‌شود و دلايل آن ذكر مي‌گردد.
سريع القلم خلقيات غير مدني ما ايرانيان را ذاتي نمي‌داند و آنرا نتيجه ساختارهاي سياسي واجتماعي و اقتصادي انباشته شده تاريخ ايران مي داند.

سريع القلم در هيچ جا مدعي نيست كه الگوهاي توسعه تمام و كمال قابل الگوبرداري است. بلكه توجه او به الگوبرداري از اصول توسعه است. او معتقد نيست كه الگوي توسعه بايد ثابت باشد بلكه معتقد به اصولي ثابت در توسعه است. توسعه در نظام فكري سريع القلم عبارت است از: بهينه سازي استفاده از نيروهاي بالقوه مادي وانساني يك جامعه.

او اصول ثابتي را براي توسعه برمي شمرد كه عباتند از:

1.توانائيهاي فكري – سازماندهي هيأت حاكمه؛ 2.توجه به علم؛ 3.نظم؛ 4.آرامش اجتماعي؛ 5.نظام قانوني؛ 6.نظام آموزشي؛ 7.بنابراين، در اجتماعي مراكز آموزشي و پژوهشي زنده اند وبا جامعه ارتباط دو طرفه دارند كه در آنها پديده توسعه جديت دارد و نوآوري، ابداع، نظريه پردازي و حركت از وضع موجود به وضع مطلوب (چه در ذهن و چه در عمل) اهميت دارد؛ و 8.فرهنگ اقتصادي.

سريع القم معتقد است كه توسعه يافتگي از دو بخش كلان تشكيل مي شود: اصول ثابت و الگوهاي مختلف به تناسب شرايط گوناگون كشورها. كشورهايي مثل آلمان، انگليس و ژاپن و... از اصول ثابت توسعه يافتگي برخوردارند مانند دولت حداقل، صنعتي شدن، توجه فراگير به علم وعقلانيت، بخش خصوصي فعال، نظام آموزشي كاربردي، نخبگان ابزاري منسجم، مردم پركار و مسئوليت پذير، دولت پاسخگو... ولي الگوهايي كه طي سالها پرورش وتكامل يافته، متفاوت است.

© 2003 Mehr News Agency .

چهارشنبه|ا|24|ا|خرداد|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 384]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن