واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: نخستين كشور عربي كه به دموكراسي تن ميدهد
ظاهرا نخستين جايي كه تب انتخابات فرانسه به آن سرايت كرده نه در اروپا بلكه در شمال آفريقا، در مستعمرات سابق فرانسه يعني الجزاير است.
ديپلماسي ايراني: ظاهرا نخستين جايي كه تب انتخابات فرانسه به آن سرايت كرده نه در اروپا بلكه در شمال آفريقا، در مستعمرات سابق فرانسه يعني الجزاير است. كشوري كه بلافاصله پس از پيروزي اولاند در آن مقامهاي ارشدش با رئيس جمهوري منتخب فرانسه تماسهاي گستردهاي گرفتند. تنها يك روز پس از پيروزي اولاند بود كه الجزايريها صحبت از تغيير نظام در كشورشان زدند و احمد او يحيي، نخست وزير كشورشان از مردم خواست در انتخابات پارلماني كه روز چهارشنبه 9 مي در الجزاير برگزار شد، شركت كنند تا مقدمات سرنگوني نظام حاكم بر اين كشور فراهم شود.
در اين ميان آنچه همه را شگفتزده كرد و اتفاقا با استقبال گسترده الجزايريها مواجه شد، اظهارات عبدالعزيز بوتفليقه، رئيس جمهوري انقلابي الجزاير بود كه نشان داد تصميم جدي دارد كه به سرنوشت ديكتاتورهاي عرب خاورميانه دچار نشود.
به گزارش شبكه خبري الجزيره، بوتفليقه در اظهاراتي كه خطاب به ملت الجزاير ايراد كرد، گفت: «ديگر خودم را براي سومين دوره رياست جمهوري نامزد نميكنم و معتقدم كه ديگر دوره نسل انقلابيهاي الجزاير پايان يافته است.»
وي در سخنرانياي در استان سطيف، شرق الجزاير در برابر هزاران نفر از طرفدارانش كه از او ميخواستند براي بار چهارم خود را نامزد رياست جمهوري كند، گفت: «نه، زمان ما تمام شد.. ديگر خسته شدهايم.» او اين عبارت را سه بار تكرار كرد و سپس در اظهاراتي كه عواطف طرفدارانش را برانگيخت، گفت: «ياد آن كسي زنده ماند كه ارزشش را حفظ كرد، در سر سوداهاي بسياري است ولي گامها قدرت تحمل اين سوداها را ندارند. دوران ما ديگر تمام شده است.»
وي سپس سه بار گفت: «خسته شدم، خسته شدم، خسته شدم. خداوند بر كسي مگر اندازه وسعش تكليف نميكند. ديگر وقت آن رسيده كه جوانان جاي ما را بگيرند.»
بدين ترتيب او به روشني گفت كه بعد از آوريل 2014 يعني زمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري فرانسه ديگر در قدرت باقي نخواهد ماند.
بوتفليقه پس از آن متن سخنرانياي كه براي خود ترتيب داده بود را كنار گذاشت و يك ساعت في البداهه سخنراني كرد و از مردم كشورش خواست كه پاي صندوقهاي راي بروند. وي به آنها وعده داد كه ديگر نسل انقلابيها در قدرت باقي نخواهند ماند تا آينده كشور تضمين شود و اتهام اين كه نسل انقلاب ميخواهد قدرت را قبضه كرده و در اختيار داشته باشد، رفع شود.
وي بدون اين كه توضيح بيشتري دهد، هشدار داد كه نسبت به سرنوشت الجزاير نگران است و امنيت و ثبات آن را تهديد شده ميبيند و از ملت الجزاير ميخواهد كه براي نجات آينده كشور پاي صندوقهاي راي بروند.
تحليلگران بر اين باورند كه رئيس جمهوري الجزاير كه از سال 2005 از يك بيماري سخت رنج ميبرد و همچنين به دليل سن بالايي كه دارد ميخواهد انتخابات منزه و كاملا دموكراتيك پارلماني برگزار كند و براي انتخابات 2014 نيز بدون اين كه خود را نامزد كند، قصد دارد انتخاباتي كاملا دموكراتيك ترتيب دهد.
بوتفليقه همچنين از اولاند، رئيس جمهوري جديد فرانسه خواست كه براي نزديكي هر چه بيشتر الجزاير و اروپا به خصوص فرانسه به يكديگر، تاريخ روابط دو كشور را به دور از دوران خصومتها مرور كرده و در نظر بگيرد.
عمار بلحيمر، استاد علوم سياسي دانشگاه الجزاير در اين باره گفت: «بوتفليقه تحت تاثير تحولات كشورهاي متاثر از بهار عربي قرار گرفته است و ميخواهد كه قدرت را با آرامش، حفظ مسئوليت و دموكراتيك انتقال دهد تا دموكراسي براي كشورش حاصل شود.»
اظهارات بوتفليقه با استقبال گسترده جريانهاي سياسي مواجه شد به گونهاي كه روساي احزاب از مردم خواستند كه با توجه به اين حركت ايجابي در انتخابات شركت كنند.
عبدالعزيز بلخادم، دبير كل حزب جبهه آزاديبخش ملي و دوست شخصي بوتفليقه در اين باره گفت: «اين يك سخنراني تاريخي بود كه برنامههاي بزرگ كشور را بيان ميكرد.»
موسي تواتي، رئيس جبهه ملي الجزاير نيز با دادن صفت پدر به بوتفليقه گفت: «ما امروز سخنراني پدري را شنيديم كه براي فرزندانش سخنراني ميكرد نه يك رئيس جمهور.»
سخنراني بوتفليقه با استقبال گسترده جوانان و كاربران اينترنتي نيز مواجه شد به گونهاي كه الجزايريها در صفحات مختلف خود در فضاهاي مجازي به تمجيد از او پرداختند.
تهيه كننده: تحريريه ديپلماسي ايراني
شنبه|ا|23|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]