واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اعراب عامل اصلي فشار بر پرونده هسته اي ايران
ايران > احزاب - همشهري آنلاين:
البرادعي رئيس پيشين آژانس بين المللي انرژي اتمي ميگويد: بيشترين تلاش براي فشار به ايران از سوي كشورهاي عربي بود. آنان ميخواستند هر گونه كه شده ايران را پايين بكشند، چون نميتوانستند خود را به اندازه ايران بالا ببرند. وي اضافه مي كند كه دبير وقت شوراي امنيت ملي ايران، گفتوگوي محرمانه با آمريكا را پذيرفته و وزير خارجه آمريكا هم از آن استقبال كرده بود.
محمد البرادعي، مدير كل پيشين آژانس با انتشار خاطرات خويش، بخشهايي از اين جزييات را منتشر كرده است؛ جزيياتي از فشارهاي همسايگان عرب ايران براي اعمال فشار بيشتر به اين كشور تا درخواست سناتورهاي آمريكا از او براي فراهم كردن زمينه سفر آنان به تهران و همچنين ارائه گزارشي از سوي آمريكاييها به جاي گزارش آژانس به شوراي حكام و سرانجام، پذيرش مذاكره مستقيم ايران و آمريكا توسط دبير شوراي عالي امنيت ملي وقت ايران.
نشريه مهرنامه در بازخواني خاطرات البرادعي نوشته است: فصل يازدهم كتاب خاطرات البرادعي درباره ايران است. وي در آغاز اين فصل، به فشار كشورهاي عربي منطقه اشاره كرده و نوشته است: اين كشورها به همراه مصر چگونه فشار ميآوردند كه فشارها بر ايران افزايش يابد.
وي در ادامه مي نويسد : برخي از رهبران عرب از «ژاك شيراك» خواسته بودند كه وزير خارجهاش را براي مذاكره به ايران نفرستد. من خيلي ناراحت ميشدم، هنگامي كه درمييافتم، كشورهاي عربي با ديپلماسي درباره ايران مخالفت ميكردند. آنها به جاي اينكه خود ميانجي شوند تا مسأله هستهاي ايران با ديپلماسي حل شود، با ديپلماسي ديگران هم مخالفت ميكردند.
البرادعي همچنين ميافزايد: يك بار خاوير سولانا پيش من آمد و گفت، خيلي تحت فشار اعراب است. سولانا ميگفت، اعراب ميخواهند كه وي در برابر ايران كوتاه نيايد و به ايران امتياز ندهد.
مدير كل پيشين آژانس، تحليل خود از مخالفت اعراب با ايران را اين گونه تحليل ميكند:
به نظر من، اين رفتار اعراب از ناتوانيشان بود. ايرانيها به رغم رويدادها و فشارهايي كه متوجه آنان بود، در هر زمينهاي در حال كار بودند؛ نه تنها در زمينه فناوري هستهاي بلكه در ابعاد ديگر هم كار ميكردند. آنها در حال بالا بردن استانداردهاي آموزشيشان و همچنين ثبيت رهبريشان در منطقه بودند؛ بنابراين، اعراب به اين حركت ايران حسادت ميكردند و از آن ميترسيدند. آنان به جاي اينكه كار كنند و خودشان تواناييشان را بالا برند تا به ايران برسند و تعادل پديد آيد، ميكوشيدند، با دوستان غربي خود، ايران را به پايين بكشانند.
البرادعي در بخش ديگري از كتاب خود، از پيشنهادش به دبير وقت شوراي عالي امنيت ملي ايران ( حسن روحاني ) براي گفتوگوي مستقيم و محرمانه با آمريكا سخن ميگويد كه اين مقام ايراني اين پيشنهاد را ميپذيرد و اما درخواست ميكند كه شخصي به غير از زلماي خليل زاد، طرف مذاكره ايران باشد، چرا كه وي اختيارات لازم براي مذاكرات را ندارد.
وي مدعي است كه وزير خارجه آمريكا هم از اين پيشنهاد استقبال كرده، ولي گويا با تصويب قطعنامه ديگري عليه ايران در شوراي امنيت، زمينه اين مذاكره از ميان رفته است.
البرداعي جزئيات بيشتر همچون علاقه سناتورهاي آمريكايي همچون جو بايدن ، معاون كنوني اوباما براي سفر به تهران سخن گفته است كه البته انجام نشده است .
به نظر مي رسد تاريخ و جزئيات مذاكرات هسته اي ايران ، مساله اي است كه همچنان باز است و در آينده بيشتر هم روايت خواهد شد.
سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]