واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: شكست ساركوزي از سوسياليستها به دنبال داشتشوك فرانسوي به بورسهاي جهان
فرانسوا اولاند رييسجمهور جديد فرانسه - عكس:AFP
شوك فرانسوي به بورسهاي جهان
با پيروزي اولاند سوسياليست در انتخابات رياستجمهوري فرانسه، آينده اروپا براي مهار بحران اقتصادي مبهمتر از هميشه شده است
احسان ابطحي
فرانسوا اولاند، نامزد سوسياليستها در انتخابات رياستجمهوري فرانسه روز يكشنبه با شكست نيكلا ساركوزي، به نخستين رييسجمهوري چپگراي اين كشور از زمان فرانسوا ميتران تبديل شد. به اين ترتيب سوسياليستها پس از 17 سال به كاخ اليزه بازگشتند. اولاند پس از ميتران دومين رييسجمهوري چپگرا و هفتمين رييسجمهور جمهوري پنجم فرانسه است.
اگرچه مبارزات انتخاباتي اولاند مبارزاتي نجيبانهتر بود و بيشتر با روحيات فرانسويها همخواني داشت، اما پيروزي او بيترديد چالش بزرگي براي نسخه آلماني رياضت اقتصادي محسوب ميشود كه با هدف مبارزه با بحران يورو تدوين شده است.
تاكنون ساركوزي آخرين رهبر اروپايي است كه سمت خود را به دليل بحران اقتصادي از دست ميدهد. او همچنين پس از والري ژيسكاردستن كه يك راستگراي ميانهرو محسوب ميشد دومين رييسجمهوري تاريخ جمهوري پنجم فرانسه به شمار ميرود كه تنها براي يك دوره سمت رياستجمهوري را در اختيار داشت و نتوانست براي بار دوم راي اعتماد اكثريت فرانسويها را به دست آورد.
ژيسكاردستن هم در انتخابات رياستجمهوري سال 1981 ميلادي به يك سوسياليست، يعني فرانسوا ميتران باخت.ساركوزي در طول پنج سال رياستجمهورياش تلاش فراواني كرد تا بتواند نقش مهمتري در امور بينالمللي ايفا كند، او فرانسه را بار ديگر به فرماندهي نظامي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي – ناتو - بازگرداند و در حملات نظامي بينالمللي كه عليه ليبي انجام شد نقشي كليدي ايفا كرد.
ساركوزي خود را به عنوان متحد مهم اما سرسخت آنگلا مركل، صدراعظم آلمان در رهبري بحران بدهيهاي اروپا و نجات يورو تثبيت كرد.
با اين همه، پروژه نجات يورو به رهبري مركل و ساركوزي روز يكشنبه با ضربهاي مهلك مواجه شد، زماني كه از سويي رييسجمهوري فرانسه از ماندن در اليزه بازماند و از سوي ديگر رايدهندگان يوناني با آراي خود در پاي صندوقهاي راي، پيام شفافي عليه سياست رياضت اقتصادي ارسال كردند. رايدهندگان يوناني به هيچكدام از دو حزب بزرگ اين كشور كه طرفدار اعمال سياستهاي سختگيرانه رياضت اقتصادياند - سياستهايي كه از طرف كشورهاي بزرگ اروپايي تشويق ميشد - راي ندادند و به جاي آن به راستگرايان و چپگرايان افراطي اعتماد كردند كه مخالف سياست كاهش بودجه هستند. با اين وجود مردم يونان به گونهاي آراي خود را به پاي صندوقها ريختند كه بسيار بعيد به نظر ميرسد هيچكدام از احزاب به اين زوديها بتوانند تشكيل دولت دهند و به اين ترتيب به نظر ميرسد سياست رياضت اقتصادي تا مدتي نامعلوم ادامه يابد.
از طرف ديگر فرانسويها هم در پاي صندوقهاي راي نشان دادند كه علاقه ندارند كمربندهاي خود را براي يك دوره طولاني رياضت اقتصادي محكم ببندند، با اين همه هم اولاند و هم ساركوزي، هر دو در جريان مبارزات انتخاباتي خود وعده داده بودند كه بودجه اين كشور را طي پنج سال آينده متعادل خواهند كرد.
اين همه در شرايطي است كه به نظر ميرسد ايجاد تعادل ميان كاهش بدهيهاي دولتي و پاسخ دادن به خشم عمومي در كشورهاي اروپايي بسيار دشوار به نظر ميرسد. اولاند در همين زمينه تاكيد كرده است كه قصد دارد جهتگيري جديدي به اروپا ارائه دهد. او همچنين خواستار آن شده است كه مقررات اتحاديه اروپا براي محدود كردن بدهيها به گونهاي تنظيم شود كه متضمن رشد اقتصادي باشد. در زمينه داخلي هم او وعده داده است كه ماليات بر شركتهاي بزرگ را افزايش خواهد داد و نرخ ماليات براي كساني كه بيش از يك ميليون يورو در سال درآمد دارند را تا 75 درصد افزايش خواهد داد.
اولاند همچنين قصد دارد تا حداقل درآمدها را افزايش دهد، 60 هزار معلم جديد استخدام كند و سن بازنشستگي را از 62 سال به 60 سال كاهش دهد.اولاند كه پيروزي خود را «يك شروع تازه» توصيف كرده است، افزود: «رياضت اقتصادي، سرنوشت اروپا نيست.»
از طرف ديگر، پيروزي اولاند به مفهوم نفي ساركوزي از سوي رايدهندگان است، رييسجمهورياي كه در هفتههاي اخير تلاش شديدي كرد تا بتواند آراي راستگرايان افراطي هوادار حزب «جبهه ملي» را به سوي خود سرازير كند.
حزب راست راديكال جبهه ملي به رهبري خانم مارين لوپن موفق شدهبود در مرحله اول انتخابات 90/17 درصد آرا را به دست آورد كه براي اين حزب يك ركورد به شمار ميرفت.
اولاند كه در جمع هواداران شادمانش در شهر مركزي تول فرانسه، شهري كه نمايندگي آن را در پارلمان برعهده دارد، حاضر شدهبود، گفت: «من خود را براي افتخاري كه به من اعطا شده و چالشي كه در انتظارم است، آماده كردهام.»
به گزارش آسوشيتدپرس پس از شمارش 95 درصد آراي انتخابات فرانسه مشخص شد كه اولاند با كسب 62/51 درصد آرا با اختلاف اندك اما بدون چون و چرا برنده انتخابات شده است در شرايطي كه نيكلا ساركوزي، رييسجمهوري كنوني و نامزد حزب راستميانه «همبستگي براي جنبش مردمي» 38/48 درصد آرا را به دست آورده است.
از نظر تعداد هم اولاند 18 ميليون و 438 راي به دست آورد و ساركوزي 16 ميليون و 869 هزار و 371 راي را به سوي خود جلب كرد.
اولاند ضمن تشكر از ساركوزي براي خدمت پنج ساله به فرانسه گفت:«اختلافهاي زياد، زخمهاي زياد و از هم گسيختگيهاي فراواني وجود دارد، زخمهايي كه مردم ما را از يكديگر جدا كرده است.»
از سوي ديگر ساركوزي هم پس از هفتهها مبارزات انتخاباتي پرتكاپو و گاه پر تنش هنگام پذيرش شكست چهرهاي خندان و مهربان به خود گرفتهبود. او در سخناني در جمع هوادارانش گفت:«فرانسوا اولاند رييسجمهور است و بايد مورد احترام قرار بگيرد.» ساركوزي ضمن تبريك به اولاند گفت: «من براي او در ميانه اين همه آزمون آرزوي موفقيت دارم.»
رييسجمهوري فرانسه كه آخرين روزهاي خود در كاخ اليزه را ميگذراند پيش از اين در سخناني در جمع اعضاي حزبش گفتهبود كه اين حزب را در انتخابات قانونگذاري ماه ژوئن رهبري نخواهد كرد. او در جمع هوادارانش گفت:«اكنون يك شهروند عادي در ميان شما هستم.» او از هوادارانش خواست كه دچار تفرقه نشوند. او انتخابات پيش رو را انتخاباتي دانست كه حزبش ميتواند در آن به پيروزي دست يابد.
انتخابات فرانسه و يونان با دقت و اضطراب فراوان در پايتختهاي كشورهاي اروپايي و به ويژه برلين، پايتخت آلمان دنبال ميشد، جايي كه آنگلا مركل، صدراعظم آلمان، نقش رهبري را در درمان بحران منطقه يورو، بحران بدهيها، بحران بانكداري و بحران كاهش هزينههاي عمومي بر عهده دارد. بنابر اعلام اشتفان شيبرت، سخنگوي مركل، او يكشنبه شب تلفني با اولاند صحبت كرد و پيروزياش را در انتخابات به او تبريك گفت. اولاند در جريان مبارزات انتخاباتي خود اعلام كردهبود كه آلمان نخستين مقصد سفرهاي خارجي او در دوران رياستجمهورياش خواهد بود.
اين همه در شرايطي است كه شخص مركل هم روز يكشنبه با شكست سياسي سنگيني مواجه شد و پارلمان ايالت اشلسويگ - هولشتاين را از دست داد. اين شكست در وضعيتي به دست ميآيد كه روز يكشنبه هفته آينده انتخابات ايالت نوردراين - وستفالن در راه است و به نظر نميرسد او بتواند فضاي زيادي براي مصالحه بر سر مسائلي همچون تورم و محدوديتهاي بودجه با ديگر احزاب داشته باشد.
اين در شرايطي است كه مشاركت در انتخابات رياستجمهوري فرانسه بسيار بالا گزارش شده است؛ بنابر اعلام وزارت كشور فرانسه، تا ساعت ۱۷ به وقت پاريس درصد مشاركت شهروندان اين كشور در انتخابات رياست جمهوري 96/71 بوده است كه نسبت به زمان مشابه دور اول انتخابات در دو هفته پيش، 37/1 درصد افزايش را نشان ميدهد.
در دور اول انتخابات 79 درصد مردم مشاركت داشتند. روند تشكيل دولت در فرانسه هم از ديروز آغاز شد و رييسجمهوري جديد فرانسه از اواسط هفته آينده رسما كار خود را آغاز خواهد كرد.
هواداران اولاند يكشنبه شب و پس از مشخص شدن نتايج انتخابات در ميدان مشهور باستيل پاريس تجمع كردند و به شادماني پرداختند. رييسجمهوري منتخب فرانسه هم در جمع آنان سخنراني كرد.
فرانسوا اولاند پس از شارل دوگل، ژرژ پمپيدو، والري ژيسكاردستن، فرانسوا ميتران، ژاك شيراك و نيكلا ساركوزي هفتمين رييسجمهوري جمهوري پنجم فرانسه است.
پيروزي اولاند موجب سقوط بورسهاي جهان شد
رفيعه هراتي- ديروز، دوشنبه، درپي اعلام نتايج انتخابات فرانسه و يونان نگرانيها درمورد ناتواني اروپا در حل بحران بدهيهاي اين منطقه افزايش يافت و بورسهاي جهان دچار كاهش شدند. بازارهاي سهام اروپا به شدت دچار كاهش شدند به طوري كه شاخص سيايسي-40 فرانسه 9/1 درصد سقوط كرد و به 49/3112 واحد رسيد. شاخص داكس آلمان هم 5/1 درصد تنزل كرد و در رقم 67/6463 واحد ثابت شد. بازارهاي انگليس به مناسبت تعطيلات بسته بودند. در آسيا، شاخص ميانگين نيكي 225 ژاپن 8/2 درصد سقوط كرد و به كمترين سطح طي سه ماه گذشته يعني رقم 14/9119 واحد رسيد. شاخص هنگسنگ هنگكنگ با 6/2 درصد كاهش به 59/20536 واحد رسيد. شاخص استاندارد اند پورز 200 استراليا 2/2 درصد افت كرد و در رقم 30/4301 واحد بسته شد. شاخص كاسپي كرهجنوبي كاهش 6/1 درصدي را ثبت كرد و به 44/1956 واحد رسيد.
در والاستريت نيز فروش آتي شاخصها با كاهش روبهرو شد. فروش آتي شاخص ميانگين صنعتي داوجونز با افت 8/0 درصدي به 12857 واحد رسيد. فروش آتي شاخص استاندارد اند پورز 500، 9/0 درصد كاهش يافت و به 90/1350 واحد رسيد.
فرانسيس لون، مدير مركز لاينسين در هنگكنگ، براين باور است كه واكنش بازارها به وعدههاي انتخاباتي اولاند افراطي بوده است. اولاند در مبارزات انتخاباتي خود وعده داد درباره توافقنامه ساركوزي با اتحاديه اروپا براي كاهش هزينههاي دولت، تجديد نظر خواهد كرد. لون دراين باره ميگويد: « گرچه اولاند اعلام كرده است كه زير بار توافق ساركوزي با اتحاديه اروپا نخواهد رفت، اما در واقعيت او نميتواند اين كار را انجام دهد. اين مساله واضح است كه دولت جديد نميتواند معاهدهاي را كه توسط دولت قبلي به امضا رسيده است رد يا درمورد مفاد آن دوباره مذاكره كند.»
با اين وجود همه چيز به انتخابات پارلماني فرانسه در ماه آينده بستگي دارد. اگر واكنشهاي تند به سياستهاي رياضتي ادامه داشته باشد، دراين صورت اولاند براي افزايش شديد هزينهها تحت فشار قرار خواهد گرفت. اين مساله به كاهش بيشتر رتبه اعتباري فرانسه منجر خواهد شد و موج جديدي از هراس از بحران به راه خواهد انداخت و بازارهاي جهان را بيثبات خواهد كرد.
واكنش منفي بازار نفت به نتايج انتخابات فرانسه و يونان
ديروز، دوشنبه، با ادامه كاهش قيمت نفت، بهاي اين كالا سقوط 7 درصدي را طي سه روز معاملاتي ثبت كرد. زيرا كندي رشد مشاغل در آمريكا و نتايج انتخابات اروپا اميد به رشد اقتصادي شديد را ازميان برد. در معاملات الكترونيكي بورس نيويورك بهاي نفت خام براي تحويل در ماه ژوئن 86 سنت افت كرد و به 63/97 دلار در هر بشكه رسيد. در پايان معاملات روز جمعه ارزش قراردادها با سقوط 05/4 درصدي در رقم 49/98 دلار بسته شد. ديروز در لندن نفت خام برنت براي تحويل در ماه ژوئن 73 سنت كاهش يافت و بشكهاي 45/112 دلار معامله شد. قيمت نفت نسبت به 110 دلار در ماه فوريه دچار كاهش شده است، زيرا آمار اقتصادي حاكي از آن است كه تقاضا براي نفت كمتر از پيشبينيهاي قبلي خواهد بود.
هفته گذشته وزارت انرژي آمريكا اعلام كرد ميزان ذخاير نفت اين كشور به بالاترين سطح از سال 1990 تاكنون رسيده است. روز جمعه نيز وزارت كار آمريكا گزارش داد اقتصاد اين كشور در ماه آوريل تنها 115 هزار شغل ايجاد كرده است. اين ميزان بسيار كمتر از رقم 165 هزار شغل پيشبيني شده توسط تحليلگران بود. سرمايهگذاران همچنين نگران هستند تحولات سياسي در اروپا تاثير منفي بر اقدامات رياضتي داشته باشد و بحران بدهيهاي اين منطقه را وخيمتر كند. در انتخابات رياستجمهوري فرانسه، فرانسوا اولاند سوسياليست، نيكلا ساركوزي را شكست داد و به عنوان رييسجمهوري جديد اين كشور انتخاب شد. اولاند در رقابتهاي انتخاباتي وعده داد هزينهها را افزايش دهد. در يونان نيز احزاب ائتلافي حامي اقدامات رياضتي در انتخابات پارلماني اكثريت را از دست دادند و شكست سنگيني را تجربه كردند. اين مساله احتمالا تلاشها براي نگه داشتن يونان در بلوك پولي يورو را تضعيف خواهد كرد.
در ديگر معاملات بورس نيويورك بنزين گالني 97/2 دلار معامله شد و قيمت گاز طبيعي به 31/2 دلار در هر 1000 فوت مكعب رسيد.
فرانسوا اولاند، پس از اعلام پيروزياش در انتخابات/ عكس: AFP
سه|ا|شنبه|ا|19|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]