واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مصطفي رحماندوست:كودكان و نوجوانان را در حوزه نشر به رسميت بشناسيم
كودكان و نوجوانان را در حوزه نشر به رسميت بشناسيم
مصطفي رحماندوست گفت: من هنوز هم اولين كتابي را كه چاپ كردهام قبول دارم و آن را ميپسندم. دليلش اين است كه براي بچهها رسميت قائلم.
به گزارش خبرنگار مهر، فرهنگسراي كتاب همزمان با برگزاري بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب روز يكشنبه 17 ارديبهشت ميزبان دو نشست تخصصي مرتبط با موضوع ترويج فرهنگ كتاب و كتابخواني بود كه با حضور محمود حكيمي و مصطفي رحماندوست برگزار شد.
كودكان و نوجوانان را به رسميت بشناسيم
مصطفي رحماندوست در اين نشست ارائه كتابي از اشعارش كه توسط نشر افق منتشر شده است، گفت: اين كتاب به صورتي طراحي شده كه پس از گشودن تمام صفحات آن به شكل يك گل كاغذي در ميآيد؛ ولي قيمت آن دو برابر نمونه ديگري از همين كتاب است كه توسط يك ناشر ديگر ولي به شكل يك كتاب معمولي چاپ شده است.
وي ادامه داد: من در سالهاي نخست فعاليتم كه با سالهاي اوليه پيروزي انقلاب اسلامي ايران همزمان بود، ترجيح ميدادم كتابهايم خيلي ارزان به دست مردم برسد؛ اما در اين سالها گاهي ناشران مرا قانع كردند كه كتابم بسيار لوكس چاپ شود.
وي در ادامه گفت: برخي پدرها و مادرها از من گله ميكنند كه چرا كتابهايم گران است و برخي ديگر نيز اين گله را دارند كه چرا كتابهاي من تا اين حد زشت هستند؛ ولي من به آنها يادآوري ميكنم كه من در گراني يا زشتي اين كتابها هيچ نقشي ندارم و اين ناشر است كه در اين مورد تصميم ميگيرد. پيشنهاد من به ناشران اين است كه يك كتاب را به شكلهاي متفاوت منتشر كنند تا هم نمونه ارزان آن ارائه شود و هم نمونه لوكس آن.
وي سپس خطاب به كودكان حاضر گفت: اتفاق تازهاي در دنيا افتاده و آن اين است كه كتاب در حال نزديك شدن به اسباببازي است. در گذشته در هيچ كتابفروشياي عروسك به چشم نميخورد ولي امروز براي علاقهمند شدن بچهها به ابزار فرهنگي، آنها را شبيه به اسباببازيها ميسازند و به نظر من اين بسيار خوب است.
وي در ادامه درباره برپايي نمايشگاه كتاب تهران گفت: اگر در سراسر كشور كتابفروشيهاي بزرگي داشتيم لازم نبود چنين نمايشگاهي برپا شود و مردم براي رفع نيازشان به كتاب به زحمت بيفتند و از شهرهاي دور به تهران سفر كنند.
رحماندوست اظهار اميدواري كرد كه روزي كتابفروشيهاي كشور به تعدادي برسد كه نيازي به برپايي چنين نمايشگاه بزرگي نباشد.
وي همچنين در پاسخ به سوال يكي از حاضران درباره دخالت ناشران در محتواي كتابهايش گفت: من هنوز هم اولين كتابي را كه چاپ كردهام قبول دارم و آن را ميپسندم. دليلش هم اين است كه براي بچهها رسميت قائلم. من هنوز هم به مدرسهها ميروم و شعرهايم را براي بچهها ميخوانم و راه تصويب گرفتن از بچهها را ياد گرفتهام.
اين شاعر ادامه داد: اعتراف ميكنم بعد از اينهمه نوشتن و تيراژ ميليوني كتابهايم، هنوز هم ترديد دارم و وقتي شعري را مينويسم، حتما آن را براي كارشناسان، شاعران و همينطور بچهها ميخوانم تا مطمئن شوم ميتوانم چاپش كنم.
وي گفت: امروز ادبيات كودك و نوجوان بسيار تخصصي شده است و به نظر من كسي بايد شعر تاريخي براي كودكان بنويسد كه در اين حوزه تخصص دارد. نويسندگاني چون محمد ميركيايي و حميدرضا شاهآبادي كتابهاي بسيار خوبي در اين زمينه براي بچهها دارند.
وي افزود: در تمام دنيا بخشي از بار انتقال فرهنگ را كه بسيار هم پرهزينه است، شهرداريها برعهده دارند. در ايران نيز به تازگي اين جريان شروع شده است.اقداماتي چون برپايي فرهنگسراهاي موقت كتاب در نمايشگاه بينالمللي كتاب كار بسيار خوبي است؛ ولي ما در ابتداي راه قرار داريم و همه اين فعاليتها در راه رسيدن به هدف، همچون «ب» بسمالله است.
وي افزود: هر اتفاقي كه در اين زمينهها ميافتد و هر اقدامي كه صورت ميگيرد، سبب ميشود يك قدم جلو برويم، همواره نيز در اينگونه برنامهها نقاط ضعف و نقاط قوت وجود دارند؛ ولي من قصد ندارم با ذكر نقاط ضعف، قدمي را كه به سمت جلو برداشته شده، سست كنم.
رحماندوست همچنين درباره مصلاي امام خميني(ره)، محل برپايي نمايشگاه كتاب 25، گفت: تا آن جا كه من ميدانم اينجا مسجد است نه نمايشگاه، جالب است كه جاي نماز را به كتاب اختصاص دادهاند و نمازخانهها را در محوطه باز برپا كردهاند. مسلما اين مكان براي نمايشگاه كتاب ساخته نشده و آسيبهاي ناشي از برپايي نمايشگاه در آن را شاهديم.
وي درباره رويداد نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران گفت: اين رويداد با همه نقشها سالي يكبار اتفاق ميافتد و همه كتابها يكجا جمع ميشوند؛ هرچند چند ناشر را محروم كردهاند و ديگر نميتوانيم بگوييم همه كتابها اين جا جمعند، ولي به هر حال پنجره خوبي است براي كسانيكه كتابهاي مورد نظرشان را در طول سال پيدا نميكنند.
ترويج فرهنگ كتابخواني در ميان كودكان براي دعوت به مهرورزي
محمود حكيمي، نويسنده كتابهاي كودك و نوجوان نيز در اين نشست به والدين توصيه كرد كه كتاب هايي براي فرزندان خود انتخاب كنند كه كودك را به مهرباني و مهرورزي دعوت مي كند.
وي با انتقاد از وضعيت تيراژ كتاب در ايران و اظهارنظر مردم بدون مطالعه گفت: عيب بزرگ ما ايرانيان اين است كه بدون مطالعه درباره هرچيز صحبت ميكنيم. در حال حاضر كه دانش بشري بسيار افزايش يافته است، نميتوان بدون مطالعه و پژوهش در رابطه با هر موضوعي صحبت كرد.
وي در ادامه به چگونه يافتن كتاب خوب و مناسب پرداخت و افزود: مشورت با افراد متخصص و مطالعه مجلات نقد كتاب از جمله راه هاي يافتن كتاب مناسب است.
وي با اشاره به وجود كتابهاي علمي با ترجمه نامناسب و غيراصولي، گفت: در زمينه كتابهاي علمي كه اغلب ترجمه هستند، بهتر است كتابهايي را انتخاب كنيد كه داراي ترجمه مناسب و معتبر باشد. دراين زمينه ميتوانيد از نشريه مترجم كمك بگيريد.
حكيمي كه از 143 كتاب خود بيش از 60 كتاب در حوزه دين نوشته است، تصريح كرد: متاسفانه هم اكنون در اين حوزه كتابهايي كه به بازار عرضه مي شود مورد تاييد متخصصان و كارشناسان مذهبي نيست.
وي با توصيه به خواندن كتاب الغدير علامه اميني، اظهاركرد: در كتب ديني در كنار نقاط قوت، نقاط ضعف نيز ديده ميشود كه ممكن است متاثر از برخي تعصبهاي اعتقادي باشد. تعصب ما را از شناخت حقيقت و خداشناسي دور نگه ميدارد.
اين نويسنده درباره كتابهاي هنري نيز گفت: در اين زمينه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مجلهاي با عنوان علوم و فنون و هنر به چاپ مي رسد كه به نقد كتاب هاي اين حوزه مي پردازد. با بهره گيري از اين مجله ميتوانيد از نقاط قوت و ضعف كتاب ها مطلع شويد.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|18|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 280]