واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يادداشت/حسين طلاتهران از قاعده يك كلانشهر خارج شده است
خبرگزاري فارس: فرماندار سابق تهران در يادداشتي نوشت؛ تهران شهري است كه از قاعده يك كلانشهر خارج شده است و به حدود يك ابرشهر رسيده بدون آنكه زيرساختهاي آن مناسب با آن توسعه پيدا كند.
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاري فارس، حسين طلا فرماندار سابق تهران در يادداشتي به مشكلات شهر تهران و راهكارهاي آن اشاره كرد.
درباره مشكلات شهر تهران شايد در نگاه اول موضوعاتي همانند ترافيك، مسكن، آلودگي هوا را بتوان به عنوان مشكلات شهر تهران نام برد كه براي مردم مهم و حساس قابل لمس است و بايد گفت كه اين موضوعات، مشكلات ثانويه در تهران است و مشكل اصلي را بايد در فقدان مديريت شهر تهران جستجو كرد و البته علت اين فقدان مديريت را نيز بايد در ريشههاي بروز چنين بهم ريختگي جستجو كرد.
بعنوان مثال در ماده 4 قانون تقسيمات كشوري مصوب سال 62 شهر را به محلي با حدود قانوني كه در محدوده جغرافيايي بخش واقع شده است تعريف ميكند و شهرستان را از بهم پيوستن چند بخش كه همجوار هستند ليكن شهر تهران از حدود قانوني بخش و 3 شهرستان را درگير خود كرده است.
همچنين در ماده 14 تقسيمات كشوري رعايت اين تقسيمات براي تمام واحدها و سازمانها لازم دانسته شده است ولي در تهران دستگاهها بايد بر اساس تقسيمات بخش عمل نمايند يا شهر يا شهرستان يا استان.
لذا بايد گفت تهران شهري است كه از قاعده يك كلانشهر خارج شده است و به حدود يك ابرشهر رسيده بدون آنكه زيرساختهاي آن مناسب با آن توسعه پيدا نمايد.
و البته همين عدم شناخت لازم از اين مشكلات باعث آن شده كه متاسفانه شاهد قوانين و آييننامه براي شهرهاي با حدود 5 تا 10 هزار نفري هستيم كه براي كلانشهرها و يا ابرشهر تهران هم استفاده مي شود كه در نهايت موجب 2 حالت مي شود كه يا مجبور به تبصره و يا ماده مي شويم و يا آن قانون با مصوبه در تهران قابليت اجرا پيدا نميكند.
در خصوص تفاوت در قوانين ما بين شهرهاي كوچك و تهران به عنوان مثال بازار مسكن كه مثل قانون كلي هر بازاري از عرضه و تقاضا تبعيت ميكند؛ دولت در اين چند سال اقدام ارزندهاي براي توليد مسكن تحت عنوان مسكن مهر انجام داد ولي در تهران نهايت در دو شهرك جانبي اطراف تهران مثل پرديس و پرند اقدام نمود كه با توجه به حجم تهران و بعد مسافت خيلي نميتواند بازار مسكن را متاثر از خود كند لذا ما بايد نوع فعاليت مسكن مهر را در تهران در بافت فرسودهاي ايجاد ميكرديم در حال حاضر ما كارنامه خوبي در احيا و بازسازي بافت فرسوده نداريم.
كه علت آن را بايد در عدم هماهنگي دستگاههاي مسئول و يا عدم اعتبارات لازم جست كه، با فرمول مسكن مهر به راحتي قابل حل بود.
همچنين درباره انجام نشدن مسكن مهر در تهران همانند ساير استانها باي گفت كه 2 نگاه در تهران وجود دارد يك نگاه معتقد است جاذبههاي را و امكانات و ... را در تهران گسترش داد چون موجب سرازير شدن جمعيت ميشود و يك نگاه معتقد است بالاخره بايد مردم تهران نيز از اين امكانات و تسهيلات بهره بگيرند لذا بايد در طرحها ما بين اين دو نگاه تعادل ايجاد كرد.
بالاخره طرحي با اين عظمت در كشور از يك سو و تهديد جنوب و يا بافتهاي فرسوده در تهران كه هميشه بعنوان دغدغه ذهني مسئولين و مردم است از سوي ديگر ميتواند فرمول مناسبي را ايجاد نمايد كه البته در اين ساماندهي و نوسازي و تجمع بافت فرسوده ميتوان مسكن هاي بيشتري توليد و در حوزه عرضه و تقاضاي بازار مسكن تا حدودي سوداگري را سامان داد.
يك سري مردم براي گرفتن خدمات آموزشي، درماني، اشتغال و ... به تهران ميآيند كه بايد اين جاذبهها را در استانهاي ديگر ايجاد كرد دولت در اين چند سال سعي كرد به اين هدف برسد.
نكته ديگر اينكه بايد هزينه بينظمي در تهران را افزايش داد نه هزينه زندگي و گرنه گناه مردم تهراني در چيست.
بعنوان مثال اگر آب شرب مشكل شهر تهران است و اين همه هزينه در فرآيند تامين انتقال روي دست نظام مي آيد ولي به راحتي اين آب مورد استفاده هاي نظافت حياط ، ماشين و ... قرار مي گيرد .
در انگليس استفاده از آب شلنگ براي شستشوي ماشين و حياط و آبياري باغچه جريمه 100 پوندي يعني حدود 300 هزار تومان جريمه دارد يا در تهران در حوزه ترافيك معابر تهران ظرفيت تردد 700 هزار ماشين را باسرعت 30 كيلومتر در ساعت كه با حتساب 200 هزار خودرو كه اطراف معابر پارك مي كنند به حدود 500 هزار خودرو شده است در حاليكه تهران داراي 5/2 ميليون خودرو و 3 ميليون موتور سيكلت و هزاران اتوبوس است و روزانه بيش از هزار ماشين در تهران شماره گذاري مي شود كه البته در پايتخت چين به ازا هر ماشين كه ميخواهد شماره شود 9000 دلار دريافت ميكند كه برابر با قيمت خودرو ميكند.
شوراياري به عنوان معتمدين محلي و درد آشنايان مردم ميتوانند نقش ارزندهاي در مديريت شهر تهران ايفا نمايند كه تاكنون از آنها غفلت شده است و شوراهاي بالادستي به دليل عدم اختيارات قانوني نتوانستهاند حمايت لازم را از آنها انجام دهند.
اين شوراها كه چند سالي است بعنوان نمايندگان برخواسته از محلات تهران بدنبال رفع مشكلات مردم محلات خود هستند با عدم اقبال در برخي سازمانها و ادارات مواجه مي شوند .
بايد با ايجاد شوراهاي برنامه ريزي مناطق، مديريتهاي محلي از دستگاههاي ذيربط با حضور منتخبان مردم در مجلس و شوراها نسبت به شفاف سازي، مسئوليتها و حدود اختيارات قانوني و انطباق آن با مطالبات مردم، زمينه انتقال سريع مشكلات مردم را به مسئولين و حل آن فراهم آورد.
متاسفانه امروز قوانين و دستورالعملها در مجلس و با مصوبات هيئت دولت تفاوتي في مابين شهرهاي چند هزار نفري با تهران چند ميليون نفري ندارد.
كه در نهايت به 2 سرنوشت دچار مي شود كه يا با تبصره و استثناهاي قانوني مواجه مي شويم و يا آن مصوبه در تهران قابليت اجرا پيدا كند.
امروز ما شاهد فعاليت ارزنده ايجاد مسكن مهر در كشور هستيم باعث حل مشكل عدهاي زياد از هموطنان عزيزمان ميشود ولي در تهران بدليل رويكرد جلوگيري از افزايش قيمت اجرا نميشود ولي از سوي ديگر ما شاهد معضل بزرگ بافت فرسوده در تهران هستيم كه بدلايل زيادي از جمله ناهماهنگي دستگاهها و يا مشكلات اعتباري پيشرفت محسوسي نداشته است كه مي توانستيم با مدل مسكن مهر در بافت فرسوده شاهد حل اين معضل باشيم تا در زمان حادثه با كوهي از مشكلات و معضلات ناشي از آن نباشيم .
تهران بزرگ است و البته اداره كردن آن و مشكلاتش هم بزرگ ما بايد فرمولي تنظيم كنيم كه هم تهران را به قطعات كوچك تقسيم كنيم و هم كليت و يكپارچگي تهران بهم نخورد. ما بايد مديريت در تهران را به دو بخش مديريتهاي منظرهاي شهري و مدير كلان شهري تقسيم كنيم.
مسئولين دستگاههاي خدمات رسان از يكسو و نمايندگان و متخبان شوراياريها از سوي ديگر زمينه هماهنگي و همدلي را براي رفع سريع مشكلات مردم را در يك فرآيند محلي و منطقهاي انجام دهند.و در كلان شهر مديران ارشد تهران هماهنگي و مديريت كلان تهران را سامان ببخشد.
هر چند اقدام شوراي شهر در ايجاد شوراياري اقدام ارزنده و قابل تقديري است اما برخي معتقدند آنچه در قانون تصريح شده داريم شوراي محله است يعني بايد شوراي محلات تشكيل شود شوراي محلات شوراي مناطق و در نهايت شوراي شهر تهران در اين فرآيند انتخاب شود حال ما بايد وارد اين بحث نميشويم.
انتهاي پيام/
چهارشنبه|ا|13|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]