تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شيطان ، در عالِمِ بى بهره از ادب بيشتر طمع مى كند تا عالِمِ برخوردار از ادب . پ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837991357




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

محصولات تراريخت؛ توليد ممنوع، واردات آزاد


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: محصولات تراريخت؛ توليد ممنوع، واردات آزاد
دانش > تحقيق‌و‌ توليد - طاهره ساعدي:
محصولات تراريخت، محصولات گياهي يا حيواني‌اي هستند كه در آنها تغييرات ژنتيك داده شده تا بتوانند در برابر بيماري‌هاي گياهي يا حيواني مقاوم باشند يا ويژگي خاصي داشته باشند كه به نفع انسان باشد.

ايران يكي از كشورهاي پيشتاز در توليد علم در زمينه محصولات تراريخت است با اين وجود توليد اين نوع محصولات در ايران با مشكلاتي مواجه است ولي نكته جالب اينجاست كه بسياري از محصولات گياهي وارداتي به كشور تراريخته است. اين تناقض در سياستگذاري موضوعي است كه مورد انتقاد محافل علمي بيوتكنولوژي ايران نيز قرار گرفته است. در اين زمينه با دكتر سيروس زينلي، دكتراي ژنتيك انساني، عضو هيأت علمي انستيتو پاستور و نايب رئيس انجمن بيوتكنولوژي ايران گفت‌وگو كرده‌ايم.

* بيوتكنولوژي چيست؟مفهومي روشن از آن ارائه دهيد.

بيوتكنولوژي به مفهوم امروزي عبارت است از استفاده از روش‌هاي مهندسي ژنتيك براي توليد محصولاتي كه يا در حالت طبيعي وجود ندارند و يا تهيه آنها به روش‌هاي ديگر بسيار هزينه‌بر است. زيست فناوري در ابعاد گياهي، ميكروبي، جانوري و انساني و دارويي كاربرد پيدا مي‌كند.به‌عنوان مثال توليد و پرورش حيواني كه گوشت بيشتر و چربي كمتري داشته باشد يا در شير آن دارو يا واكسن خاصي به وجود بيايد؛ مثلا قرار است در شير يكي از بزهاي شنگول و منگولي كه در مركز رويان اصفهان به روش شبيه‌سازي‌ متولد شده‌اند فاكتور شماره9 كه براي بيماران هموفيلي كاربرد دارد توليد و از آن استخراج شود. با اين فناوري مي‌توان گياهاني پرورش داد كه نسبت به آفات مقاوم باشند يا محصول بيشتري توليد كنند يا داروهايي را در باكتري‌ها و يا سلول‌هاي جانوري توليد كرد كه داراي حجم بالا و هزينه پايين باشد. به‌عنوان مثال براي تهيه ميزان كمي از هورمون رشد بايد چندين كيلو مغز استفاده كرد، در حالي كه امروزه مي‌توان ژن اين هورمون را با مهندسي ژنتيك وارد باكتري يا سلول جانوري كرد و از آن هورمون مزبور را به ميزان دلخواه و خيلي ارزان‌تر از روش معمول به دست آورد. همچنين داروهاي مصرفي بيماران هموفيلي در حال حاضر به صورت بيوتك توليد مي‌شود كه اگر به روش غير مهندسي ژنتيك اقدام به ساخت آن كنيم علاوه بر مصرف ميليون‌ها ليتر خون، احتمال آلودگي ويروسي آن هنگام توليد بسيار زياد است. بعضي از داروهايي كه با روش مهندسي ژنتيك توليد مي‌شوند اصلا در بدن انسان وجود نداشته است مثل آنتي‌بادي‌هاي منوكلونال يا تك دودماني كه با استفاده از اين روش و زيست فناوري تهيه شده‌اند كه براي بسياري از بيماري‌ها مانند سرطان‌ها كاربرد دارند.

* علت رشد اين فناوري در كشور چه بوده است؟

يكي از دلايل رشد زيست فناوري در كشور پي بردن سريع به اهميت اين دانش توسط مسئولان و دانشمندان بازگشته از خارج بود و شايد بتوان ادعا كرد كه از دهه 60 همزمان با جنگ، بنيان فعاليت در اين زمينه شكل گرفت و مقدمات تأسيس مركز ملي مهندسي ژنتيك پي‌ريزي شد كه در حال حاضر يكي از بزرگ‌ترين مراكز تحقيقاتي در زمينه بيوتكنولوژي است. در واقع در اواخر دهه70 رشد بيوتكنولوژي در كشور قابل مشاهده بود.

* چرا بيشتر در زمينه داروهاي نوتركيب موفق بوده‌ايم؟

زيست فناوري داراي كاربردهاي زيادي در حوزه‌هاي مختلف همانند غذا، نفت، پزشكي، كشاورزي وصنعت است ولي در كشور بيشتر در بخش دارويي رشد داشته‌ايم كه دليل آن سرمايه‌گذاري به‌موقع و مناسب از سوي وزارت بهداشت و مسئولان آگاه طي 10سال گذشته بوده است. در چند سال اخير به‌خاطر توجه خاص مقام معظم رهبري به تكنولوژي‌هاي نوين كه بيوتكنولوژي نيز زيرمجموعه آن است و متعاقبا توجه شوراي‌عالي انقلاب فرهنگي بارقه‌هاي مثبتي در اين بخش حداقل در زمينه تدوين قوانين ديده مي‌شود.

* چه عواملي مانع توسعه روبه‌رشد اين فناوري شد؟

شوراي‌عالي زيست فناوري كه اوايل دهه80 تشكيل شده بود توسط دكتر احمدي نژاد منحل شد و بعد از آن مدت زمان زيادي طول كشيد تا ستاد توسعه زيست فناوري ايجاد شود ولي اين ستاد نيز از ضعف‌هاي زيادي رنج مي‌برد كه زمان زيادي طول كشيد تا ناكارآمدي اين ستاد مشخص شود. به‌گونه‌اي كه در دي‌ماه سال گذشته شوراي‌عالي انقلاب فرهنگي وضعيت ستاد را ارتقا داد و ما اميدواريم اين ارتقا بتواند حركت در مسير رشد را تسريع كند. با اين حال يادآوري مي‌كنم كه در مقايسه با كشورهاي منطقه بسيار جلو هستيم.

* آيا سند بالادستي در برنامه‌هاي كلان كشور در زمينه بيوتكنولوژي داريم؟

ما سند ملي زيست فناوري را داريم كه اوايل دهه 80 تدوين و بر اين اساس شوراي‌عالي زيست فناوري تأسيس شد. در نقشه جامع علمي كشور نيز به اين فناوري توجه خاصي شده است. در برنامه‌هاي چهارم و پنجم توسعه نيز مواردي به بيوتكنولوژي اختصاص داده شده است. زيرساخت‌هاي قانوني و حمايتي براي اين فناوري مناسب بوده كه در بخش دارويي به بار نشسته است. اگر اين حمايت‌هايي كه در وزارت بهداشت مي‌شود در وزارت جهاد كشاورزي نيز مي‌شد، امروز قطعا در زمينه‌هاي ميكروبي، جانوري و گياهي هم شاهد رشد خوبي بوديم. محققان كشور تلاش زيادي در بخش بيوتكنولوژي كشاورزي كردند ولي واقعيت اين است كه تا زماني كه مجوز ورود به بازار و مصرف توليدات تراريخته از سوي مسئولان داده نشود مردم طعم شيرين نتايج تلاش‌هاي محققانشان را نخواهند چشيد.

* آيا شما معتقديد يكي از عواملي كه مي‌تواند رشد علمي يك كشور رانشان دهد احساس بهبود و ارتقاي سطح زندگي مردم است بنابراين ما فقط در بخش بيوتكنولوژي پزشكي توانسته‌ايم اين احساس را به مردم بدهيم.

بله دقيقا همينطور است. در بخش‌هاي ديگر ما كار چشمگيري نتوانسته‌ايم انجام دهيم. به گزارش رسمي يكي از مراكز تحت پوشش وزارت جهادكشاورزي حداقل از 10نمونه دانه روغني و محصول كشاورزي وارداتي كه براي تست به اين مركز ارجاع شده بود بعد از آزمايش‌ها مشخص شد كه 5 نمونه آن تراريخت و محصول بيوتكنولوژي بوده است. چگونه است كه واردات اين محصولات آزاد است ولي توليد اين محصولات تراريخت در داخل كشور به طرق مختلف با مانع روبه‌رو مي‌شود؟ اگر محصول تراريخت براي سلامتي عوارضي ايجاد مي‌كند پس نبايد وارد كشور شود و اگر سالم است چرا از پتانسيل و توانايي‌هاي محققان كشور براي توليد كمك گرفته نمي‌شود تا هزينه آن نيز كاهش يابد. در مورد كودهاي بيولوژيك نيز با همين مشكل مواجهيم به‌طوري‌كه از سوي برخي مسئولان ذيربط استدلال مي‌شود كه ممكن است اين كودها خطر آفرين باشند و به همين دليل جلوي توليد داخلي و مصرف آن گرفته مي‌شود و اقدام به واردات سموم دفع آفات شيميايي مي‌شود كه بيماري‌هاي ايجاد شده حاصل از باقيمانده آنها در مزارع از نظر علمي ثابت شده و سرطانزا بودنشان مشخص شده است. متأسفانه برخي مسئولان نگران اين سموم نيستند ولي همان‌ها اذعان مي‌دارند كه شايد! كودهاي بيولوژيك مشكل‌آفرين باشد و با اين ديدگاه از توليد آن در كشور جلوگيري مي‌كنند.

* چه بايد كرد، مديران و مسئولان كارآمد و آگاه در اين بخش چه نقشي دارند؟

تا زماني كه اراده ملي و توجه مسئولان به دانش‌هاي نوين از جمله بيوتكنولوژي و به‌ويژه بيوتكنولوژي كشاورزي معطوف نشود ما شاهد رشد در اين بخش نخواهيم بود. بنابراين نقش مديران و مسئولان در اين حوزه بسيار تأثيرگذار و مهم است. در دولت هشتم در وزارت صنايع،كميته بيوتكنولوژي شكل گرفت كه بسياري از شركت‌هاي تأثيرگذار در زمينه بيوتك در آن دوره بنيان گذاشته شدند. ولي با بر سر كار آمدن دولت بعدي تمام آن تشكيلات تعطيل شد كه باعث ايجاد صدمه زيادي به شركت‌هاي بيوتك شد. معاون پژوهشي وزارت بهداشت نيز در 2سال گذشته برنامه‌هايي جهت توليد داروهاي بيوتك تدوين كرد كه با سرمايه‌گذاري مناسب، تلاش‌ها به‌ثمر نشست و ما الان شاهد توليد داروهاي بيوتك شبيه‌سازي‌ شده در داخل كشور هستيم. مي‌بينيم كه يك مدير كارآمد چگونه مي‌تواند در جهت رشد و توسعه يك فناوري گام بردارد و يك مدير ناآگاه چگونه مانع بر سر راه توسعه ايجاد مي‌كند. ما حتي اگر قوانين كارآمد و به‌روز داشته باشيم در نبود يك مدير با برنامه راه به جايي نخواهيم برد. به‌عنوان مثال در آبان‌ماه سال گذشته قانون شركت‌هاي دانش‌بنيان تصويب شد كه به اعتقاد كارشناسان يكي از مترقي‌ترين قوانين است و باعث اميدواري محققان و پژوهشگران شد ولي به‌دليل اختلافي كه ميان دولت و شوراي‌عالي تحقيقات و فناوري (عتف) ايجاد شد، آيين‌نامه مربوطه كه قرار بود 3 ماهه ابلاغ شود در شوراي نگهبان معطل مانده است. پس علاوه بر قوانين، وجود يك اراده ملي و يك مدير خوب براي اجرايي شدن درست آن لازم است.

* اراده ملي چه زماني محقق مي‌شود؟

اراده ملي زماني محقق مي‌شود كه تمام حلقه‌هاي زنجير فناوري اعم از بانكي كه مي‌خواهد وام اعطا كند يا مركزي كه كار صدور مجوز را برعهده دارد همه و همه كار خود را به درستي انجام دهند. بايد به اين باور برسيم كه منافع جمع بر منافع فرد ارجحيت دارد زماني كه به اين اعتقاد برسيم مسلما در تمام زمينه‌ها توسعه خواهيم يافت.

شنبه|ا|2|ا|ارديبهشت|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن