واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عزيزي به مهر عنوان كرد:مسجد صفي در فهرست آثار ملي ثبت شد/ لزوم مرمت و بازسازي بناهاي تاريخي
مسجد صفي در فهرست آثار ملي ثبت شد/ لزوم مرمت و بازسازي بناهاي تاريخي
رشت - خبرگزاري مهر: مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان از ثبت مسجد صفي به عنوان گنجينه اي از تاريخ و معماري در فهرست آثار ملي كشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاري مهر، اميد عزيزي با اشاره به اينكه مسجد صفي تاريخي ترين مسجد شهر رشت در محله اي به همين نام واقع و به نامهاي مسجد سفيد و شهيديه معروف است، افزود: تاريخ بناي اوليه اين مسجد به تحقيق روشن نيست.
وي اظهار داشت: بر اساس روايتي شيخ صفي الدين اردبيلي به دليل دوستي با شيخ زاهد گيلاني در سفري به گيلان در محله ميدان چاهي حفر و عبادتگاهي مي سازد كه بعدها به مسجد تبديل شده است.
مديركل ميراث فرهنگي گيلان گفت: بعضي از مورخان اين مسجد را قبر محمد باقر ميرزا ملقب به صفي ميرزا پسر بزرگ شاه عباس اول مي دانند كه با بدخواهي اطرافيان پدر به دستور وي كشته و در اين محل دفن شده است همينطور برخي معتقدند دليل نامگذاري اين مسجد به شهيديه، قتل ناحق صفي الدين ميرزا است.
وي افزود: مسجد صفي طبق عبارتي كه روي يك كاشي در داخل محراب ديده مي شود در سال 1334 هجري قمري (1295 ه.ش) به دست حاجي يوسف كاشي ساز تجديد بنا شده است.
عزيزي با بيان اينكه در ضلع شمالي مسجد صفي رشت دو درب ورودي متوالي قرار دارد كه نخستين ورودي به صورت هلالي و از پروفيل و چوب در چند سال اخير ساخته شده است، اظهارداشت: سر در ورودي دوم و اصلي مسجد از دو قوس تشكيل شده كه در قوس اول آيه اول سوره اسري و در قوس دوم حديث " و لايه علي بن ابي طالب حصني ...." كاشي كاري و در قسمت جنوبي مسجد محراب و سه فيلپا به ارتفاع چهار متر و به قطر يك متر وجود دارد.
وي گفت: بر روي سر در ورودي مسجد صفي دو فيلپا از كف به ارتفاع يك متر با كاشي هاي لاجوردي نماسازي شده است و فيلپاي سوم به شكل زيبايي با سرستوني از گل و بوته گچ بري و فاصله فيلپاها از يكديگر سه متر است.
مديركل ميراث فرهنگي گيلان افزود: در محراب مسجد گچ بريهاي زيبايي به صورت آيات قرآن همراه با گل و بوته كار شده و در كاشي كاريهاي محراب تاريخ تجديد بناي مسجد به تاريخ 1344 هجري قمري ( 1305 ه.ش ) ديده مي شود، گچ بريهاي مسجد و فليپاها نيز به همين تاريخ است.
وي عنوان كرد: گلدسته مدور و آجري مسجد كه در ضلع جنوبي آن قرار دارد مشخص ترين جلوه بيروني مسجد صفي است، قطر گلدسته دو متر و سقف گلدسته چوبي با پوشش سفالين استف گلدسته يك راه پله براي بالارفتن و چند روزنه براي ورود نور دارد.
عزيزي يادآور شد: چاه صاحب الزمان (عج) از ديگر بخشهاي ديدني مسجد صفي به فاصله سه متري از جنوب غربي گلدسته است كه از قديم مورد احترام مردم منطقه و محل عرضه نذورات بوده است.
© 2003 Mehr News Agency .
پنجشنبه|ا|31|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]