واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بررسي اعتبارات عمراني قم/قم؛ كارگاه بزرگ عمراني با پايه اعتباري ضعيف
قم؛ كارگاه بزرگ عمراني با پايه اعتباري ضعيف
قم - خبرگزاري مهر: اجراي همزمان دهها پروژه عمراني در قم، اين كلانشهر مذهبي ايران را به كارگاه بزرگ عمراني تبديل كرده است اما پايه بودجه عمراني اين استان از زمان تبديل قم به استان تاكنون در رتبه انتهايي جدول اعتبارات عمراني استانهاي كشور قرار دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، بودجه عمراني استان قم در سال گذشته حدود 94 ميليارد تومان بود كه با احتساب جمعيت بيش از يك ميليون و 150 هزار نفري قم، سرانه بودجه عمراني در اين استان كمتر از 82 هزار تومان محاسبه ميشود.
بر اساس برآورد انجام شده سر جمع اعتبارات استاني شامل عمراني و جاري در 31 استان كشور به ازاي هر ايراني به طور متوسط معادل 225 هزار تومان است كه در مقايسه با 178 هزار تومان سال 90 در لايحه، حدود 27 درصد افزايش پيدا كرده است.
ميزان سرانه بودجه عمراني قم در لايحه بودجه سال 91 تنها 158 هزار تومان برآورد شده كه از متوسط كشور حدود 30 درصد پائينتر است و قم با يك پله صعود در جدول سرانه بودجه استانهاي كشور به رتبه 26 رسيده كه اين جايگاه شايسته اين استان محروم نيست.
البته سرانه بودجه استانهاي كشور در لايحه بودجه سال 91 بر اساس ميزان جمعيت كشور در سال 89 محاسبه شده است و اگر اعتبار پيش بيني شده براي استان قم را با جمعيت يك ميليون و 150 هزار نفري اين استان محاسبه كنيم ميزان سرانه بودجه استان كمتر از 158 هزار تومان خواهد بود.
از سويي ديگر مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي كه در راستاي بررسي لايحه بودجه سال 91 منتشر ساخته اعلام كرده كه با وجود عزم دولت براي ارتقاي سطح رفاهي و عمراني در استانهاي محروم اما همچنان 8 استان كشور سهم بيشتري در فقدان پيشرفت و به ثمر رسيدن پروژههاي عمراني ملي در قياس با ساير استانها دارند كه قم جزو يكي از اين استانهاست.
واكنش معاون استاندار به گزارش مجلس
اين در حالي است كه سيد رضا دهناد معاون برنامهريزي استاندار قم نسبت به اين ادعاي مركز پژوهشهاي مجلس واكنش نشان داد و گفت: اين آمار مشكوك است و معلوم نيست چه كسي اين پژوهشها را انجام داده است.
به گفته وي در سال گذشته در مجموع جداول هزار و 500 ميليارد تومان بودجه از منابع عمومي عمراني به استان قم اختصاص داده شد.
دهناد گفت: پروژههاي تعريض جاده قم - گرمسار، تقاطع غيرهمسطح 72 تن، انتقال آب از سرشاخههاي دز، جاده قم - نيزار، ميدان بزرگ امام خميني(ره) و... از پروژههاي ملي استان است كه روند اجراي آنها شتاب و سرعت قابل قبولي دارد.
معاون برنامهريزي استاندار قم تاكيد كرد: در سالهاي اخير پروژههاي عمراني قم از نظر بهره برداري و اجرا قابل قياس با استانهاي ديگر نيست.
به گفته دهناد در سال 91 نيز صرفنظر از اينكه چه كسي و يا ارگاني بودجهها را هزينه ميكند، بالغ بر 2 هزار ميليارد تومان اعتبارات به استان قم اختصاص داده ميشود.
وي ادامه داد: بخشي از اين اعتبارات براي پروژههايي هزينه ميشود كه به صورت مشترك با استان هاي ديگر اجرا ميشود.
توجه به قم بيشتر شد
وي در پاسخ به اين سئوال كه با توجه به اشاره مقام معظم رهبري مبني بر عقب ماندگي 150 ساله قم، چه اقداماتي بايد انجام داد تا قم از اين عقب ماندگي نجات يابد؟ اظهار كرد: بعد از سفر پربركت مقام معظم رهبري به قم نگاه مسئولان كشور به قم بهتر شده و مسئولان در اختصاص اعتبارات به اين استان نگاه بازتري دارند.
دهناد گفت: اگر روند اجراي پروژههاي عمراني با همين سرعت ادامه داشته باشد و يا اندگي تندتر باشد قم در افق پنچ ساله شرايط بهتري خواهد داشت.
وي با اشاره به برخي پروژههاي مهم در دست اقدام گفت: پروژه آزادراه قم - اراك امسال شروع ميشود و اميدواريم پروژه حرم تا حرم كه از قم تا مشهد در نظر گرفته شد در مدت 18 ماه آينده در حوزه استحفاظي قم به اتمام برسد.
معاون برنامهريزي استاندار احداث راه آهن سريع السير تهران - قم، احداث فرودگاه بين المللي، چهار خطه كردن جاده قديم قم - تهران و... را از جمله پروژههايي دانست كه با بهرهبردازي از آنها تحولات عظيمي در بخش راه ايجاد ميشود.
دهناد افزود: در حوزه بهداشت و درمان نيز قم در حال تبديل شدن به يكي از قطبهاي درماني منطقه است و بيمارستان تامين اجتماعي، بيمارستان 128 تختخوابي نيروگاه، بيمارستان پرديسان و چندين پروژه مهم در اين بخش در دست اقدام قرار گرفته است.
به گفته معاون برنامهريزي استاندار تحولات بينظيري در بخش مسكن در قم رخ داده كه اين جهش ساخت و ساز در طول تاريخ قم بينظير بوده است.
وي به برخي از پروژههاي شهرداري قم اشاره كرد و گفت: خوشبختانه پروژههاي بلوار پيامبر اعظم(ص)، منوريل و... پيشرفت خوبي دارد.
وي ادامه داد: قم در همه شاخصهاي سنجش توسعه با شتاب قابل قبولي در حال پيشرفت است ولي تا رسيدن به يك شهر بينالمللي فاصله زيادي دارد.
دهناد با بيان اينكه منابع و امكانات قم محدود نيست، اظهار كرد: بايد اين منابع را خوب مديريت كنيم تا نيازهاي قم برطرف شود.
اظهارات معاون برنامه ريزي استاندار قم در حالي است كه به اعتقاد حجتالاسلام علي بنايي نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي سازوكار مناسب براي ارتقاي بودجه عمراني قم ايجاد نشده است.
بودجه عمراني در شان قم نيست
وي با بيان اينكه قرارگرفتن در ردههاي پاياني جدول اعتبارات عمراني استانهاي كشور در شان و جايگاه قم نيست، اظهار كرد: برخي از استانها سازوكارهاي مناسبي براي جذب اعتبارات عمراني بيشتر ايجاد كردند و هر سال بودجه كلاني در بخش عمراني جذب ميكنند.
حجتالاسلام بنايي بخش قابل توجهي از برنامههاي توسعهاي قم را مرهون سفر پربركت مقام معظم رهبري و عنايت ايشان به قم دانست و تاكيد كرد: متاسفانه بخشي از اعتبارات اين سفر هنوز جذب نشده و اگر مسئولان اجرايي در اين زمينه اهتمام بيشتري داشته باشند شاهد تسريع در عمران و توسعه قم خواهيم بود.
نماينده قم در خانه ملت اظهار كرد: مقام معظم رهبري فرمودند كه قم داراي عقب ماندگي 150 ساله است. از اين رو براي رفع اين عقب ماندگي نياز به اختصاص اعتبارات كلان است.
وي با بيان اينكه قم تنها استاني است كه از دور سوم سفر هيئت دولت محروم مانده است، گفت: طرحهاي پيشنهادي براي تصويب در دور سوم سفرهاي استاني به قم آماده شده بود ولي اين سفر انجام نشد و قم 6 هزار ميليارد تومان متضرر شد.
عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس تصريح كرد: جهش عمراني قم در سالهاي اخير بيشتر شده و پروژههاي نيمه كاره زيادي در اين استان وجود دارد، بنابراين دولت بايد توجه ويژهاي به قم داشته باشد تا اين پروژهها كه بعضا چندين سال در حال اجراست به نتيجه برسد.
به گفته حجتالاسلام بنايي اگر اين اعتبار به قم تزريق ميشد جهش بزرگي در بخشهاي مختلف استان صورت مي گرفت.
دولت به پروژههاي شهري كمك نكرد
علاوه بر اين دولت در سال گذشته هيچ گونه كمك ويژهاي به پروژههاي عمراني شهرداري نكرده كه اين موضوع مورد انتقاد اعضاي شوراي اسلامي شهر و مسئولان شهري قرار گرفت.
حسن بختياري سخنگوي شوراي اسلامي شهر قم چندي پيش در جمع خبرنگاران با بيان اينكه شهرداري بدون كمك دولت با چالش جدي مواجه ميشود گفت: سال جاري سال عمران شهرداري خواهد بود اما اين خيز شهرداري براي عمران شهري نيازمند كمك جدي است.
وي گفت: اولين كمك براي اجراي سريع و به موقع پروژههاي شهري به ويژه در زمينه تملكها، بايد از جانب مردم قم صورت گيرد اما تحقق برنامهها و اجراي پروژههاي شهرداري در سال جاري نيازمند حمايت جدي دولت است.
سخنگوي شوراي اسلامي شهر قم تصريح كرد: واقعيت اين است كه دولت در سال 90 هيچ گونه كمك ويژهاي به شهرداري قم نكرده و در حالي كه ميبايست مبلغي از محل منابع حاصل از هدفمندي يارانهها به شهرداري اختصاص ميگرفت كه محقق نشد.
بختياري اظهار كرد: شهرداري در سال گذشته با افزايش بهاي قيمت سوخت، قير و دستمزدها و تغيير فهرست بهاي كارها مواجه بود و در مقابل تغيير خاصي در نرخ پرداخت عوارض شهرداري ايجاد نشد اما با اين وجود دولت كمك زيادي نكرد و شهرداري در مضيقه بود.
به گفته وي در صورتي كه شهرداري قم با اين حجم كارها مورد حمايت جدي دولت قرار نگيرد در سال آينده با مشكلات عديدهاي مواجه خواهد شد.
بدهي دولت به شهرداري
محمد دلبري شهردار قم نيز به حجم بدهيهاي دولت به شهرداري قم اشاره كرد و گفت: شهرداري قم تا سال 88 از دولت 125 ميليارد تومان طلب دارد.
وي اظهار كرد: شهرداري همچنين 100 ميليارد تومان در سالهاي 89 و 90 از دولت طلبكار است كه تاكنون تنها 50 ميليارد تومان، آن هم به صورت سهام دريافت شده تا در آينده تبديل به پول شود.
دلبري با بيان اينكه در مورد سود اوراق مشاركت طرح بلوار پيامبر اعظم(ص) نيز با رئيس جمهور مذاكراتي صورت گرفته اظهار كرد: اگر اصل و سود اين اوراق در اختيار شهرداري قرار گيرد بدهيهاي استان پرداخت ميشود.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|30|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]