واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: نگاهي به كارنامه مجيد مجيدي؛ از رنگ خدا تا رسول خدا
امروز؛28 فروردين ماه، زادروز مجيد مجيدي، كارگرداني است كه نمايشگر روابط انساني و راوي قصههايي درباره اين روابط پيچيده است.
مجيد مجيدي يكي از مهمترين سينماگران پس انقلاب است كه 28 فروردين 1338 در تهران متولد شد. او فيلمهاي سينمايي "آواز گنجشكها" (1386)، "بيد مجنون"(1383)،" باران" (1379)، "رنگ خدا" (1376)، "بچههاي آسمان" (1375)،" پدر" (1374) و "بدوك" (1370) را كارگرداني كرده و هم اكنون مشغول ساخت پروژه سينمايي"محمد (ص)" است. مجيدي از نسل فيلمسازاني است كه پس از پيروزي انقلاب فعاليتشان را شروع كردند، نسلي كه در حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي باليدند و تجربههاي متفاوتي در سينما رقم زدند. بسياري از چهرههاي مهم سينماي ايران در سالهاي بعد همدوره مجيد مجيدي بودند. از دل اين حلقه سالها بعد كارگردانها و بازيگران مختلفي متولد شدند و در فضايي كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي به وجود آمده بود، كار كردند.به گزارش مهر، مجيدي فعاليت هنري را از صحنه تئاتر آغاز كرد و پس از آن به بازيگري روي آورد، در آن سالها و در دهه 60 در حوزه هنري فعاليتها گروهي انجام ميشد، جوانهاي علاقمند سينما هم فيلمنامه مينوشتند، هم روي صحنه تئاتر ميرفتند، هم در فيلمها و تئاترهاي همديگر بازي ميكردند، تا درخت جوان سينماي متعهد و انقلابي رشد كند. وي در دهه 60 بيشتر مقابل دوربين اين فيلمها رفت كه مضاميني مرتبط با انقلاب و حال و هواي آن سالها داشتند،"توجيه" به كارگرداني منوچهر حقانيپرست اولين فيلمي بود كه مجيدي بازي كرد و پس از آن در بسياري از توليدات ايدئولوژيك دهه 60 نقشآفريني كرد. اما مهمترين فيلمهاي او در اين سالها"بايكوت" بود كه به دليل اقبالي كه از آن شد به شهرت مجيدي انجاميد.در سينماي ضد ستاره آن سالها مجيدي ويژگيهاي ظاهري براي ستاره شدن را هم نداشت، در فيلمهايي بازي ميكرد كه بيشتر از هر چيز اهميت اعتقادي داشتند و در راستاي اهداف جامعه اسلامي و انقلابي بودند، سال 68 و با"تا مرز ديدار" پرونده بازيگري مجيد مجيدي بسته شد. اما اگرچه كارنامه بازيگري مجيدي چندان معتبر نيست اما كفه فيلمسازي او جبران اين بخش شد، فيلمسازي براي مجيدي با ساخت فيلمهاي كوتاه و نيمه بلند شروع شد، آنهم بيشتر براي مخاطب كودك و نوجوان،"بدوك" اولين فيلم مجيدي كه در سال 70 ساخته شد درباره دو كودك روستايي بود كه درگير مشكلات خانوادگي هستند، سيدمهدي شجاعي فيلمنامه را نوشته بود، نويسندهاي كه همكاريهاي مفيد و موثري با مجيدي داشته است.
"بدوك" تعلق خاطر مجيدي به قصههاي انساني را نشان داد و مشخص ميكرد او ميخواهد به بهانه روايت قصههايي براي كودكان، پاكيها و ارزشهاي ناگفتهاي را مطرح كند،"پدر" دومين فيلم سينمايي مجيدي بيشتر به حال و هواي او نزديك بود، تجربههايي كه بعدها و در فيلمهاي بعدي اين كارگردان پختهتر و حرفهايتر شد، در"پدر" به چشم ميخورد.
"پدر" داستان رابطه مرد و نوجواني است كه در مسيري قرار ميگيرند و اين همراهي مشترك آنها را به درك تازهاي از ارتباطشان ميرساند، كار در فضاي روستايي و بدوي و واقعگرايي در به تصوير كشيدن فضاها و روابط را ميتوان در اين فيلم ديد.
"بچههاي آسمان" سومين فيلم مجيدي مهمترين و موفقترين فيلم كارنامه او است. فيلم هم نظر مثبت منتقدان را به دنبال داشت، هم جوايز مختلف جشنواره فجر را به دست آورد، هم مورد توجه مخاطبان قرار گرفت، با"بچههاي آسمان" مجيدي براي مخاطب آن سوي مرزها شناخته شد و تصويري كه او از دنياي پاك و بيآلايش كودكان ترسيم ميكرد براي مخاطب غربي هم جذاب آمد."بچههاي آسمان" تا پيش از فيلم"جدايي نادر از سيمين" تنها فيلم تاريخ سينماي ايران بود كه به فهرست پنج فيلم خارجي نامزد دريافت اسكار راه يافت.
"رنگ خدا" پاسخي درست به انتظارهايي بود كه"بچههاي آسمان" به وجود آورده بود، شخصيت اصلي اين فيلم مانند ديگر فيلمهاي مجيدي كودك بود، كودكي كه نقص شنوايي دارد اما با عالمي ديگر در ارتباط است. او پسري است كه پدرش او را طرد كرده ولي روحيه معنوي دارد و اين نگاه ويژه به او عاقبت رابطه سردش را با پدر ترميم ميكند.با اين فيلم زبان و لحن سينماي مجيدي به تكامل رسيد و دوستداراني پيدا كرد، او ديگر به چهرهاي معتبر در عرصههاي بينالمللي تبديل شده بود و پرچمدار نسلي بود كه پس از انقلاب فعاليتشان را شروع كردند اما به قلههاي جهاني رسيدند.
"باران" در راستاي نگاه معنوي و انساني مجيدي درباره تفاهم انسانها و قوميتها بود. شخصيت اصلي فيلم نوجواني آذري بود كه با محبت و شقفت با اطرافيانش رفتار ميكرد، آنها را همشهري ميخواند و اين نشانه الفت او با افراد جامعه بود، در اين فيلمها قهرمانهاي مجيدي كه از طبقه فرودست جامعه بودند روحي آسماني داشتند، در فيلم در لحظههاي مختلف لطيف در گوشهاي از خرابه به پرندهها در آرامشي خاص دانه ميدهد.
با فيلم"بيد مجنون" كه اولين فيلم مجيدي در دهه 80 است فيلمساز وارد دوراني تازه ميشود، اين بار شخصيت اصلي فيلم مردي ميانسال است كه بينايياش را به دست ميآورد و اين تولد تازه براي او با ماجراهايي همراه است. مجيدي در اين فيلم براي نخستين بار قهرمانش را در فضايي قرار ميدهد كه آزمايش شود، شكست بخورد و دوباره خود را احيا كند.
"آواز گنجشكها" هفتمين فيلم مجيدي ادامه مسيري بود كه با"بيد مجنون" شروع شده بود او به دنياي شهر پا گذاشته بود و به نمايش فقر و رياكاري پرداخت. در اين فيلم قهرمان مجيدي روي خط اشتباه و درستي حركت ميكند، به شهر ميرود و آلوده ميشود، اما خداوند دوباره او را به آرامش و سادگي ميرساند.
ساخت فيلمي درباره محمد(ص) كه تجربهاي تازه در كارنامه مجيدي است و در قالب پروژهاي بزرگ و بينالملي تعريف شده سال گذشته با حضور عوامل ايراني و خارجي كيلد خورد. مجيدي در دهه 90 و در حالي كه 50 سالگي را پشت سر گذاشته به مسيري تازه پاي گذاشته است.
ارسال نظر
دوشنبه|ا|28|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]