واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ضرورت حفظ و تقويت مزيتهاي صادراتي براي حمايت از توليد ملي
در عرصه هاي توليدات صنعتي و محصولات كشاورزي در بازارهاي جهاني داراي مزيت هاي نسبي هستيم كه با تقويت اين مزيت ها مي توان فرصت هاي مناسبي را در بازارهاي جهاني و حتي قطع واردات كالاهاي مختلف فراهم كرد. بدون ترديد شناخت اين مزيت ها و ظرفيت ها مي تواند بستر صادرات كالاهاي مختلف صنعتي و كشاورزي را براي ما در بازارهاي جهاني رقم بزند به همين دليل سال حمايت از توليد ملي را بايد تقويت مزيت هاي نسبي كالاهاي توليد ايراني در بازارهاي جهاني ديد.
مزيت هاي صنعتي، كشاورزي و فني
شاخص هاي صنعتي در ايران نشان مي دهد كه توليدات صنعتي ايران و زمينه هاي معادن، صنايع سنگين و خودرو، توليد مواد شيميايي پايه پتروشيمي، صنعت توليد لوازم خانگي و مبلمان اداري، صنايع و سخت افزار ساختمان، فناوري روباتيك و صنايع داروسازي و واكسن در منطقه از شاخص قابل قبولي برخوردار بوده و رتبه هاي بالاي جدول در سطح جهاني را از آن خود كرده است.
در عرصه هاي كشاورزي نيز در توليد بسياري از محصولات باغي، خشكبار و زعفران، صنايع كنسروسازي و تكميلي و تبديلي لبني و پوست و چرم در ميان كشورهاي منطقه همانندي ندارد.
در مبحث خدمات مهندسي و پزشكي و صادرات آن بسياري از كشورهاي آسيايي و آفريقايي خواهان اعزام نيروهاي فني ايراني به آن كشورها بوده و برخي از كشورهاي اروپايي نيز براي جذب متخصصان ايراني در زمينه هاي نفت و نرم افزار رايانه اعلام آمادگي كرد ه اند.
توان بالاي ايران در تمام عرصه ها نشان مي دهد كه ايران از امكانات بالقوه بسيار خوبي برخوردار است و با حمايت دولت و پشتكار مردم مي توان با بالفعل درآوردن اين امكانات زمينه ارتقاي توليد ملي و حمايت از سرمايه و كار ايراني را موجب شد و تا سال هاي آينده از برنامه ريزي اساسي كه در سال۱۳۹۱ صورت مي گيرد، بهره برداري كرد.
مزيتي كم نظير
«ميزان سرمايه گذاري در عرصه هاي كشاورزي به ويژه مكانيزه كردن كشاورزي در دهه اخير و توجه به خاك ورزي زراعي و كشاورزي حفاظتي در ۵سال گذشته شرايط بسيار مناسبي براي حمايت از توليد داخلي در بخش كشاورزي فراهم شده است» اين خبر را خشنود معاون بهبود توليدات گياهي وزير جهاد كشاورزي به ما ارائه مي دهد و مي افزايد: باور به تكميل بودن ظرفيت توسعه كشاورزي تقريبا درست است و بايد نگرش ها را از توليد كمي زراعي به توليد كيفي تغيير دهيم و اجراي كشاورزي حفاظتي نيز دقيقا در راستاي توليد كيفي محصولات زراعي است.
خشنود كشاورزي ايران را در ميان كشورهاي منطقه به ويژه كشورهاي همسايه بي نظير دانسته و مي افزايد: به دليل اين كه شرايط اقليمي ايران به گونه اي است كه در همه ماه هاي سال مي توانيم انواع محصولات كشاورزي را توليد كنيم، از مزيتي بي نظير برخورداريم بنابراين در توليد محصولات باغي رتبه هاي اول تا سوم را در جهان دارا هستيم و در توليد محصولاتي از جمله پسته و زعفران رقيب نداريم در توليد انار بازارهاي جهاني را تسخير كرده ايم، در توليد خشكبار همچنان بدون رقيب هستيم و تمام اين مزيت ها مي تواند براي اقتصاد ملي و كشاورزي كشور درآمدزا و كارآفرين باشد. اعتقاد دارم اگر فقط به كشاورزي كشور توجه شود مي توانيم كاملا به شعار سال ۹۱ كه حمايت از توليد ملي، سرمايه و كارايراني است جامه عمل بپوشانيم.
عباسي معاون بهبود توليدات دامي وزارت جهاد كشاورزي نيز در گفت وگويي كوتاه به خراسان مي گويد: صنعت مرغداري كشور سرمايه گذاري كلاني داشته است و در سال ۱۳۹۱ در تلاش هستيم تا ظرفيت هاي خالي و نيمه تمام صنعت طيور را فعال و به آساني بازارهاي كشورهاي همسايه را تامين كنيم
راه هاي نرفته
البته در كنار مزيت هاي شكوفا شده اقتصاد ايراني، برخي از زمينه هاي درآمدزايي و توليدي همچنان از غفلت تاريخي ورود اقتصاد به آن زمينه رنج مي برد كه از اين ميان مي توان به صنعت درآمدزاي گردشگري، جذب دانشجو و دانش پژوه، اعزام استادان دانشگاه، كسب درآمد در فضاي مجازي، تجارت اينترنتي، بورس منطقه اي و بين المللي، بانكداري و گردش مالي و صنايع دريانوردي و فضانوردي اشاره كرد كه خوشبختانه بسياري از زيرساخت هاي فني آن در كشور موجود بوده و فرصت هاي شغلي و درآمدزايي زيادي را مي تواند براي اقتصاد كشور به ارمغان آورد.
تقويت مزيت ها
در مسير سخت تقويت و حمايت از توليد در سه دهه گذشته، اقتصاد صنعتي و كشاورزي كشور موفق به كسب مزيت هايي مطلق و نسبي در توليد برخي محصولات شده است اين امتياز به آساني به دست نيامده و مجموعه اي از سياست گذاري هاي دولتي و تلاش بي وقفه توليدكنندگان اين افتخار را براي كشور كسب كرده است و به نظر مي رسد سال توليد ملي بهترين زمان براي بهره مند شدن از اين مزيت هاست اما چگونه مي توان به حفظ اين مزيت ها ادامه داد؟
مدير يك موسسه كشاورزي و بسته بندي زعفران حفظ مزيت مطلق زعفران ايران در بازارهاي جهاني را بسيار سخت دانسته و مي گويد: بازارهاي جهاني را به سختي حفظ كرده ايم ضمن اين كه به سختي به دست آورديم و اكنون هم به سختي در حال ادامه دادن هستيم زيرا مجموعه ديپلماسي كشور و سياست گذاري هاي اقتصاد صادراتي از مزيت هاي ما كمتر حمايت كردند و بار سنگين حفظ بازارهاي خارجي را بر دوش توليدكننده و صادركننده گذاشتند و امسال كه سال حمايت از توليد داخلي است به نظر من بايد از مجموعه سياست گذاران اقتصادي و توان ديپلماسي استفاده كرد و به معرفي هر چه بيشتر مزيت هاي مطلق كشورمان به بازارهاي جهاني بپردازيم.
اين صادركننده زعفران بر اين باور است كه بايد از ظرفيت هاي جهاني در معرفي كالاي ايراني بهترين استفاده را كرد و كالاي ايراني را در نمايشگاه هاي جهاني بيشتر معرفي كنيم و اگر لازم باشد از فضاي تجاري دامپينگ(عرضه ارزان محصول داخلي در بازار خارجي براي تسخير بازارهاي بين المللي) نيز استفاده كنيم.
مدير فروش يك شركت توليدكننده صنايع بهداشتي ساختمان نظير شيرآلات و سراميك بهداشتي نيز مي گويد: توليد اين محصولات در داخل كشور از بالاترين استانداردهاي جهاني برخوردار است و تمام كشورهاي آسيايي و بسياري از كشورهاي اروپايي و شمال آمريكا نيز از واردكنندگان محصولات ايراني هستند اما در چند سال گذشته ظهور رقباي ديگر در اين زمينه در حال به حاشيه راندن محصولات ايراني هستند زيرا از سطح فناوري بالاتري براي توليد اين محصولات استفاده مي كنند بنابراين بايد براي حفظ اين مزيت ها نياز بازارهاي بين المللي را بسنجيم و دانش فني بالاتري را در توليد محصولات داخلي به كار بگيريم و تنها در اين صورت است كه مي توانيم بازارهاي منطقه و بين المللي را همچنان در اختيار داشته باشيم و از توليد ملي حمايت كنيم.
صادرات، واردات
كارشناسان بر اين باورند كه تحقق حمايت از توليد ملي و حمايت از سرمايه ايراني در توليد كالاي صادراتي با شاخص هاي كيفيتي مطابق با استاندارد جهاني و همچنين واردات مواد اوليه و تبديل آن به كالا و درآمد تبيين مي شود و از اين روست كه كيفيت در محصول ايراني و كالاي وارداتي حرف اول را مي زند.
دكتر احمدي نژاد رئيس جمهور در سفر فروردين ماه ۱۳۹۱ به خراسان رضوي با اشاره به اين كه ما مي توانيم كشور را با توليد خودمان اداره و توليداتمان را به ديگر كشورها هم صادر كنيم،گفت: در حال حاضر حدود ۹۰ كشور واردكننده محصولات ايراني هستند بنابراين توليد ايراني بايد با كيفيت مناسب و قيمت رقابتي توليد و عرضه شود.
اگر چه برخي از كارشناسان واردات را در تناقض با توليد ملي و كار ايراني مي دانند اما در مقابل كارشناسان ديگري بر اين اعتقادند كه در حوزه هايي كه صنعت كشور نيازمند واردات فناوري و دانش صنعتي است بايد واردات هدفمند صورت گرفته و واردات را براي حمايت از توليد داخلي كارسازي كنيم.
محمدرضا حقيقي صنعت گر خراساني در اين باره مي گويد: درست است در بسياري از حوزه هاي صنعت داراي مزيت هستيم اما پيشرفت فناوري حكم مي كند كه از قافله پيشرفت عقب نمانيم و با شناخت شيوه هاي نوين فناوري در سطح جهان و انتقال دانش فني آن به كشور فضا را براي پيشرفت كشور فراهم كنيم.
وي با ذكر مثالي مي گويد: اكنون ايران در توليد صنايع برودتي نظير يخچال، آب سردكن و فريزرهاي صنعتي و سيستم هاي تبريد سردخانه ها خودكفاست در اين شرايط اگر يخچال و فريزر وارد كنيم به توليد داخلي آسيب رسانده و صنايع داخلي دچار ركود مي شوند اما اگر فقط به آن بخش از سيستم تبريد كه فناوري آن در داخل كشور وجود ندارد، اقدام كنيم و اين سيستم ها را براي توليد يخچال و فريزر ايراني كارسازي كنيم هم صنايع داخلي را حمايت كرده ايم و هم توليد ملي را افزايش داده ايم و هم پس از مدتي به دانش فني آن دست يافته و كاملا خوداتكا و خودكفا خواهيم شد. بنابراين مي توان واردات را هم هدفدار و هم از توليد ملي حمايت كرد و سرمايه و كار ايراني را براي پيشبرد اقتصاد كشور به كار گرفت.
اين صنعت گر براي واردات هدفمند محصولات كشاورزي نيز مي گويد: واردات محصولات كشاورزي آماده مصرف نمي تواند در راستاي حمايت از توليد ملي باشد هر چند شعار آن سر داده شود اما در مواردي كه كشور نياز به فرآورده هاي كشاورزي و دامي دارد بايد به واردات مواد اوليه و تبديل آن به فرآورده مورد نياز كشور اقدام كرد.
براي واردات فرآورده هاي كشاورزي نيز مثالي ارائه داده و مي گويد: اگر گوشت نياز داريم بايد دام زنده وارد كنيم تا علاوه بر ايجاد فرصت هاي شغلي در كشور صنايع پوست و چرم نيز فعاليت كنند و صنايع پايين دستي مواد غذايي گوشتي نيز تقويت شود و اگر نياز به روغن خوراكي داريم بايد دانه هاي روغني وارد كنيم تا زنجيره توليد روغن در كشور تقويت شود و تنها در اين صورت است كه واردات موجب تقويت توليد ملي و سرمايه و كار ايراني مي شود.
پيش به سوي توليدات صادرات گرا
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت، توليدكنندگان را نقش آفرينان اصلي سال توليد ملي، حمايت از سرمايه و كار ايراني دانست و گفت: توليدات صادرات گرا بايد روي خط توليد تمام كارخانه ها قرار گيرد.
ضيغمي در ادامه گفت وگو به خراسان افزود: اگر به دنبال تحقق خودكفايي در توليد و رونق توليد صادرات گرا هستيم كميت توليد و اندازه بنگاه هاي توليدي به تنهايي كافي نيست بلكه چگونگي توسعه كيفي و گسترش جهاني توليدات و ارائه خدمات مناسب نيز بايد در اولويت نگاه مديريتي قرار گيرد. اين مقام مسئول ادامه داد: بنابراين در چنين شرايطي، راهبرد حمايت از توليد كه توسط مقام معظم رهبري در سال ۹۱ به نحو هوشمندانه اي مطرح شده است تاكيد مضاعفي بر دست يابي به خودكفايي در توليد و حمايت از توليدات صادرات گرا در كشور جهت ورود به عرصه هاي بين المللي است.
ضيغمي توجه همزمان به كميت و كيفيت كالاهاي ايراني و حضور موثر در بازارهاي جهاني را در تبيين عملي سال ۹۱ رمز موفقيت توليدكنندگان دانست و افزود: جهاني سازي توليد و تجارت بنگاه هاي ايراني عبارت از ارتباط با ديگر اعضاي زنجيره و ديگر كشورهاست و با اين نگاه مي توان گفت كه براي حمايت از توليد و تقويت صادرات بايد به كميت و كيفيت توجه همزمان داشت.
در مجموع به نظر مي رسد بهترين راهكار براي حمايت از توليد ملي شناخت مزيت هاي مطلق و نسبي توليد داخل و ايجاد زمينه هاي صادرات كالا براي حمايت از سرمايه و كار ايراني است و در اين مسير دستگاه ديپلماسي كشور مسئوليت سنگين معرفي كالاي ايراني به بازارهاي جهاني را عهده دار است.
چكيده گزارش
عرصه هاي توليدي، صنعتي و كشاورزي ايران مزيت هاي نسبي در بازارهاي منطقه و جهاني دارد و از اين رو شناخت اين مزيت ها مي تواند راهكار اجرايي حمايت از توليد ملي، كار و سرمايه ايراني را فراهم آورد. علاوه بر آن استفاده از ظرفيت هاي ديپلماسي و چانه زني اقتصادي در سطح بازارهاي بين المللي براي معرفي مزيت هاي مطلق كالاي ايراني مي تواند زمينه صادرات را با هدف تقويت توليد داخل محقق كند.
شنبه|ا|26|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]