واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در ادامه جستوجوي راهكار براي فروكش التهاب ارزي برگزار ميشود« جلسه امروز شوراي بورس درباره بازار ارز صادراتي»
كميته فرعي شوراي بورس امروز درخصوص بازار ارز صادراتي جلسه برگزار ميكندگروه بورس- اعظم شريفي: وعده راهاندازي بازار ارز صادراتي براي شفافسازي درآمدهاي ارزي شركتهاي بورسي از زمان اعلام از سوي وزير اقتصاد مورد توجه بازار سرمايه قرار گرفته است.هرچند ابعاد و دامنه فعاليت اين بازار هنوز مشخص نشده است، اما شفافسازي درخصوص درآمدهاي ارزي گروههاي صادركننده و پيشروي بازار همواره از دغدغههاي اصلي فعالان بازار بوده است؛ امري كه به دليل نامشخص بودن نرخ مورد استفاده در تسعير درآمدهاي ارزي براي بازار شفاف نيست.
اما وزير اقتصاد هفته گذشته با اعلام خبر راهاندازي بازار ارز صادراتي نگاه ويژه معاملهگران بورس تهران و بنگاههاي اقتصادي را به اين موضوع معطوف كرد.
سيدشمسالدين حسيني در اظهارات اخير خود خبر داده است كه با هدف ايجاد انعطاف در بازار ارز براي تامين نيازهاي خاص بايد ساز و كار شفافي طراحي شود كه با انجام نظارتهاي لازم، صادركنندگان ارز خود را به صورت توافقي براي تامين نيازهاي واقعي متقاضيان ارز، عرضه كنند. به گفته وي، شوراي عالي بورس مصوبات لازم را صادر كرده و سازمان بورس هم دستورالعمل لازم را تهيه كرده تا بازار ارز صادراتي راهاندازي شود. او ادامه داده كه ما به دنبال اين هستيم كه تمام ارز كشور وارد شبكه تجاري كشور و وارد معاملات واقعي شده و همچنين در سازوكار شفاف، اما با نرخ توافقي تخصيص داده شود.
2 تا 3 جلسه ديگر تا بازار ارز صادراتي
در همين حال، محمدرضا پورابراهيمي، عضو شوراي عالي بورس با اشاره به برگزاري اولين نشست كميته فرعي براي تعيين تكليف بازار ارز صادراتي گفت: راهاندازي بازار ارز صادراتي براي حل مشكلات سرمايهگذاري و رسميت بخشيدن به بازار ارز غيررسمي انجام خواهد شد.
محمدرضا پورابراهيمي در گفتوگو با دنياي اقتصاد افزود: براساس جمعبنديهاي كلي با ايجاد بازار ارز صادراتي در حوزه بازار سرمايه مكانيزمي فراهم ميشود كه امكان معامله ارز براي دارندگان آن فراهم ميشود.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر صادركنندگان امكان تبديل ارز صادراتي را با نرخ واقعي ندارند و ما با ارز چندنرخي مواجه هستيم. بر اين اساس شوراي عالي بورس پيشنهاد راهاندازي بازار ارز صادراتي را به سازمان بورس در قالب يك مصوبه ابلاغ كرد تا سازمان بورس مكانيزم و دستورالعمل اين موضوع را فراهم كند.
اين مقام نظارتي بازار سرمايه درباره آخرين وضعيت راهاندازي بازار ارز صادراتي گفت: پيشنويس آماده شده در سازمان بورس به شورا ارسال شد و توسط بانك مركزي و ساير دستگاههاي ذيربط نيز بررسي مقدماتي شده است و هرچند پيشنهادات بانك مركزي كمي متفاوت بود، اما با موافقت اعضا به اين جمعبندي رسيديم كه پس از نهايي شدن اين پيشنويس در كميته فرعي شوراي بورس كه با حضور مسوولان مرتبط از وزارتخانههاي مختلف تشكيل ميشود، مصوبه راهاندازي بازار ارز صادراتي با امضاي وزير اقتصاد به زودي ابلاغ شود.
پورابراهيمي افزود: امروز اولين نشست اين كميته برگزار خواهد شد و اميدواريم با توجه به اينكه كارهاي كارشناسي آن صورت گرفته به سرعت توافقات براي جزئيات چگونگي راهاندازي بازار ارز صادراتي از جمله نحوه عملكرد صرافيها حاصل شود، تا معاملات نقدي ارز را در كشور داشته باشيم.
نماينده بازار سرمايه در مجلس نهم خاطرنشان كرد: مشكل شركتهاي صادركننده با راهاندازي اين بازار برطرف خواهد شد و اميدواريم با برگزاري حداكثر 2 تا 3 جلسه در كميته فرعي شوراي عالي بورس بازار ارز صادراتي به زودي ايجاد شود.
ارز صادراتي خوب است، به شرط...
مديرعامل شركت سرمايهگذاري ساتا كه سهامدار عمده شركتهاي پتروشيميهاي بورسي است، نيز در پاسخ به خبرنگار ما درخصوص راهاندازي بازار ارز صادراتي گفت: باوجود اينكه تاكنون در صادرات و نقل و انتقالات خود با مشكل مواجه نشدهايم و از نوسانات نرخ نيز تاثير مثبتي را شاهد بودهايم، اما از بازار ارز صادراتي استقبال ميكنيم. حميدرضا اسكندري افزود: بايد ديد بازار ارز صادراتي با چه ساختاري تشكيل ميشود؛ در واقع بين تعاريف تئوريك و عملياتي شدن ايدهها تفاوتهايي وجود دارد و ممكن است بخشي از اهداف در نظر گرفته شده در هنگام اجرا مورد توجه قرار نگيرند.
وي خاطرنشان كرد: بايد ديد راهاندازي بازار ارز صادراتي تا چه اندازه ميتواند اهداف در نظر گرفته شده را محقق كند هرچند كه اين موضوع در زمان كوتاهي خود را نشان خواهد داد.
سهامدار عمده پتروشيميهاي صادركننده بورس تهران با اشاره به اينكه از هر امكاني براي توسعه و رشد شركتها بايد استفاده كرد، افزود: استقبال از بازار ارز صادراتي با در نظر گرفتن استقلال شركتها ايجاد خواهد شد؛ زيرا هر بنگاهي منافع اقتصادي خود را دارد، هرچند مجموع اين اهداف در راستاي منافع ملي خواهد بود. اما هر اقدام زماني ميتواند اميدواركننده باشد كه پايههاي منطقي آن رعايت شود و در عين حال از نگاه متمركز و دولتي نيز جدا باشد.
وي اظهار كرد: دليل اصلي اينكه تاكنون نيز نتوانستهايم، به نتايج ملموس تصميمات و قوانيني نظير اصل 44 دست يابيم، نوع نگاه دولتي بوده كه مانع اصلي در راستاي تحقق اهداف اصل 44 بوده است. بر اين اساس انتظار ما از تصميمگيران براي راهاندازي بازار ارز صادراتي در نظر گرفتن و حفظ استقلال شركتها است. اين در حالي است كه ايجاد هر امكاني يك خدمت به جامعه است كه بايد از آن استقبال كرد.
مديرعامل سرمايهگذاري ساتا با توجه به توصيههاي انجام شده به مسوولان سازمان بورس براي راهاندازي بازار ارز صادراتي، ادامه داد: اگر اين بازار با پيشبينيها و تمهيدات لازم راهاندازي شود و اصول اوليه بازار آزاد در آن در نظر گرفته شود، به سرعت جاي خود را باز خواهد كرد و مورد توجه قرار ميگيرد؛ اما در حال حاضر رويكرد بنگاهها با الزامات و اقتضائات متفاوت خود بايد به اين بازارها به عنوان يك خدمت جديد باشد.
پيچيدگيهاي بازار ارز صادراتي
اين در حالي است كه ديگر عضو شوراي بورس درخصوص راهاندازي بازار ارز صادراتي تاكيد كرد: راهاندازي بازار ارز صادراتي پيچيدگيهاي زيادي دارد كه بايد با كارهاي كارشناسي تمامي ابعاد آن روشن شود.
فضلالله معظمي خاطرنشان كرد: در حال حاضر تنها كليت اين طرح به صورت يك پيشنويس در سازمان بورس تهيه شده كه بايد بازار ارز صادراتي به عنوان يك بازار براي صادركنندهها و دارندگان ارز ايجاد شود. اما چگونگي اجرا و پيادهسازي اين بازار داستان ديگري است كه نياز به جلسات تخصصيتر در اين خصوص با در نظر گرفتن تمامي شرايط است.
وي تصريح كرد: در كليات تهيه شده بازار ارز صادراتي براي تمامي درآمدهاي ارزي غيرنفتي است، اما هنوز ابهامات زيادي درخصوص چگونگي راهاندازي اين بازار وجود دارد.
به اعتقاد وي، با در نظر گرفتن اينكه امكان نقل و انتقال وجوه ارزي در سيستمهاي بانكي با توجه به تحريمهاي صورت گرفته وجود ندارد، بايد در اين بازار آييننامههاي معاملاتي تدوين شود كه اين موضوعات را براي نقل و انتقال وجوه به صورت كامل مورد توجه قرار دهد.
اقدام سازمان ديرهنگام است
در همين حال، يك كارشناس بازار سرمايه درخصوص عملكرد سازمان بورس براي راهاندازي بازار ارز صادراتي معتقد است: بورس ما همواره با يك حالت منفعل در مقابل اتفاقات عمل كرده و بايد زودتر از اينها اين بازار راهاندازي ميشد.
رضا قهرماني افزود: بازار ارز صادراتي عرضه و تقاضا را واقعي و شفاف ميكند و معاملهگران ميتوانند در هر صورت نرخهاي فروش شركتها را ارزيابي كنند.
رضا قهرماني تاكيد كرد: با راهاندازي بازار ارز صادراتي ديگر نيازي نيست كه افراد براي اطلاع از نرخهاي فروش تا زمان تهيه صورتهاي سه ماهه، 6ماهه منتظر باشند و شفافيت قيمتي مهمترين ويژگي اين بازار خواهد بود.
وي تاكيد كرد: بهرهگيري از امكانات اين بازار در صورت عملياتي شدن براي صادركنندهها و واردكنندهها مفيد خواهد بود. هرچند پتروشيميها بيشترين بهره را ميبرند، زيرا سهامداران واكنشهاي ناشي از نوسانات نرخ ارز را به واردكنندهها نشان دادهاند و شفافسازي نرخ ارز با تاثير مثبت در گروه صادركنندهها ميتواند بازار را متاثر كند. قهرماني تاكيد كرد: بازار ارز صادراتي بايد يك بازار ساختار يافته باشد كه نوسانات نرخ ارز بر شركتها را ملموستر به سهامداران نشان ميدهد.
دوشنبه|ا|21|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]