واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: فستفود ،قاتل خوشمزه
سلامت > عمومي - گروه دانش و سلامت - آرش نهاوندي:
بنا به گفته مقامهاي سازمان جهاني بهداشت دومين علت ايجاد سرطان، فستفود است.
حدود 30درصد سرطانهاي سينه، روده و پروستات با تغذيه ارتباط مستقيم دارند. همين امر و انتشار گزارش وزارت بهداشت مبني بر افزايش 3برابري ميزان سرطان روده در كشور بر اثر افزايش مصرف فستفود سبب شد تا گزارشي را به موضوع فستفود اختصاص دهيم و در اين زمينه با 3نفر از متخصصان تغذيه گفتوگو كنيم و نظر آنها را درباره گسترش روزافزون تقاضا براي غذاي فستفود و رشد قارچگونه رستورانهاي غذاي فوري و دليل بروز بيماريهاي ناشي از مصرف فستفود جويا شويم.
در همين رابطه با دكتر هدايت حسيني (معاون پژوهشي انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور)، دكتر مسعود كيمياگر (عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي) و دكتر احمدرضا درستي (متخصص تغذيه و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران)گفت و گوهايي انجام دادهايم كه در پي ميآيد. دكتر هدايت حسيني در پاسخ به اين سؤال كه رستورانهاي تهيه غذاي فستفود يا غذاي فوري بهطور روز افزوني به تعدادشان افزوده ميشود، دليل اين افزايش چيست؟
و آيا واقعا همانگونه كه گفته شد آيا غذاي فستفود واقعا سرطانزا است؟ گفت: سرطانزا بودن اين نوع غذاها با آنكه احتمالات زيادي در اين باره مطرح ميشود، تاكنون بهطور قطعي اثبات نشده است. او افزود: بستگي به درجه پخت و مواد اوليهاي كه براي طبخ فستفود از آنها استفاده ميشود دارد. او در توضيح اينكه چرا گرايش به مصرف فستفود در جامعه بيشتر شده است، گفت: مردم بهدليل طولاني بودن ساعت كار و زياد بودن مشاغل و گرفتاريهاي روزانه به فستفود روي ميآورند.
همه مسائل اقتصادي به ويژه مسائل مربوط به خورد و خوراك به عرضه و تقاضا بازميگردد. زماني كه تقاضا براي يك چيزي زياد است به همان نسبت عرضه آن نيز افزايش مييابد.او با اشاره به اينكه چه راه حلهايي براي كنترل ميزان مصرف فستفود وجود دارد، گفت: ميتوان با فرهنگسازي كاري كرد كه مردم تا حدودي متوجه شوند كه حداقل مصرف بيش از حد فستفود ميتواند مشكلساز شود. او در پاسخ به اين سؤال مبني بر اينكه خبري انتشار يافته كه در آن به 3برابر شدن موارد ابتلا به سرطان روده بر اثر افزايش مصرف فستفود در كشور اشاره شده است، گفت: نميدانم اين آمار تا چه حد ميتواند صحيح باشد.
در كل معتقدم كه درصورت رعايت موارد بهداشتي در واحدهاي عرضهكننده فستفود ميتوان اميدوار بود كه موارد ابتلا به سرطان ناشي از استفاده از فستفود در كشور كاهش يابد.دكتر كيمياگر نيز در پاسخ به اين سؤال كه چه كساني بيشتر مروج استفاده از فستفود هستند، گفت: شكل زندگي اجتماعي امروز و فرصتهاي كم افراد براي طبخ غذاي خانگي را ميتوان از دلايل اصلي ترويج غذاهاي فوري يا فستفود دانست.
البته اشتياق مردم به خوردن غذايي كه مدت كوتاهي صرف طبخ آن شده باشد، هميشه وجود داشته است اما امروزه با توجه به شهرنشيني كه روز به روز اين پديده در حال گسترش است، اشتياق به مصرف غذاهاي فستفود نيز بيشتر شده است. تبليغات تجاري غذاهاي فستفود و نقشهاي گرافيكي كه براي تبليغ اين نوع غذاها طراحي شده و در معرض ديد قرار ميگيرد، نيز خود باعث تمايل بيشتر افراد جامعه به فستفود شده است. ما نميتوانيم بگوييم كه چرا غذاي فستفود در جامعه ما وجود دارد، كاري كه ما ميتوانيم انجام دهيم اصلاح فرهنگ مصرف غذا به ويژه در ميان قشر جوان است.
او در توضيح اينكه چگونه ميتوانيم فرهنگ غذا را در جامعه تغيير دهيم گفت: ما نيز بايد همانند كشورهاي پيشرفته كه در سالهاي اخير غذاهاي سالم را در منوهاي فستفود خود قرار دادهاند عمل كنيم. در واقع در فستفودهاي خارج از كشور چندين سال است كه استفاده از نانهاي سبوسدار باب شده است. شما در واقع حق انتخاب داريد و ميتوانيد در اين فستفودها نيز از غذاهاي سالمي استفاده كنيد كه افزودني ندارند، حتي در منوي اين فستفودها نيز نوشابههاي غيرگازدار طبيعي گنجانده شده است. دكتر درستي نيز در پاسخ به اين پرسش كه مجوزهاي فستفود را وزارت بهداشت ارائه ميدهد و بر اين اساس چرا ما شاهد رشد روزافزودن تعداد فستفودها هستيم، گفت:
تصور ميكنم وزارت بهداشت معرفي نامهاي مبني بر تائيد پشت سر گذاشتن آزمايشهاي بهداشتي مورد نياز براي كسب جواز گشايش فستفود را به متقاضيان ارائه ميدهد. بر همين اساس بعيد ميدانم درصورت عدم صدور مجوز وزارت بهداشت جلوي گشايش فروشگاهي گرفته شود. نكته ديگر اين است كه چرا اساسا تصور ميشود كه وزارت بهداشت نبايد مجوز بدهد، قانوني در واقع براي منع گشايش فروشگاهها يا رستورانها وجود ندارد. تنها توصيهها و نظارتها و صدور مجوزهاي بهداشتي اعمال ميشود.دكتر درستي درباره مضرات استفاده زياد از فستفود نيز گفت: حتي در علم تغذيه گفته ميشود افراد نبايد همواره يك نوع غذا حتي اگر هم خوب و سالم باشد را مصرف كنند و بايد غذاهاي متنوعي را مصرف كنند.
يکشنبه|ا|20|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1901]