تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حكيم نيست آن كس كه مدارا نكند با كسى كه چاره اى جز مدارا كردن با او نيست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848318804




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

سهروردي؛ پايه‌گذار مكتب اشراق


واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: سهروردي؛ پايه‌گذار مكتب اشراق
مجتبي ولي پوريان

شهاب الدين سهروردي پايه گذار مكتب اشراق در فلسفه اسلامي است. او از فيلسوفان و انديشمندان معروف جهان اسلام است كه توانسته است در تكامل روند فلسفي و انديشه هاي عرفاني جهان اسلام نقش زيادي داشته باشد. سهروردي فيلسوفي است كه حكمت ذوقي و حكمت استدلالي و بحثي را جمع نموده و از اين طريق خدمت بزرگي را به فلسفه نموده است. فلسفه سهروردي بر حقيقت نور و ظلمت تكيه دارد و اشراق به معناي روشن ساختن و نوراني كردن است.

سهروردي به عنوان يك نظريه پرداز و بنيانگذار مكتبي جديد در فلسفه اسلامي، در بسياري از انديشه ها و تفكرات فلسفي و معنوي تأثيرات وافري گذاشت. انديشه و نظريات او از منابع مختلفي چون آثار صوفيه، منابع يوناني و حكمت ايرانيان الهام گرفته بود. انديشه هاي سهروردي، توانايي و غناي تمدن و فلسفه اسلامي را نشان مي دهد كه توانسته است تفكرات و نظريات مختلف را در خود ادغام سازد. او در صدد زنده كردن حكمت ايرانيان بوده كه وارث مستقيم حكمت منتسب به ادريس پيامبر است و در اين راه نيز به خوبي توانست به هدف خود دست يابد. علاوه بر آن، او بيشترين نفوذ را در مذهب شيعه داشت و نقش عمده اي در بقاي مذهب شيعه و فرهنگ ايراني در دوره صفويه داشت.

انديشه و نظريات سهروردي قرنها بعد از خود مورد تقليد و تحليل بسياري از نويسندگان و انديشمندان قرار گرفت. شرح متعددي بر حكمت الاشراق از سوي شهرزوري، قطب الدين رازي، ملاصدرا، دواني و لاهيجي نوشته شده كه تأثير حكمت اشراق را بر تفكرات فلسفي متكلمان و عارفان نشان مي دهد.

سهروردي با وجود عمر كم آثار ارزشمندي را از خود به يادگار گذاشته است، با اينكه برخي از كتابهاي او مفقود شده و برخي در كتابخانه هاي ايران، هند و تركيه مانده است، ولي نزديك پنجاه اثر از او به دست ما رسيده است كه مهمترين آنها عبارتند از: حكمت الاشراق، تلويحات، مقاومات، مطارحات، هياكلالنور، پرتونامه، عقل سرخ، آواز پرجبرئيل، لغت موران، صفير سيمرغ، شرح اشارات و تنبيهات و...

يكي از نقاط قوت فلسفه سهروردي تلفيقي بودن آن است. حكمت اشراقي در بحث از وجود هم از نيروي عقل و قياس برهاني و شيوه استدلالي محض و هم از سير و سلوك روحاني استفاده مي كند. او در كنار براهين عقلي به تجربه عرفاني و قلبي نيز تأكيد دارد. سهروردي سير و سلوك معنوي را از صوفيان ياد گرفت و تصميم گرفت حكمت ايرانيان را با حكمت يوناني در هم آميزد. او فلسفه اشراق را به زماني مي برد كه فلسفه هنوز جنبه استدلالي نيافته و شهود ذهني هنوز عاليترين راه براي به دست آوردن معرفت بوده است. از نظر سهروردي حكمت از طرف خداوند و از طريق وحي به ادريس يا هرمس رسيده و پس از آن به دو شاخه تقسيم شده است كه يكي به ايران آمد و ديگري به مصر رفت و وارد تمدن اسلام شد.

فلسفه سهروردي كه به حكمت اشراق معروف است، دلايل خاص خود را داراست، اشراقي ناميدن حكمت سهروردي به خاطر استواري آن بر كشف و شهود اشراق و الهام است و اين در موقعي بود كه فلسفه ارسطويي بر فلسفه اسلامي سايه انداخته بود و علم حضوري در ميان آنها جايگاهي نداشت. شيخ اشراق متوجه بود كه روح فلسفه اسلامي با تفكر فلسفه مشائي سازگاري ندارد، لذا فلسفه اشراق را مطرح ساخت. در حكمت اشراق، ادراك وجود با نوعي شهود عارفانه به دست مي آيد و برهان و دليل عقلي در آن نقشي ندارد، لذا منظور از دانش در دين، دانش ذوقي است و دانش بحثي مدنظر نيست.در فلسفه اشراق، تمامي حقايق جهان هستي به اصل نامتناهي با نام نورالانوار برمي گردند كه همان
واجب الوجود و منبع همه موجودات جهان است. ذات خداوند با اشراق و نورافشاني، خود به تمامي موجودات معنا و حيات مي بخشد و هر كمال و زيبايي ناشي از وجود خداوند و رحمت و الطاف اوست. جهان هستي به واسطه وجود نورالانوار مي تواند روشنايي يابد و وجود و علت خود را از خداوند الهام مي گيرد. در فلسفه اشراق منشأ و علل واقعي تمام موجودات، وجود بي نهايت خداوند است.

يکشنبه|ا|13|ا|فروردين|ا|1391





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: رسالت]
[مشاهده در: www.resalat-news.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 172]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن