واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اتحاديه آ.سه.آن عرصه رقابت بحران زدگان آمريكايي و اروپايي
كوالالامپور- منطقه جنوب شرق آسيا و اتحاديه آ.سه.آن به دليل دارا بودن ظرفيت هاي فراوان اقتصادي به جولانگاهي براي رقابت كشورهاي بحران زده اروپايي و آمريكا مبدل شده و هر كدام تلاش مي كنند تا بخشي از مشكلات خود را با استفاده از ظرفيت هاي موجود در اين منطقه حل كنند.
به گزارش ايرنا، اتحاديه اروپا كه بسياري از كشورهاي عضو آن هنوز هم از آثار بحران هاي اقتصادي رنج مي برند، روز پنجشنبه اعلام كرد كه روابط تجاري و سرمايه گذاري خود را با اتحاديه آ.سه.آن گسترش مي دهد.
دفتر اتحاديه اروپا در كامبوج با صدور بيانيه اي اعلام كرد كه اين اتحاديه روابط تجاري و سرمايه گذاري خود را با اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا آ.سه.آن به عنوان مجموعه اي از كشورهاي در حال رشد سريع، افزايش مي دهد.
"كارل دو گوچت" كميسر تجاري اتحاديه اروپا قرار است امروز براي ديدار با مقامات كامبوج كه رياست دوره اي اتحاديه آ.سه.آن را بر عهده دارد، به اين كشور سفر كند.
كميسر تجاري اتحاديه اروپا در بيانيه منتشره خود در اين خصوص، اعلام كرد كه اقتصاد پوياي منطقه آ.سه.آن فرصت هاي مناسبي را براي همكاري نزديك تر دو اتحاديه فراهم مي كند.
اتحاديه اروپا كه از سال 2010 با مالزي و سنگاپور براي امضاي موافقتنامه تجارت آزاد آغاز كرده آماده است تا چنين مذاكراتي را با ديگر كشورهاي عضو اتحاديه آ.سه.آن نيز آغاز كند.
كشورهاي اندونزي، مالزي، سنگاپور، ويتنام، فيليپين، تايلند، برونئي، ميانمار، كامبوج و لائوس 10 كشور عضو اتحاديه آ.سه.آن را تشكيل مي دهند. كامبوج در حال حاضر رياست ساليانه و دوره اي اتحاديه آ.سه.آن را بر عهده دارد و قرار است در ماه آوريل نشست سران اين اتحاديه را برگزار كند.
اتحاديه آ.سه.آن هم اكنون با 206 ميليارد دلار مبادلات كالا و خدمات پنجمين شريك تجاري اتحاديه اروپا محسوب مي شود. در مقابل اتحاديه اروپا نيز پس از چين و ژاپن بزرگترين شريك تجاري آ.سه.آن است.
علاوه بر كشورهاي اروپايي در حال حاضر آمريكا نيز به دنبال يافتن جايگاهي مناسب در بين كشورهاي آ.سه.آن است و بيشتر نيز با انگيزه هاي سياسي و به منظور كنترل نفوذ چين و مهار اين كشور در منطقه جنوب شرق آسيا، به دنبال حضور پررنگ تر در جنوب شرقي آسياست.
در حالي اتحاديه اروپا و برخي از كشورهاي غربي تلاش مي كنند تا جايگاه مناسبي را در مبادلات اقتصادي، سياسي و تجاري با اتحاديه آ.سه.آن كسب كنند كه كارشناسان اقتصادي منطقه اتحاديه جنوب شرق آسيا با تاكيد بر بحران موجود در منطقه يورو، پيروي از سياست هاي اقتصادي شكست خورده اروپا و غرب را باعث ورشكسته شدن آ.سه.آن مي دانند.
"پايلين چوچوتاورن" رييس هيات مديره شركت نفتي تايلند (پي.تي.تي) در نشست اخير اقتصاد جهاني در داووس گفت: با توجه به بحران هاي منطقه يورو، طرح يكيارچگي اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا نيز مي تواند با مشكل مواجه و اين طرح مورد سووال واقع شود.
آ.سه.آن تلاش مي كند تا سال 2015 اتحاديه يكپارچه خود را تشكيل دهد، اما در حال حاضر انتقادهايي از درون اين اتحاديه نسبت به اين تصميم و نتايج آن وارد شده است و بحران هاي موجود در اتحاديه اروپا را نمونه اي از ناموفق بودن تشكيل چنين اتحاديه هايي دانسته اند.
رييس هيات مديره شركت نفتي تايلند گفت: كشورهاي دهگانه آ.سه.آن مدل خود را بر اساس اتحاديه اروپا طرح ريزي كرده اند و اين باعث مي شود كه با بحران هاي ايجاد شده در اروپا ما نيز ناگهان از مسير درست خارج شويم.
كشورهاي آسيايي و به ويژه كشورهاي منطقه جنوب شرق آسيا كه از بحران اقتصادي موجود در جهان آسيب هايي كمتري را متحمل شده اند، به همراه كشورهايي از قبيل برزيل و روسيه در مسير رشد مناسبي قرار دارند كه مي توانند به مشكلات اقتصادي جهاني كه از بحران اروپا و آمريكا ناشي شده است، كمك كنند.
"كريم راسلان" كارشناس اقتصادي مالزيايي نيز با اشاره به لزوم درس گيري از بحران هاي موجود در غرب به ويژه اروپا، مي گويد: برخي از اقتصادهاي كوچك از جمله فيليپين در حال حاضر روند رو به رشدي دارند و در زمينه اقتصادي خوب عمل كرده اند.
"چانگ داي وان" رييس گروه رسانه اي "مايكي يانگ" كره جنوبي نيز معتقد است كه غرب بايد از آسيا در مورد معايب برنامه هاي خود درس بگيرد و اين چيزي است كه غرب همچنان به آن پي نبرده است. آمريكا درحال حاضر شناخت وسيعي در مورد تغييرات ساختاري دارد كه انجام اين تغييرات براي بازگشت به مسير گذشته ضروري مي داند اما موانع سياسي در اين كشور مانع از انجام اين تغييرات شده است.
اتحاديه آ.سه.آن در سال 1967 ميلادي (1346 ه.ش) در شرايط متاثر از فضاي نظامي - سياسي پس از جنگ جهاني دوم و نيز آغاز رقابت هاي بين المللي جنگ سرد با عضويت كشورهاي اندونزي، مالزي، فيليپين، سنگاپور و تايلند آغاز به كار كرد.
با نزديك شدن به انتهاي سده پيشين اين اتحاديه، با تبديل رويكردهاي امنيتي - سياسي خود به اقتصادي - تجاري موجبات جذب كشورهايي مانند كامبوج، لائوس، ويتنام، برمه و برونئي را فراهم آورد تا 10 كشور عضو اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا با هدف تبديل شدن به يك اتحاديه منطقه اي موفق، همچون اتحاديه اروپايي، هزاره جديد را آغاز كند.
همچنين طي سال ها علاوه بر تقويت همكاري بين كشورهاي عضو، مناسبات نزديكي بين اعضاي آ.سه.آن با كشورهاي مهم شرق آسيا يعني چين، ژاپن و كره جنوبي به وجود آمد كه در نتيجه اين مناسبات، اتحاديه آ.سه.آن به علاوه سه كشور به عنوان شركاي گفتماني آ.سه.آن شكل گرفت.
در سال هاي اخير نيز تلاش شده تا آ.سه.آن بيش از پيش مجمعي براي تصميم گيري و رايزني در مورد پيشبرد و ادغام و همكاري هاي اقتصادي و اجتماعي در منطقه شرق آسيا باشد.
در اين ميان روابط اتحاديه كشورهاي جنوب شرق آسيا با ابرقدرت بالقوه شرق آسيا يعني چين، از اهميت بالايي برخوردار است.
علاوه بر چين، ژاپن و كره جنوبي در شرق آسيا روابطي گسترده و مستمر با اعضاي آ.سه.آن داشته اند.
مزيت هاي بالقوه سياسي و اقتصادي آ.سه.آن در شرق آسيا موجب توجه ويژه كشورهايي مانند آمريكا و روسيه به اين اتحاديه منطقه اي و گسترش رقابت برخي قدرت ها در اين منطقه شده است.
افزايش بحران هاي سياسي موجود در منطقه جنوب شرق آسيا و منطقه درياي چين جنوبي و اختلافات ارضي موجود بين برخي از كشورهاي منطقه آ.سه.آن و چين به ويژه در جزاير اسپراتلي، زمينه حضور نظامي بيشتر آمريكا در منطقه را فراهم آورده است.
آمريكا تلاش مي كنند با تحريك كشورهايي نظير فيليپين و تسليح اين كشورها با تشديد تنش ها در منطقه در خصوص مسايل درياي چين جنوبي، از نفوذ بيش از پيش چين در اين منطقه جلوگيري كند. همچنين با نفوذ در كشورهايي نظير ميانمار كه در همسايگي چين قرار دارند، قصد دارد كنترل چين بر اين منطقه را كاهش دهد.
آساق**335**1368**
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80055207
پنجشنبه|ا|10|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]