واضح آرشیو وب فارسی:مهر: محيط زيست در سالي كه گذشت؛طرح جامع كاهش آلودگي هشت كلان كشور بالاخره ابلاغ شد
طرح جامع كاهش آلودگي هشت كلان كشور بالاخره ابلاغ شد
در آخرين روزهاي سال 90 به منظور كاهش آلودگي هوا در 8 كلان شهر تهران، اهواز، اراك، تبريز، مشهد ، شيراز ، كرج و اصفهان طرح جامع كاهش آلودگي هشت كلان كشور ابلاغ شد.
به گزارش خبرنگار مهر، داشتن هواي پاك نعمت بزرگي است كه اين روزها نصيب هر انساني نمي شود و استنشاق هواي دود آلود جزو لاينفك زندگي امروزي بشريت شده است و آسمان آبي سالها از فراز كلان شهرها وداع گفته و اين در حالي است كه هواي پاك مايه شادماني زندگي بشر است و به اعتقاد كارشناسان نياز به آن بيش از آب و غذا است.
امروزه با صنعتي شدن زندگيها همواره شاهد توليد گازها و ذرات مضري از صنايع مختلف هستيم كه ديگر ديدن آسماني آبي تا حدي دور از ذهن شده است.
اگرچه به اعتقاد كارشناسان بيش از 70 درصد منابع آلاينده هوا از طريق صنايع متحرك مانند خودرو و موتورسيكلت است و بيشترين مشكلش اين است كه دي اكسيد نيتروژن و ذرات آلي قابل تجزيه توليد مي كند كه تحت تاثير اشعه خورشيد به ازن -مهمترين آلوده كننده هوا- تبديل مي شود.
اما در تعداد زيادي از روزهاي سال 90 مردم بسياري ازشهرهاي ايران آسمان آبي اين ديار را به دليل ريزگرد و غبار نتوانستند مشاهده كنند و سلامت ميليونها نفر از هموطنانمان در اين سال درگير اين مسئله بود.
در حقيقت در تعداد زيادي از از روزهاي اين سال ديدن آدم ها ي خاكي و ماشينهاي آغشته به قطرات ريز غبار ديگر براي بسياري از مردم استان هاي غربي كشور عادي شده زيرا گرد و خاك مهمان چند روزه اين استانها نيست بلكه به ميزباني تبديل شده كه به نظر مي رسد خيال رخت بربستن هم ندارد.
محيط زيست كشوردر سال 90 فراز و نشيب هاي بسياري را پشت سر گذاشت، سالي كه در آن اتفاقات تلخ و شيرين بسياري رخ داد كه مي توان به موارد بسياري اشاره كرد، اما بي گمان موضوع آلودگي هوا اصلي ترين، مهم ترين و بي ترديد چالش برانگيزترين رخداد زيست محيطي اين سال بود.
كارشناسان حوزه محيط زيست در خصوص اثرات و نتايج ريز گردها بارها سخن گفته اند و سازمان حفاظت محيط زيست نيز بارها از طريق مجامع بين المللي براي جلوگيري از تداوم ورود اين ذرات ريز تلاش كرده اند؛ اما سوال اصلي اينجاست، آيا اتفاق اميدوار كننده اي رخ داده است.
در حقيقت كانون اصلي اين ذرات معلق كشورهايي همچون عراق، عربستان، اردن، كويت و سوريه است كه در اين بين سهم كشور عراق در توليد گرد و غبار و تاثير مستقيم آن بر كشورايران بسيار چشمگير است.
در اين بين موضوع بسيار مهمي كه در يكسال اخير خود را نشان داده اين است كه دولت عراق به تعهدات بين المللي خويش چندان توجهي نشان نمي دهد، عدم توجه در خور و شايسته كشورهاي منطقه به حقابه طبيعي رودخانه ها و تالابها عامل بسيار مهمي در ايجاد چشمه هاي توليد گرد و غبار بوده كه متاسفانه هنوز هم مورد بي مهري برخي دولتهاي منطقه واقع مي شود.
معاون محيط انساني سازمان محيط زيست نيز در آخرين اظهارات خود در سال 90 گفته است: گرد و غبار در اولويت دولت عراق نيست و با وجود مذاكرات متعدد براي حل اين معضل همكاري نميكند.
اما با توجه به اينكه دولت عراق و وزارت محيط زيست اين كشور عليرغم مذاكرات متعددي كه مسئولان محيط زيست ايران با آنها داشتهاند هيچ كار اجرايي در خصوص حل معضل گرد و غبار انجام ندادهاند. معاون محيط انساني سازمان محيط زيست در اين باره مي گويد: مترصديم از طريق نمايندگان سازمان ملل مذاكراتي براي متعهد كردن دولت عراق براي امر مبارزه با بيابان زايي انجام دهيم.
به هر حال تا پايان سال 90 قرار بود با همكاري سازمان جنگلها صد هزار هكتار از اراضي بياباني داخل كشور و يك ميليون هكتار از اراضي بياباني كشور عراق با همكاري سه جانبه ايران، عراق و سازمان ملل بيابان زدايي ميشود كه ظاهراً هنوز هيچيك از اين اتفاقات نيفتاده است.
گذشته از بحث ريزگردها در آلودگي هوا عوامل متعدد ديگري نقش دارند كه خودروها، سوخت و صنايع آلاينده از مهمترين آنها هستند و درراستاي كاهش آلايندگي هوا پس از حدود 2 سال انفعال بالاخره در روزهاي پاياني سال 90 سازمان حفاظت محيط زيست و وزارتخانه هاي نيرو، نفت، جهاد كشاورزي، صنعت، معدن - تجارت ، سازمان هواشناسي، استانداريها و شهرداريهاي سراسر كشور با همكاري هم اقدام به تدوين طرح جامع كاهش آلودگي هوا براي هشت كلان كشور كردند كه به تصويب دولت رسيد و به سراسر كشور ابلاغ شد.
اميد است با اجراي صحيح بندهاي 22 گانه اين طرح كه مباحثي مانند استانداردسازي سوخت، خودرو ها، تجميع صنايع در شهركهاي صنعتي و يا رعايت شعاع تعيين شده براي استقرار صنايع از كلان شهرها، معاينه فني خودروها، افزايش سرانه فضاي سبز، حذف آزبست و مديريت حمل و نقل عمومي را در بر مي گيرد در سالهاي آينده شاهد روزهاي بدون آلايندگي بيشتري درهواي كلان شهرها باشيم و بتوانيم آسمان آبي را در روزهاي بيشتري مشاهده كنيم.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|1|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]