تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص): اى مردم! جز اين نيست كه خداست و شيطان، حق است و باطل، هدايت است و ضلالت، رشد ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855891679




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نگاهي به سنت سمنوپزي در قزوين


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به سنت سمنوپزي در قزوين
قزوين - پخت سمنو از سنت هاي بسيار كهن مردم قزوين بشمار مي رود و امروزه در محله هاي قديمي شهر، اين سنت به شكل اعتقادي و مذهبي انجام مي شود.


به گزارش ايرنا، قبل از فرا رسيدن نوروز، از اعمالي كه كم و بيش در گوشه و كنار مناطق مختلف ايران به چشم مي خورد، مراسم سمنوپزان است.

پختن سمنو با آداب خاصي انجام مي شود و "آيين سمنوپزان" نه تنها براي درست كردن يكي از عناصر سفره هفت سين عيد نوروز است، بلكه نذري براي برآورد شدن حاجات نيز به شمار مي رود.

شهروندان قزويني معتقدند، صاحب اصلي مراسم سمنوپزان حضرت فاطمه زهرا(س) است، لذا با اين پشتوانه اعتقادي، آيين سمنوپزان با حضور تعداد زيادي از زنان و در فضايي آكنده از معنويت انجام مي شود.

براي پخت سمنو از مرغوب ترين محصول گندم سال استفاده مي شود و از آغاز پاك كردن گندم تا فرايند عمل آوري و پخش آن، با كار جمعي و مشاركتي انجام مي شود.

اين فرايند با پاك كردن گندم و شستن آن آغاز و آبي كه براي خيس كردن گندم استفاده مي شود روزانه دو بار عوض مي شود.

با توجه به دماي هوا، گندم ها سه تا پنج روز جوانه مي زنند و سپس گندم جوانه زده چرخ شده و پس از كوبيده شدن، آب و به عبارتي شيره آن گرفته مي شود.

سپس مقداري آرد گندم در سه مرحله تفت داده شده و با شيره استخراج شده از جوانه گندم و آب مخلوط مي شود تا مواد خام سمنو آماده شود.

باني مراسم پخت سمنو و شخص نذركننده، مواد و ابزار مورد نياز را آماده مي كند و با آغاز شامگاه با نام خدا ديگ ها بارگذاشته مي شود و در اين مرحله تا زمان تغيير رنگ آن از رنگ شيري به قهوه اي، سمنو به مدت 24 ساعت با كفگيرهاي مخصوص هم زده مي شود.

با توجه به طولاني بودن زمان پخت سمنو و فعاليت جمعي در اين مراسم، باني همزمان با پخت سمنو با درست كردن يك نوع آش، از شركت كنندگان در اين آيين پذيرايي مي كند.

در مدت پخت نزديكان و همسايگان در زمان هاي مقرر با گل و شيريني به محل پخت سمنو آمده و ضمن خواندن اذكاري بر شگون، بركت و معنويت مجلس مي افزايند.

صاحب خانه كه نذر دار اصلي و گاه طباخ سمنو است، كفگير يا ملاقه بلند را با دو دست گرفته و چند بار سمنو را هم مي زند و پس از آن بانوان حاضر در مراسم، يكايك همين كار را تكرار مي كنند.

فرستادن صلوات بر پيامبر(ص)، خواندن زيارت نامه حضرت زهرا(س) و دعاي توسل بر شكوه و معنويت اين سنت مي افزايد.

در مراسم سمنوپزان يك نفر وظيفه پذيرايي از ميهمانان و فرد ديگري نيز با ورود هر فردي به اين جمع، مسوول دود كردن اسفند مي باشد، چرا كه بر اين اعتقادند اين آيين بايد از هر نظر بدي مصون بماند.

در پخت سمنو و نذري هايي از اين دست، عده اي از دوستان و آشنايان كه داراي نذري هستند و يا حتي حاجتي دارند، صاحب نذر و باني پخت سمنو را از پيش خبر مي كند و او را از نيت و تصميمشان مبني بر آوردن بعضي لوازم يا مواد مورد نياز مانند بادام، گردو، پسته و فندق و يا حتي آرد، با خبر مي كنند و باني نيز موظف است كه آنها را در زمان مقرر فراخواند.

زماني كه سمنو به جوش آمد و به اصطلاح به غل غل افتاد، بانواني كه نذر اضافه كردن پسته يا بادام و ... در ديگ سمنو دارند، مواد نذر شده خود را مشت مشت در آن مي ريزند و پس از افزودن مقدار متناسبي از آرد، دوباره آن را با صلوات هم مي زنند و سپس كفگير را به كنار گذاشته و سمنو را دم مي كنند و روي ديگ را با مقداري آتش و خاكستر مي پوشانند.

در اين آيين در صورت تصميم باني، پس از دم كردن سمنو، مراسم روضه خواني برگزار شده و تعدادي از بانوان نيز تا سپيده دمان بيدار مانده و دست به دعا برمي دارند و پيش از نماز صبح دو ركعت نماز حاجت بجا مي آورند.

حاجتمندان ضمن توسل به حضرت فاطمه زهرا (س) از خداوند حاجت خود را طلب كرده و تعهد مي كنند در صورت برآورده شدن حاجات، سال آينده نيز در آيين سمنوپزان مشاركت كرده يا خود باني خير باشند.

صبح روز موعود با سلام و صلوات و قلب هايي مملو از حاجت، طي آييني در ديگ سمنو را برداشته و به توزيع آن مي پردازند.

در خطه قزوين رسم است كساني كه بين آنها سمنو توزيع شده در عودت ظرف آن، شاخه نبات، شكر يا نقل ريخته و به باني خير برمي گرداند.

پس از پخش سمنو، مقداري از آن به زناني كه در اين آيين مشاركت داشتند براي سفره هفت سين داده مي شود كه مايه تبرك و نشاط است.

مدير كل ميراث فرهنگي،‌صنايع دستي و گردشگري استان قزوين گفت: با فرا رسيدن سال نو و آداب و رسوم خاصي كه در قزوين براي استقبال از بهار مرسوم است پختن سمنو يكي از سنت‌هاي زيبا و شيرين مردم قزوين به شمار مي‌آيد كه جنبه اعتقادي و مذهبي نيز دارد.

"اسداله بيرانوند" در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: با گذشت سال‌هاي متمادي هنوز هم در محله هاي تاريخي كهن شهر قزوين اين سنت زيبا اجرا مي‌شود.

وي با اشاره به برگزاري برنامه سمنوپزان در سال 91 افزود: پخت سمنو آداب و مراسم خاصي دارد كه زنان قزويني با همراهي هم در هفته‌هاي پاياني سال به آن مبادرت و به صورت نذري و در فضايي مملو از معنويت و خلوص پخته مي‌شود.

بيرانوند اظهار داشت: امسال هم ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قزوين در ايام نوروز در بناي تاريخي دولتخانه صفوي (عالي قاپو) اقدام به پختن سمنو و برگزاري مراسم سمنو پزان خواهند كرد و در ديگر جاذبه هاي تاريخي به توزيع آن خواهد پرداخت.

وي يادآور شد: مراسم سمنوپزان در سال 89 در فهرست ميراث معنوي كشور به ثبت رسيد و اميدواريم با ساماندهي و همراهي مردم خوب قزوين بتوانيم اين مراسم را در نوروز 91 برگزار و نسبت به معرفي آن در سراسر كشور اقدام كنيم.

7389/ 614/ 1644

انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80045215

يکشنبه|ا|28|ا|اسفند|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن