واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: قاهره به واشنگتن وابسته است
گفتگوي ديپلماسي ايراني با مجتبي فردوسيپور، مسئول اداره خاورميانه و خليج فارس وزارت امورخارجه، در خصوص رابطه مصر جديد با ايالات متحده امريكا
ديپلماسي ايراني: مصر بعد از تونس به فكر بركناري ديكتاتور خودكامه خود افتاد. مصري ها حسني مبارك را به حاشيه راندند تا دموكراسي سياسي در داخلي و استقلال در عرصه سياست خارجي را تجربه كنند.مردم معترض مصر كه خسته از بحرانهاي اخير در كشور خود هستند، به دنبال بهانهاي بودند تا اعتراضهاي خود را به ادامه سياست هاي مداخله جويانه واشنگتن در قاهره ابراز كنند. نتيجه اين اعتراضها در مقابل سفارت امريكا منجر به ترك قاهره توسط سفير امريكا و سفر به واشنگتن براي رايزني با مافوق هايش شد. داستان رابطه مصر جديد با واشنگتن همچنان ادامهداراست. ديپلماسي ايراني با مجتبي فردوسيپور، مسئول اداره خاورميانه و خليج فارس وزارت امورخارجه، در خصوص رابطه مصر جديد با ايالات متحده امريكا گفتگويي داشت كه در زير ميخوانيد:
دورنماي رابطه ميان مصر جديد با امريكا پس از آزادي 5 متهم امريكايي ،انتقال آنها به كشورشان و اعتراضهاي مردمي در مقابل سفارت امريكا درقاهره و به دنبال آن ترك قاهره توسط سفير امريكا را چگونه پيش بيني مي كنيد؟
مصر جديد را بايد با فضاي رفرم سياسي بوجود آمده منهاي حسني مبارك و حفظ ساختار گذشته شناخت. با اين وجود بايد اذعان نمود كه مصر جديد در حوزه مناسبات خارجي تا حدودي از فضاي گذشتۀ خود فاصله خواهد گرفت، لكن اين مفهوم به معناي قطع من سبات خارجي با حوزه غرب بويژه آمريكا و رژيم صهيونيستي و لغو يكجانبه معاهدۀ كمپ ديويد نميباشد. نيازهاي شديد اقتصادي مصر از يكسو، كاهش ارزش پول ملي، شاخصهاي ارز آوري مصر در حوزههاي توريسم و كانال سوئز و كسري شديد بودجه به يكي از اهرمهاي فشار بازيگران بين المللي و منطقهاي در تأثير گذاري بر مناسبات خارجي اين كشور بدل شده است.
ظاهر بازي سياسي در مصر پس از وداع مبارك ، حاكي از ميل شوراي نظامي به حفظ رابطه با واشنگتن و مذاكرات پشت پرده جريان اخوان با مقامهايامريكايي بود. با توجه به احاسات ضد امريكايي مردم مصر ، شوراي نظامي وپارلمان اين كشور كه اكثريت كرسي هاي آن را اخوان اشغال كرده چه رويكردي در قبال رابطه خواهند داشت؟
با توجه به تحولات يكسال گذشته مصر پس از انقلاب سياسي در اين كشور اين گونه به نظر ميرسد كه مصر جديد تا مرحله انتقال كامل اقتدار سياسي از شوراي عالي نظامي به حوزه مدني تغيير رويكرد اساسي در زمينه مناسبات خارجي بويژه رابطۀ با واشنگتن نخواهد داشت. پس از اين مرحله نيز افت و خيز مناسبات خارجي مصر منوط به نظام و ساختار حاكميتي در اين كشور بويژه تغيير موازنه قدرت از حوزه رياستي به پارلمانتاريستي خواهد بود، ضمن آنكه طرح آمريكا براي حفظ منافع و مصالح خود در اين كشور حساس از منطقه خاورميانه حفظ سايه اقتدار ارتش و نظاميان بر جامعه سياسي مصر خواهد بود.
حملات مداوم رژيم صهيونيستي به غزه در چند روز اخير شدت گرفته وانتظار ميرود كه مصر موضعگيري مشخص و مدوني در اين قبال اتخاذ كند، آيا تنش در رابطه قاهره و تل آويو را پيش بيني مي كنيد؟
حملات رژيم صهيونيستي، نوار غزه ناشي از بحرانهاي داخلي اين رژيم و مخاطرات امنيتي در پي تحولات خاورميانه و شمال آفريقا ميباشد كه با هدف فرار رو به جلو صورت ميگيرد. البته تفرقۀ بوجود آمده در جبهه عربي و بسيج ظرفيتهاي اتحاديه عرب عليه مقاومت و تنها جبهه پايداري در منطقه جمهوري عربي سوريه از يكسو و تحولات صحنه داخلي فلسطين از سوي ديگر فرصت ضربه زدن به مقاومت فلسطيني را از سوي رژيم صهيونيستي فراهم ساخته است. براين اساس هرگونه اقدامي عليه رژيم صهيونيستي نيازمند انسجام و اقدام مشترك حوزههاي عربي و اسلامي مي باشد، در غيراينصورت با توجه به تجربيات گذشته مصر( ظرف يكسال اخير) و فرصت طلبي رژيم صهيونيستي در مقطع زماني حال حاضر احتمال رخداد شگرف در سطح منطقه بعيد به نظر مي رسد. لذا تلاشهاي مصر در جهت توقف حملات و بازگشت امور به وضعيت گذشته مصروف خواهد شد .
فضاي انتخابات رياست جمهوري در مصر را چگونه ارزيابي كرده و شانس كدام كانديدا را بيش از سايرين مي دانيد؟
فضاي انتخابات رياست جمهوري مصر در گرو تفاهمات و توافقات جريان اسلامي غالب در انتخابات مجلس خلق اين كشور (اخوان المسلمين) با شوراي عالي نظامي و احزاب ليبرال و ناصري و ... مي باشد. لذا گزينه توافق شده در فرآيند مزبور شانس بيشتري در انتخابات رياست جمهوري مصر خواهد داشت. براين اساس تصور هرگونه تحرك انفرادي جريان اخوان و يا مخالفت آن با جريان نور السلفي در قبال شوراي عالي نظامي به عنوان سناريوهاي مطرح عملاً غيركارآمد و ناموفق خواهد بود. لذا با توجه به شناختي كه از جريان اخوان المسلمين عنوان جريان اسلام سياسي ريشه دار با عمر نزديك به يك قرن وجود دارد، احتمال تداوم به آزمايش و خطا از سوي دينجويان بعيد به نظر نميرسد.
منبع: تحريريه ديپلماسي ايراني/14
چهارشنبه|ا|24|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]