واضح آرشیو وب فارسی:تکناز:
شرح ها و ترجمه های بسیاری برای دعای بی مانند وداع امام سجاد (ع) با ماه رمضان كه در آن واژه های بندگی به خالق بی همتا بیان كننده بزرگی خدای یكتا را به بهترین وجه ممكن می رساند، نوشته شده است.
متن دعای امام سجاد (ع) در وداع ماه رمضان را با ترجمه حجت الاسلام شیخ حسین انصاریان می خوانیم:
ای خدایی كه در برابر احسان به بندگان پاداش نخواهی، و از عطا و بخشش پشیمان نمیشوی، ای كسی كه مزد بنده خود را بیش از عمل او میدهی. نعمتت بی استحقاق به بندگان رسد، و عفوت تفضل، و مجازاتت عدالت، و قضایت عین خیر است. اگر بخشش كنی، عطایت را به منت آلوده نكنی و اگر عنایت نكنی، از باب ستم نیست.
آنكه تو را شكر كند، شكرش كنی؛ در صورتی كه خودت آن شكر را به او الهام فرموده ای، و هر كه تو را بستاید، پاداشش میدهی؛ در حالی كه آن ستایش را خودت به او تعلیم كرده ای. پرده میپوشی بر آن كه اگر میخواستی، رسوایش میكردی و جود و كرم كنی بر آن كه اگر میخواستی، از وی دریغ میكردی، در صورتی كه هر دو مستحق رسوایی و دریغ تواند، اما تو تمام امورت را براساس تفضل بنا نهادهای و قدرتت را بر آیین گذشت مقرر كردهای، و با آن كه با تو به مخالفت برخاسته با بردباری روبه رو میشوی، و به آن كه در حق خویش ستم كرده مهلت میدهی، با صبر و بردباری خود مهلتشان میدهی تا به حضرتت بازگردند و در مؤاخذه عاصیان شتاب نمیكنی تا به توبه موفق شوند، تا هلاك شونده آنان بدون رضای تو هلاك نشود و تیرهبختشان به نعمتت بدبخت نشود مگر پس از قطع بهانه و بعد از اتمام حجت همه جانبه بر او، و این همه بزرگواری و آقایی از عفو و گذشت توست ای بزرگوار و بهرهای است از محبتت ای بردبار.
تویی كه بر بندگانت دری به سوی بخشش خود باز كردهای، و آن را باب توبه نامیدهای و بر آن درِ گشوده راهنمایی از وحی خود قرار دادهای، تا آن را گم نكنند، پس خود ــ كه نامت والا و مبارك است ــ فرمودی: «به سوی خدا توبه خالص و بیپیرایه آورید، باشد كه پروردگارتان گناهان شما را محو كند و شما را داخل بهشتهایی كند كه نهرها از زیر آن روان است در آن روزی كه خداوند، پیامبر خود و آنان را كه به او ایمان آوردند، خوار و ذلیل نمیكند، درحالیكه نورشان پیشرویشان و از جانب راستشان روان است» میگویند: «خداوندا نورمان را كامل كن، و ما را مورد مغفرت قرار ده، كه تو بر هر چیز توانایی.»
پس عذر كسی كه از ورود به آن خانه غفلت كند، پس از گشوده شدن در و بهپا داشتن راهنما چه خواهد بود؟ و تویی كه در معامله با بندگانت بر عطای خود افزودهای، تا در این تجارتشان از عنایت تو سود برند، و در حركت كردن به جانب تو كامیاب شوند و از حضرتت بهرهای افزون دریافت كنند. به همین خاطر، تو خود ــ كه نامت مبارك است و بس والایی ــ فرمودی: «هر كس كه یك كار نیك كند، ده برابر آن پاداش دارد و هر كس یك كار بد كند، جز به مانند كارش عقوبت نبیند.»
و نیز فرمودی: «مثل آنان كه اموالشان را در راه خدا انفاق میكنند» مانند (خداوندا، تو از خالصترین آن وظایف و برگزیدهترین آن فرایض، ماه رمضان را قرار دادی كه آن را از میان سایر ماه ها برگزیدی و از میان همه زمان ها و عصرها اختیار كردی و بر تمام اوقات سال ترجیح دادی؛ زیرا در آن قرآن و نور نازل كردی) دانهای است كه هفت خوشه رویانده، در هر خوشه صد دانه باشد و كیست كه به خداوند قرض الحسنه دهد تا خدا آن را چندین برابر سازد؟ و امثال و نظایر این وعدهها كه در قرآن درباره چند برابر كردن كارهای نیك فرو فرستادهای.
و تویی آن خداوندی كه با گفتار از غیب خود و به سبب ترغیبت كه در برگیرنده سود ایشان است، آنان را به چیزی راهنمایی فرمودی كه اگر از آنان میپوشاندی دیدگانشان درك نمیكرد، و گوش هاشان فرا نمیگرفت و فكرشان به آن نمیرسید؛ چرا كه فرمودی: «مرا یاد كنید تا شما را یاد كنم و مرا سپاس آورید و كفران نورزید.»
و فرمودی: «هرآینه اگر شكر آرید، شما را افزونی دهم و اگر ناسپاسی كنید، همانا عذاب من شدید است» و فرمودی: «مرا بخوانید تا شما را اجابت كنم، آنان كه از عبادت من (دعا كردن) تكبّر ورزند، به زودی خوار و ذلیل، وارد جهنم میشوند.«
پس نیایش و دعا را عبادت و تركش را كبر و خودخواهی نامیدی و بر ترك دعا به دخول دوزخ با ذلت و خواری تهدید فرمودی.
بدین سبب بندگان واقعی به نعمتت تو را یاد كردند و به بخششت شكر آوردند، و به فرمانت به دعا برخاستند و به خاطر گرفتن عطای افزونت، صدقه دادند و تنها راه آزادی آنان از خشم تو و دستیابی به رضای حضرتت در آن بود.
و اگر مخلوقی مخلوق دیگر را از سوی خود به مثل آن كه حضرت تو بندگانت را از سوی خود راهنمایی كردی، هدایت میكرد، موصوف به احسان و موصوف به امتنان و بخشش بود و به هر زبانی مورد ستایش قرار میگرفت.
پس سپاس تو راست تا آن جا كه در سپاس تو راهی وجود داشته باشد و تا آن جا كه برای سپاس كلمهای كه تو به آن ستوده شوی و معنایی كه به سپاس منصرف گردد، باقی باشد. ای كسی كه با احسان و فضلت بندگان را به سپاس فراخواندهای و آنان را غرق عطا و بخشش خود كردهای.
چه آشكار و پراكنده است نعمت تو در ما! و چه فراوان است عطایت برما! و چه مخصوص است نیكی تو به ما!
ما را به دین برگزیدهات راه نمودی، و به آیین پسندیدهات رهنمون شدی و سالك راهی فرمودی كه آن را هموار كردی و ما را به راه تقرب به پیشگاهت و وصول به كرامتت بینایی دادی.
خداوندا تو از خالصترین آن وظایف و برگزیدهترین آن فرایض، ماه رمضان را قرار دادی كه آن را از میان سایر ماه ها برگزیدی و از میان همه زمان ها و عصرها اختیار كردی و بر تمام اوقات سال ترجیح دادی؛ زیرا در آن قرآن و نور نازل نمودی و ایمان را در این ماه چند برابر ساختی و روزه گرفتن را در آن واجب فرمودی و به شب زندهداری در آن ترغیب كردی و شب قدر را، كه از هزار شب با ارزشتر است، در آن بزرگ داشتی.
پس ما را محض این ماه، بر سایر امم برتری دادی و در پرتو فضل آن، ما را از میان همه ملت ها برگزیدی. پس به فرمانت روزش را روزه گرفتیم و در شبش به كمك تو به عبادت برخاستیم و به وسیله روزه و نمازش، طالب رحمتی كه برای ما مهیا فرمودی شدیم و آن را وسیله رسیدن به ثواب تو قرار دادیم و تو بر آن چه بندگانت بدان رغبت دارند، قادری، و آن چه را از احسانت خواسته شود، بخشندهای و به آن كه جهت رسیدن به قرب تو بكوشد، نزدیكی.
و همانا این ماه در نزد ما ستوده زیست و با ما هم نشینی پسندیده بود و برترین منفعت جهانیان را برای ما به ارمغان آورد. پس به هنگام پایان گرفتن وقت و سر آمدن مدت و كامل شدن روزهایش، از ما جدا شد.
اینك؛ «اینك آن را وداع میگوییم؛ وداع كسی كه هجرانش بر ما غمانگیز است و روی گرداندنش ما را به اندوه و وحشت دچار كرده و بر عهده ما پیمان ناگسستنی و حرمت در خور توجه، و حق لازم دارد.»
آن را وداع میگوییم؛ وداع كسی كه هجرانش بر ما غمانگیز است و روی گرداندنش ما را به اندوه و وحشت دچار كرده و بر عهده ما پیمان ناگسستنی و حرمت در خور توجه، و حق لازم دارد. به این دلیل میگوییم:
سلام بر تو ای بزرگترین ماه خدا و ای عید عاشقان حق.
سلام بر تو ای كریمترین هم نشین از میان اوقات! و ای بهترین ماه در روزها و ساعات.
سلام بر تو ای ماهی كه در طی تو برآورده شدن آمال نزدیك گشته، و اعمال در آن پخش و فراوان است.
سلام بر تو ای هم نفسی كه قدر و منزلتت بزرگ و فقدانت بسیار دردناك است! و ای مایه امیدی كه دوری ات رنجآور است.
سلام بر تو ای هم دمی كه چون رو كنی، ما را مونس شادكنندهای و چون سپری شوی، وحشتآور و دردناكی.
سلام بر تو ای هم سایهای كه دل ها نزد تو نرم شد و گناهان در تو نقصان گرفت.
سلام بر تو ای یاوری كه ما را در مبارزه با شیطان یاری دادی و ای مصاحبی كه راه های احسان را هموار و آسان ساختی.
سلام بر تو كه چه بسیارند آزادشدگان حضرت حق در تو و چه سعادت مند است كسی كه حرمتت را به واسطه خودت رعایت كرد!
سلام بر تو كه چه بسیار گناهان را از پرونده ما زدودی و چه عیبها كه بر ما پوشاندی!
سلام بر تو كه زمانت بر گنه كاران چه طولانی بود و در دل مؤمنان چه هیبتی داشتی!
سلام بر تو ای ماهی كه هیچ زمانی با تو پهلو نزند!
سلام بر تو ای ماهی كه از هر نظر مایه سلامتی.
سلام بر تو كه مصاحبتت ناپسند و معاشرتت نكوهیده نیست.
سلام بر تو هم چنان كه با بركات بر ما وارد شدی و ناپاكی معاصی را از پرونده ما شستی.
سلام بر تو كه وداع با تو نه از باب خستگی و فراغت از روزهات، نه به خاطر ملالت است.
سلام بر تو كه قبل از آمدنت، در آرزویت به سر میبردیم و پیش از رفتنت بر هجرانت محزونیم.
سلام بر تو كه چه بدیها كه به سبب تو از جانب ما گشته و چه خوبی ها كه از بركت تو به سوی ما سرازیر شده!
سلام بر تو و بر شب قدری كه از هزار ماه بهتر است.
سلام بر تو كه دیروز چه سخت بر تو دل بسته بودیم و فردا چه بسیار شایق تو میشویم!
سلام بر تو و بر فضیلت تو كه از آن محروم گشتیم و بر بركات گذشتهات كه از دست ما گرفته شد.
بارالها ما اهل این ماهیم كه ما را به آن شرافت بخشیدی و توفیق ادراكش را به ما عنایت فرمودی آن گاه كه تیرهبختان وقتش را نشناختند و از بخت بدشان از فضلش محروم شدند.
تویی سرپرست آن چه از معرفتش كه ما را بدان برتری دادی و آنچه از سنتش كه ما را بدان رهنمون شدی و ما به توفیق تو به روزه و نماز آن برخاستیم؛ همراه با تقصیر و در آن اندكی از بسیار را بجا آوردیم.
خداوندا! پس تو را سپاس همراه با اقرار به بدی هامان و اعتراف به سهلانگاریمان، در حالی كه در قلوبمان ندامت قطعی و بر زبانمان عذر صادقانه داریم. پس ما را با توجه به اعتراف به تقصیری كه در این ماه داشتیم، مزدی عنایت كن كه تدارك كننده فضیلتهای دل خواهمان و جایگزین ذخیرههایی كه مورد علاقه ماست، باشد و عذر ما را در كوتاهی از ادای حقت قبول كن و آینده عمرمان را به ماه رمضان آینده كه در پیش داریم، برسان و چون ما را به آن رساندی، ما را بر انجام عبادتی كه سزاوار توست، یاری ده و به انجام طاعتی كه شایسته آن ماه است،
سلام بر تو كه قبل از آمدنت، در آرزویت به سر میبردیم و پیش از رفتنت بر هجرانت محزونیم. سلام بر تو كه چه بدیها كه به سبب تو از جانب ما گشته و چه خوبی ها كه از بركت تو به سوی ما سرازیر شده! سلام بر تو و بر شب قدری كه از هزار ماه بهتر است. سلام بر تو كه دیروز چه سخت بر تو دل بسته بودیم و فردا چه بسیار شایق تو میشویم! سلام بر تو و بر فضیلت تو كه از آن محروم گشتیم و بر بركات گذشتهات كه از دست ما گرفته شد.
موفق دار و عمل صالحی را كه موجب تدارك حق تو در آن دو ماه از ماههای زمان خواهد بود به دست ما جاری فرما.
خداوندا هر گناه كوچك یا بزرگی كه در این ماه به آن دست زدیم، یا معصیتی كه به آن آلوده گشتیم یا خطایی كه مرتكب شدیم، از روی عمد یا فراموشی، كه در آن به خود ظلم كرده یا حرمت دیگری را بدان دریده باشیم، پس بر محمد و آلش درود فرست، و ما را از همه آن ها در پرده ستاری حضرتت بپوشان و به عفوت از ما بگذر و ما را در آن ماه شهره به پیش دیده شماتت كنندگان قرار مده و زبان طعنهزنندگان را بر ما باز مكن و ما را به كاری بدار كه سبب فرونهادن گناهان و پوشاندن آن چیزی شود كه در آن ماه بر ما نمیپسندی.
به مهربانی ات كه پایان ندارد و احسانت كه كاستی نمیپذیرد، خداوندا بر محمد و آلش درود فرست و درد از دست رفتن رمضانمان را جبران كن و روز عیدمان و فطرمان را بر ما مبارك گردان و آن را از بهترین روزهایی قرار ده كه بر ما گذشته، كه بیشترین عفو را موجب و بیشترین معاصی را محوكننده باشد و گناهان پنهان و آشكار ما را مورد مغفرت قرار ده.
بارالها! پایان یافتن این ماه را پایان یافتن خطاهایمان قرار ده و به دنبال خارج شدنش، ما را از بدی هامان خارج كن و ما را از سعادت مندترین اهل این ماه به آن و پرنصیبترین آنان در آن و بهرهمندترین ایشان از خودت قرار ده.
بار الها! هر كس كه این ماه را آن طور كه بایسته است، رعایت كرده و احترامش را آن چنان كه باید حفظ كرده و حدودش را به بهترین صورت بپاداشته و از گناهانش به نحو صحیح پرهیز كرده یا به وسیله كار خیر به تو تقرب جسته كه موجب خشنودیت از وی گشته و رحمتت را متوجه او كرده، پس مانند آن چه به او بخشیدی از توان گری خود به ما ببخش و چندین برابر آن را از فضل خود به ما عطا فرما؛ زیرا فضلت كاستی نگیرد و خزائنت نقصان نپذیرد؛ بلكه افزون میشود و معادن احسانت از بین نمیرود و همانا عطای تو گوارا عطایی است.
بارالها! بر محمد و آلش درود فرست و همانند پاداش آنان كه تا روز رستاخیز، این ماه را روزه گرفتهاند یا به بندگی تو در آن اقدام كردهاند، برای ما ثبت كن.
بارالها! در این روز فطر كه آن را برای اهل ایمان عید و شادی و برای اهل آیین خود روز اجتماع و گردهمایی قراردادی، به درگاهت توبه میكنیم، از هر معصیتی كه دچارش شدیم یا هر كار بدی كه به آن دست زدیم یا اندیشه سوئی كه در دل داشتیم؛ مانند توبه كسی كه خیال بازگشت به گناه را ندارد و پس از توبه به جانب هیچ خطایی برنمیگردد؛ توبه پاك و خالصی كه از شك و تردید پیراسته باشد. پس آن را از ما بپذیر و از ما راضی شو و ما را بر آن استوار بدار.
بارالها! ترس از عذاب وعده داده شده و رغبت به ثواب موعود را روزی ما كن، تا لذت آن چه را از تو میخواهیم، بیابیم و غصه آن چه را از آن به تو پناه میبریم، دریابیم و ما را در پیشگاهت از توبه كنندگانی قرار ده كه محبتت را بر ایشان حتم ساختهای و بازگشتشان را به طاعت خود قبول نمودهای، ای عادلترین عادلها!
بارالها! از پدران و مادران و اهل دین ما همگی، چه آن كه از ایشان از دنیا رفته و چه آن كه تا قیامت به آنان خواهد پیوست، درگذر!
بارالها! بر محمد پیامبر ما و بر آلش درود فرست، هم چنان كه بر فرشتگان مقربت درود فرستادی و بر او و بر آلش درود فرست، آن طور كه بر پیامبران مرسلت درود فرستادی و بر او و بر آلش درود فرست، آن طور كه بر بندگان شایستهات درود نثار كردی و بهتر از آن ای خدای عالمیان، چنان درودی كه بركتش به ما برسد و سودش نصیب ما گردد و بهخاطر آن دعاهایمان مستجاب شود؛ زیرا تو بزرگوارترین كسی هستی كه به او توجه شده و بینیاز كنندهترین كسی هستی كه بر او اعتماد شده و بخشندهترین كسی هستی كه از احسانش درخواست شده و تو بر هر چیز توانایی.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تکناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 405]