واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آثار تاريخي شهرستان ري زمينه مناسبي براي جذب گردشگران است
شهرري - ري موزه اي بزرگ است كه در جاي جاي آن دفينه اي كهن يافت مي شود و به دليل همجواري با آستان مقدس حضرت عبدالعظيمالحسني (ع) و آثار تاريخي يكي از مهمترين قطبهاي مذهبي و گردشگري شهر تهران و حتي كشور محسوب ميشود.
ري كه سالها پايتخت ايران بوده و تنها منطقه باستاني استان تهران مي باشد، داراي آثار تاريخي و مكانهاي ديدني زيادي مي باشد و به عنوان يك شهر باستاني با قدمتي بيش از شش هزار سال و با داشتن سالانه بيش از هشت تا 10 ميليون نفر زائر و مسافر سومين شهر مذهبي كشور نيز محسوب ميشود.
شهرستان ري به لحاظ موقعيت جغرافيايي در ناحيه دشت قرار گرفته و كوه بي بي شهربانو و آراد به عنوان مظهر استواري و تپه چشمه علي يكي از قديمي ترين آثار باستاني شهرري به عنوان شاخص در علم باستان شناسي در زمينه گردشگري از اهميت بالايي برخوردار است .
در اين منطقه 34 اثر ثبت شده تاريخي و مذهبي وجود دارد كه حرم حضرت عبدالعظيم (ع)، امامزاده حمزه و طاهر(ع )، امامزاده عبدالله (ع )، هادي، ابولحسن، سه دختران، شعيب و بقعه بي بي شهربانو و بي بي زبيده و هاجر خاتون از جمله آثار مذهبي شهرري مي باشند .
تپه چشمه علي و برج طغرل، آتشكده ري،قلعه گبري،قلعه استودان، تپه ميل ،بازار ري ، زندان هارون ، كاروانسراهاي شاه عباسي ، كنار گرد و دوقلو ، دژ رشكان ، آب انبار آراد و يخچال طبيعي كلين ، برج اينانج ، برج نقاره خانه، بقعه ابن بابويه ،قلعه قاچاقاچ ،ارگ سلجوقي ، بقعه جوانمرد قصاب از مهمترين آثار تاريخي اين شهرستان است .
علاوه بر امامزاده ها و بقعه هاي تاريخي ري، 133 مسجد در اين شهر وجود دارد كه 50 مسجد متعلق به سال هاي پيش از 1350 است. قديمي ترين مساجد ري مسجد جامع حرم حضرت عبدالعظيم، مسجد ماشاءالله و مسجد صدوق است كه برخي از آنها داراي معماري تلفيقي و مخصوص معماران ري است.
مسجد جامع عتيق ري يكي از نخستين آثار اسلامي بوده كه به دست مهدي عباسي (169 م.) ساخته شده است.
علاوه بر مساجد در شهر ري 20 حسينيه و تكيه در اين شهر تاريخي احداث شده و حسينيه محله نظرآباد از قديمي ترين آنها و متعلق به دوران قاجاري و قمر بني هاشم، حجتيه علي اصغر معيري ها، از جمله حسينيه ها و تكايا محسوب مي شود.
آثاري كه از ري به دست آمده به هزاره چهارم پيش از ميلاد مي رسد و از نظر قدمت به دو بخش تقسيم مي شود، نخست ري باستاني كه در جنوب چشمه علي، ميان بارويي بزرگ كه در روزگاران پيش از اسلام 4000 ق. م احداث شده بود، قرار داشت و به "ري برين" يا "ري عليا" معروف بودو ديگري ري سده هاي واپسين كه در جنوب خاوري بخش نخستين يا ري عليا در جنوب كوه بي بي شهربانو واقع شده بود و به "ري زيرين" يا "ري سفلي" معروف بود.
شهر ري از قديم مركز و كانون علم و ادب بوده و لذا در زمان هاي مختلف شخصيت هاي علمي و دانشمندان بزرگي چون ابوالفتح رازي و محمد زكرياي رازي فيلسوف و پزشك نامي از آن برخاسته اند.
شهر تاريخي ري، گورستان هاي قديمي بسياري را نيز در دل خود جاي داده كه هر كدام قدمت هزار ساله دارند، از جمله قديمي ترين گورستان هاي اين شهر، گورستان زيرين و زبرين در دامنه كوه بي بي شهربانو و متعلق به دوران اسلامي _ ساساني و پيش از آن است. پس از ورود اسلام به ايران، گورستان هاي ديگري در شهر ري احداث شده است كه محل دفن دانشمندان و بزرگان معاصر شده است.
در بقعه ابن بابويه علاوه بر آنكه محل دفن شيخ صدوق مي باشد، برجستگاني مانند علامه دهخدا،كمال الدين بهزاد، ميرزاده عشقي، جهان پهلوان تختي و مرحوم موذن زاده هم مدفون مي باشند.
قبرستان آرامگاه امامزاده عبدالله شهرري هم محل دفن بسياري از بزرگان و مشاهير ايران از عماد الكتاب، حسن وحيد دستگردي، اسماعيل خان صولت الدوله قشقايي وعبرت نائيني، جلال آل احمد مي باشد.
گورستان حرم نيز محل دفن بسياري از شخصيت هاي مذهبي، سياسي و فرهنگي است و اشخاصي نظير آيت ا... كاشاني، قائم مقام فراهاني، ستارخان، شيخ محمد خياباني قاآني و شخصيت هاي بزرگي چون ابوالفتح رازي، حيرت، ميرزا محمد شاه آبادي، علامه قزويني در اين گورستان دفن شده اند.
1194/699
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80023442
دوشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 271]