واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: دلار 1935 تومان، سكه 815 هزار تومان؛ بمب ارزي شايعه بود!
به دنبال اعلام فعال شدن بمب ارزي دولت، دلار در هفتهاي كه گذشت تصميم به عقبنشيني در بازار آزاد گرفت اما اين نزول، عمر چنداني نداشت و خيلي زود قيمتها دوباره به مرزهاي قبلي خود بازگشتند و واحد پول آمريكا جاي خود را در كانال هزار و 900 تومان تثبيت كرد. «بمب ارزي» طرحي است كه قرار بود با اجرا شدن آن، تحولي عظيم در بازار ارز ايجاد شود كه هنوز خبري از آن نيست. در آخرين روز كاري هفته هم دلار فراز و فرود چنداني تجربه نكرد تا همه به اين نتيجه برسند كه بمب ارزي دولت دستكم فعلا خنثي شدهاست. با اين حال هنوز دقيقا كسي نميداند اين بمب چه بوده و چه ماهيتي داشتهاست.
اين در حالي است كه پيشتر پرتال ارزي بانك مركزي به عنوان بمب ارزي دولت معرفي شده بود اما بانك مركزي با چند روز تاخير اعلام كرده كه اين پرتال ربطي به شوك ارزي دولت ندارد. بانك مركزي از هفتههاي گذشته براي مديريت بازار ارز و هدايت مصرفكنندگان بازار براي تامين نيازهاي ارزيشان از سامانه جديد پرتال ارزي رونمايي كرد. اين در حالي است كه دلار همچنان در بازار آزاد با قيمت 1935 تومان فروخته ميشود در حالي كه بانك مركزي نرخ ارز تك نرخي را 1226 تومان تعيين كردهاست.سكه هم در بازار آزاد با قيمت 815 هزار تومان داد و ستد ميشود. در بازار طلاي تهران هر گرم طلاي 18 عيار با قيمت 80 هزار و 520 تومان و هر گرم طلاي 24 عيار با قيمت 107 هزار و 334 تومان فروخته ميشود.نيمسكه با نرخ 405 هزار تومان، ربعسكه 211 هزار تومان و سكه گرمي با نرخ 110 هزار تومان به متقاضيان در بازار فروخته ميشود.
به گزارش بينا، شاهرخ اديب معاون اداره مهندسي نرمافزار بانكمركزي، در ارتباط با انتشار برخي اخبار مبني بر اجراي فاز دوم پرتال ارزي و رونمايي از بمب ارزي بانك مركزي با اين طرح اظهار داشت: برخي رسانهها در روزهاي اخير با انتشار اخباري مبني بر جزئيات فاز دوم سامانه پرتال ارزي به بيان اخباري نادرست پرداختهاند.
وي افزود: در فاز دوم سامانه پرتال ارزي مباحث مربوط به كنترلهاي الكترونيكي اجرا خواهد شد ولي در اخباري كه طي روزهاي اخير با اين عنوان منتشر شد، فاز دوم را مربوط به صادرات عنوان كرده بودند.
معاون اداره مهندسي نرمافزار بانك مركزي با تاكيد بر اينكه فاز دوم سامانه پرتال ارزي هيچ ارتباطي به صادرات ندارد، تصريح كرد: فاز دوم سامانه پرتال ارزي صرفا به راهاندازي كنترلها به صورت الكترونيكي اختصاص داده شدهاست.اديب در ادامه ضمن اشاره به اينكه سامانههاي مربوط به «صادرات» جزو مراحل بعدي اجرايي سامانه پرتال ارزي است، گفت: هماكنون در بخش واردات و مبادلات مربوط به دريافت و پرداختهاي ارزي هستيم و در ادامه مباحث كنترلهاي الكترونيكي در دستور كار قرار دارد؛ زماني كه اين مراحل تمام شود نوبت به اجرايي شدن سامانه صادرات كالا ميرسد.
معاون اداره مهندسي نرمافزار بانكمركزي در واكنش به انتشار برخي اخبار ديگر در رسانهها با عنوان «بمب ارزي دولت منفجر شد» گفت: اين خبر، برداشت برخي رسانهها بوده. چون فاز دوم سامانه پرتال ارزي مربوط به كنترلهاي الكترونيكي است و هيچ ارتباطي به صادرات ندارد.بر اساس اين گزارش در دور جديد، استقبال از پيشفروش سكه كاهش يافت و دليل اين امر نيز انتشار گواهيهاي سپرده و گواهيهاي مشاركت بود اما به هر صورت ارزش تعهد پيشفروش سكهها حدود 9 ميليون است كه به صورت 4 ماهه، 6 ماهه و 8ماهه پيش فروش شدهاند.باز هم زمان تحويل سكه افزايش يافت. از اين پس سكههاي پيشفروش شده 9 ماه بعد تحويل داده ميشود! مديركل نشر و ريالي بانك مركزي از 9 ماهه شدن پيشفروش سكه با همان قيمت 598 هزار و 900 تومان خبر داد و زمان اولين دوره از عرضه سكههاي پيشفروش شده را 29 فروردين ماه اعلام كرد.عباس كمرهاي درباره برنامه بانك مركزي براي پيشفروش سكه در هفته آتي، اظهار داشت: بانك مركزي پيش فروش سكه را براي هفته آتي نيز در دستور كار دارد اما طبق آخرين تصميم قرار است اين پيشفروش 9 ماهه باشد. از روز شنبه تا پنج شنبه هفته آينده، پيشفروش سكه با همان قيمت قبلي 598 هزار و 900 تومان در شعب بانك ملي آغاز خواهد شد. مديركل نشر و ريالي بانك مركزي در ادامه، درباره چرايي تصميم اين بانك براي 9 ماهه كردن پيش فروش سكه تصريح كرد: قبلاً رئيس كل بانك مركزي اعلام كرده بود كه ظرفيت توليد، مدنظر بانك است و هر زمان كه ظرفيتها تكميل شود براي اينكه به تعهد خود پايبند باشيم، سررسيدها را تغيير خواهيم داد.
محمود بهمني، رئيس كل بانك مركزي پيش از اين اعلام كرده بود: در عرضه سكه، جانب احتياط نداريم و ميزان عرضه افزايش مييابد. ضمن آنكه در ارائه شمش هم مشكلي نداريم اما پيشفروش سكه به دليل وجود فرصت براي ضرب آن است. طلا به ميزان كافي وجود دارد اما ضرابخانه كشور بايد فرصت ضرب سكه را داشته باشد. آخرين آمار ارائه شده توسط بانك مركزي نشان ميدهد اين بانك تاكنون بيش از 73 تن از ذخاير طلاي خود را كه معادل حدود 12 درصد ذخاير طلاي كشور است، صرف پيشفروش سكه كردهاست.
براساس اعلام مديركل نشر و ريالي بانك مركزي، اين بانك تاكنون براي دورههاي مختلف پيشفروش سكه از 4 تا 9 ماهه، در مجموع تحويل حدود 9 ميليون قطعه سكه را تعهد كردهاست. حال ضرب اين رقم در وزن هر قطعه سكه تمام بهار آزادي كه 133/8 گرم است، نشان ميدهد تاكنون بيش از 73 تن از ذخاير طلاي كشور براي اين منظور رزرو و از خزانه براي ضرب سكه خارج شدهاست. محمود بهمني، رئيس كل بانك مركزي در يكي از آخرين اظهارنظرهاي خود در 25 بهمن ماه، ذخاير طلاي كشور را حدود 500 تن اعلام كرد. با وجود اين ميتوان نتيجه گرفت از محل پيشفروش سكه طلا تاكنون حدود 12درصد ذخاير طلاي كشور مصرف شده و بديهي است مصرف طلا براي ضرب و فروش روزانه و انبوه سكه در بانك كارگشايي نيز به اين آمار افزوده ميشود. در چنين شرايطي، كارشناسان ميگويند: شايد لازم باشد توجه بانك مركزي و ساير نهادهاي تصميمگيرنده را به مصرف بيش از اندازه ذخاير طلاي كشور و روانه كردن آن به سوي منازل مردم جلب كرد و نسبت به تبعات احتمالي آن هشدار داد؛ چرا كه ظاهرا تب تقاضا در بازار سكه به گونهاي است كه هر قدر زمان پيشفروش سكه افزايش مييابد، باز هم تقاضا براي آن كاهش نمييابد.
ارسال نظر
شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]