واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك متخصص پوست ومو: اشعههاي الكترومغناطيسي در بروز بيماريهاي ژنتيكي موثرند بيماريهاي ژنتيكي پوست در سالهاي اول زندگي يا پس از تولد بروز مييابند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - عمومي
يك متخصص پوست و مو با بيان اين كه بيماريهاي ژنتيكي پوست معمولا در سالهاي اول زندگي يا پس از تولد بروز مييابند، عنوان كرد: اغلب بيماريهاي ژنتيكي ناشي از ازدواجهاي فاميلي هستند.
دكتر مرضيه موذن زاده در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، درباره ژنودرماتوز( اختلالات ژنتيك پوست و مو) توضيح داد: بيماريهاي ژنتيكي به دو گروه اصلي غالب و مغلوب تقسيم ميشوند و برخي از اين انواع وابسته به جنس هستند كه به آنها «X LINKED» ميگويند.
وي ادامه داد: XY ، ژنتيك معمول مردان و XX ، ژنتيك معمول در زنان است. بيماريهايX LINKED در زماني كه تنها يك X وجود دارد خودشان را واضحتر نشان ميدهند.
استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران، با بيان اين كه بيماريهاي ژنتيكي ميتوانند بر اساس توارث و جهش تظاهر يابند، گفت: انواع بسياري از اين بيماريها را در حوزه پوست و مو شاهد هستيم كه بر حسب ساختمانهاي سازنده قسمتهاي مختلف پوست و ضمائم آن بروز مي يابد.
اين متخصص پوست و مو، با بيان اين كه اين درگيريها ميتوانند در ساختمان مربوط به ركتودرم بروز يابند، عنوان كرد: تظاهرات اين درگيري در پوست، چشم و سيستم عصبي قابل مشاهده است.
موذن زاده با بيان اين كه اختلالات ژنتيكي ميتوانند با بروز مشكلاتي در پوست، مو، ناخنها، دندانها، چشم و قسمتهاي عصبي همراه باشند، عنوان كرد: به عنوان مثال بسياري از اختلالات مو با عقب ماندگيهاي ذهني همراه هستند.
وي اضافه كرد: گاهي نيز عناصر سازنده پوست گرفتار مي شوند چرا كه پوست سلولهاي مختلفي را شامل ميشود. از جمله مواردي كه در بحث بيماريهاي نادر با آن برخورد كرده و اقداماتي نيز در اين راستا صورت پذيرفته است، بيماري «اپيدرموليز بولوزا» (EB) است. البته اين بيماري داراي فرمهاي اكتسابي و ژنتيكي است.
وي درباره EB توضيح داد: در فرم ژنتيكي اين بيماري، فرد از بدو تولد درگير بيماري ميشود. تاولهاي پوستي به علت عدم قدرت توليد انواع خاصي از كراتين و كلاژن كه يكي از ساختمانهاي اصلي پوست است، ايجاد مي شوند. همچنين در اين بيماري جداشدگي در سطوح مختلف پوست ايجاد و منجر به بروز تاول ميشود.
استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران، در ادامه در خصوص اختلالات ژنتيكي مو اظهار كرد: اختلالات ژنتيكي مو نيز به دو گروه ژنتيك و بيماريهاي متابوليكي كه به نوعي با ساختمانهاي سازنده مو مرتبطند تقسيم ميشود.
وي با بيان اينكه مو حاوي اسيدهاي آمينه فراواني است، اظهار كرد: در اختلالات متابوليك اين اسيد آمينه يا از طريق ادرار دفع و بدن دچار كمبود ميشود و يا اين كه ساخت آن در بدن دچار مشكل شده و باعث بروز اختلالات ساختاري براي مو ميشود كه تظاهرات باليني مختلفي را به همراه دارد. «اكتودرمال ديسپلازيا» از جمله موارد متعددي است كه به اين علت ايجاد ميشود و پوست و ضمائم را درگير ميكنند.
موذن زاده با اشاره به اين كه ژنودرماتوز ژئودرماتوز طيف وسيعي از بيماريها را را شامل ميشود كه به طور كلي بسياري از علائم مربوط به گرفتاري اكتودرم را داراست، بيان كرد: بسياري از اين افراد، مبتلا به اختلالات چشمي، مغزي، پوستي، ناخن و دندان هستند. به عنوان مثال در برخي از اين بيماران به علت فقدان غدد سبابه، عمل تعريق صورت نمي پذيرد و اين خود منشا مشكلات بسياري ميشود.
استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران، با اشاره به اين كه ژنودرماتوزها، در رديف اختلالات تكاملي قرار ميگيرند، عنوان كرد: اين بيماريها نادر هستند و درصد شيوع بالايي ندارند. برخي شرايط زمينهاي چون به دنيا آمدن زودتر از موعد، سابقه خانوادگي، ازدواجهاي فاميلي، موتاسيون، ابتلا به برخي عفونتها در بدن مادر در ماههاي نخست بارداري و تكامل جنين نيز در بروزعلائم بيماريهاي ژنتيكي دخيلند.
وي درباره آمار مربوط به بيماريهاي نادر در ساختمان مو اظهار كرد: آمار دقيقي در اين خصوص وجود ندارد و برخي بيماريها تنها در چند مورد گزارش شدهاند. اما به عنوان مثال در مورد EB، درصد فراگيري يك در ميليون است. البته آمارها مربوط به كشور ما نيستند.
اين متخصص پوست و مو ادامه داد: در بيماريهاي ژنتيكي اختلال در يك ژن و يا چند ژن ايجاد ميشود و به همين خاطر به آنها تك ژني يا چند ژني ميگويند كه ميتواند به صورت تداخلي ميان محيط و ژن باشد.
بيماريهاي ژنتيكي پوست معمولا در سالهاي اول زندگي يا پس از تولد بروز مييابند
وي با بيان اين كه در گذشته برخي تشعشعات اتمي موجب افزايش اختلالات ژنتيكي شدهاند، عنوان كرد: پس از واقعه هيروشيما سندرم داون افزايش يافت و يا اين كه بيماري «آلبينيسم» كه در آن فرد، پوست به شدت روشني داشته و مژهها، ابروها و موهاي سر وي سفيد هستند، يك اختلال ژنتيكي است كه اتوزومال مغلوب دارد.
موذن زاده درباره چگونگي تشخيص اختلالات ژنتيكي عنوان كرد: بيماريهاي ژنتيكي پوست معمولا در سالهاي اول زندگي يا در بدو تولد بروز مييابند و گاهي علامتي روي پوست، مو و ناخن پزشك را به سمت تشخيص نوع بيماري سوق دهد.
اين متخصص پوست و مو افزود: كودكي كه پس از تولد، مو دارد پس از يك سالگي موهاي سرش ريخته و موي جديد جايگزين مي شود، اما نوزادي كه موي سرش پس از چند ماه ديگر رشد نميكند، پزشك را آگاه ميكند كه ممكن است يك اختلال موي ژنتيكي اتفاق افتاده باشد و با اختلالات چشمي، مغزي و شنوايي نيز همراه داشته باشد. حتي ممكن است اين كودك اسيدهاي آمينه ضروري بدنش را از دست داده باشد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا تشخيص اختلالات ژنودرماتوز در دوران جنيني نيز امكان پذير است، اظهار كرد: به طور كلي تشخيص اختلالات ژنتيكي و بيماريهاي نادر بسيار هزينه بر و ريسكي است و در كشور ما مورد استفاده بالايي ندارد. در حالي كه ما حتي ميتوانيم از پوست جنين نمونه برداري كنيم. اما اگر خانوادهاي داراي فرزندي است كه به اين مشكلات مبتلاست و زوج با يكديگر فاميل هستند، شايد براي فرزندان بعدي، انديكاسيون بررسي وجود داشته باشد.
موذن زاده ادامه داد: بسياري از اينها را در هفتههاي دهم تا نوزدهم جنيني ميشود نمونه برداري كرده و به تشخيص قطعي رسيد اما در كشور ما محدوديت دارد.
اين متخصص پوست و مو درباره اينكه بيماريهاي نادر تا چه حد مسئله ساز و خطرناك هستند، گفت: گاهي برخي از اين بيماريها به صورت تغيير رنگ بر روي پوست بروز يافته و علائم همراه ندارند كه معمولا مشكل آفرين نيستند. اما در برخي موارد پوست درگيري شديدتري دارد و به صورت زخم، تاول و ناتواني بروز ميكند كه ميتواند مسئله ساز باشد.
وي اضافه كرد: در مورد اختلالات مو نيز بايد گفت از آنجا كه مو جنبه زيبايي دارد، شخصي كه دچار اختلالات مو ميشود مسائل روحي و رواني پيدا ميكند و نگراني عمده والدين اين افراد هم به همين خاطر است.
موذن زاده با بيان اينكه اغلب اختلالات مو درماني ندارند، گفت: از آنجا كه اين اختلالات در سال اول تولد بروز مييابند، ميتوان علائم ناشي از بروز آنها را تا قبل از يك سالگي تشخيص داد.
بيماريهاي ژنتيكي قابل درمان نيستند
بيماريهاي ژنتيكي را بايد مديريت كرد
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران، درباره درمان بيماريهاي ژنتيكي عنوان كرد: بيماريهاي ژنتيكي قابل درمان نيستند. بيماريهاي ژنتيكي را بايد مديريت كرد. البته فعاليتهايي در راستاي ژن درماني در حال انجام است، اما هنوز در مرحله تحقيقات است.
موذن زاده در اين باره كه چگونه ميتوان آمار مربوط به بيماريهاي نادر را كاهش داد، عنوان كرد: ازدواجهاي فاميلي در بروز بيماريهاي ژنتيكي تاثير بسزايي دارند. همچنين عوامل مخرب محيطي كه اشعههاي يونيزان و يا مصرف برخي داروها در دوران بارداري عمده ترين آن هستند، نيز در بروز آنها دخيلند. البته علت ايجاد بسياري از بيماريهاي ژنتيكي ناشناخته است.
وي با اشاره به اين كه اغلب موارد بيماري كه مشاهده ميشود ناشي از ازدواجهاي فاميلي است، گفت: خودداري از ازدواجهاي فاميلي تا حدود زيادي در كاهش اين موارد موثر است.
اشعههاي الكترومغناطيسي مي توانند در بروز اختلالات ژنتيكي نقش داشته باشند
موذن زاده افزود: حتي ممكن است مادر در دوران بارداري تحت اشعه قرار گرفته يا راديولوژي كرده باشد، همچنين برخي عفونتهاي نابهنگام و يا مصرف داروهايي چون راكوتان يا ماينوكسيديل در دوران بارداري خطر ابتلا به برخي اختلالات ژنتيكي را بالا مي برد. البته بروز اين موارد صد درصد نيست اما بايد جانب احتياط را رعايت كرد.
اين متخصص پوست و مو درباره نقش اشعهها در بروز اختلالات ژنتيكي توضيح داد: در محيط اطراف، انواع اشعهها وجود دارد كه از مهمترين و شايعترين آنها، امواج الكترومغناطيسي است كه توسط تلفنهاي همراه ساطع ميشود.
وي درباره اشعههاي ناشي از ليزر گفت: در خصوص ليزر هيچ موردي از ابتلا به نقص ژنتيكي گزارش نشده است با اين حال هيچ زن بارداري را تحت ليزر قرار نمي دهيم و عملي را كه مشكوك است انجام نميدهيم.
موذن زاده ادامه داد: همچنين ثابت شده است قرار گرفتن در اطراف دكلهاي برق فشار قوي نيز به اين علت كه ميدان مغناطيسي ايجاد ميكنند، ممكن است خطرناك باشد. ماكروويوها نيز همين گونهاند.
انتهاي پيام
جمعه|ا|12|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]