واضح آرشیو وب فارسی:فارس: /يادداشت/"اوناسور"؛ اتحادي عليه توطئه و كودتا در آمريكاي جنوبيخبرگزاري فارس: برغم آن كه هدف اصلي از ايجاد اتحاديه ملتهاي آمريكاي جنوبي موسوم به "اوناسور" دستيابي به همگرايي اقتصادي در اين منطقه است، يك سلسله تدابير ضد توطئه و كودتا عليه دولتهاي قانوني عضو در آن پيشبيني شده است.
خبرگزاري فارس: برغم آن كه هدف اصلي از ايجاد اتحاديه ملتهاي آمريكاي جنوبي موسوم به "اوناسور" دستيابي به همگرايي اقتصادي در اين منطقه است، يك سلسله تدابير ضد توطئه و كودتا عليه دولتهاي قانوني عضو در آن پيشبيني شده است.
به گزارش خبرنگار فارس از منطقه آمريكاي لاتين، تصويب "پروتكل تكميلي دفاع از دموكراسي" در اجلاس سران اتحاديه ملتهاي آمريكاي جنوبي كه اقدامات متقابل جمعي در برابر هر گونه تلاش براي سرنگوني دولتهاي قانوني منتخب در اين قاره را پيشنهاد ميكند، عامل مهمي در دفاع از دموكراسي، جلوگيري از كودتا و تلاش براي ايجاد بي ثباتي در كشورهاي اين منطقه شده است.
يادداشت ذيل به بررسي اين موضوع مهم منطقهاي در آمريكاي جنوبي پرداخته است.
* * *
"اتحاديه ملتهاي آمريكاي جنوبي" (اوناسور) هنوز در مرحله تكميل ساختار قرار دارد و حل كامل مسائل اين اتحاديه همچنان بر هماهنگي عملكرد كشورهاي عضو متمركز است.
هدف اصلي و استراتژيك اين اتحاديه، دستيابي به همگرايي اقتصادي و ايجاد منطقه تجارت آزاد طي مدت 15 تا 20 سال است. البته در نشست اوناسور در برزيل در دسامبر سال 2008، درباره ايجاد شوراي دفاعي آمريكاي جنوبي به منظور هماهنگي اقدامات مشترك در خصوص تامين امنيت، ايجاد وحدت در دورنماي ميان مدت و دراز مدت و همچنين آماده سازي نظامي و لجستيكي نيروهاي مسلح كشورهاي آمريكاي جنوبي تصميم گيري صورت گرفت.
مهم ترين اتفاق چهارمين نشست اتحاديه ملتهاي آمريكاي جنوبي (اوناسور)، تصويب متوفقالقول "پروتكل تكميلي دفاع از دموكراسي" بود كه اقدامات متقابل جمعي در برابر هر گونه تلاش براي سرنگوني دولت هاي قانوني منتخب در قاره را ارائه ميداد. از آن پس، اين پروتكل به بخش جدايي ناپذير منشور سازمان و ابزاري قابل اعتماد براي خنثي سازي هرگونه اقدام خرابكارانه از سوي توطئه گران داخلي و خارجي تبديل شد.
ابتكار تهيه اين پروتكل از سوي "رافائل كورهآ"، رئيسجمهور اكوادور، مطرح شد كه خود نيز چيزي نمانده بود قرباني كودتايي شود كه از سوي سازمان اطلاعاتي آمريكا، بخشي از واحدهاي پليس و نمايندگان بدنه افسري اكوادور برنامه ريزي شده بود.
اتفاقات سه سال گذشته در آمريكاي مركزي كه طي آن "مانوئل سلايا"، رئيس جمهور هندوراس، با مشاركت واشنگتن از حكومت عزل و از كشور اخراج شد نيز در شكل گيري موضع مشترك كشورهاي عضو اوناسور در خصوص اين پروتكل تاثيرگذار بود.
اين پروتكل اقدام براي بستن مرزهاي خارجي كشوري كه توطئه گران در آن به قدرت رسيده اند را ارائه مي دهد. از جمله ديگر تدابير، توقف تجارت، لغو ارتباطات هوايي و دريايي، قطع كانال هاي ارتباطي، انرژي و غيره است. توطئه گران به صورت اتوماتيك از حضور در ارگانها و شعب سازمان اوناسور منع مي شوند.
رهبران اتحاديه ملت هاي آمريكاي جنوبي همه تدابير لازم براي ممانعت از ايجاد ارتباط بين توطئه گران با ديگر سازمان هاي منطقه اي و دريافت كمك از "مراكز قدرت" آنها كه در تدارك كودتا همكاري داشته اند، را به عمل مي آورند.
"هوگو چاوز"، رئيس جمهور ونزوئلا، اين پروتكل را "عامل مهم اقدام جمعي اوناسور در دفاع از دموكراسي، جلوگيري از كودتا و تلاش براي ايجاد بي ثباتي" دانست كه براي منطقه و خصوصا براي بوليوي، اكوادور و ونزوئلا به عنوان تهديدي واقعي باقي مانده است.
در اعلاميه هاي رسمي شركت كنندگان در نشست، موضوع اقدامات خرابكارانه آمريكا در كشورهاي اوناسور به صورت پوشيده مطرح شد، اما ايده اساسي "ضد امپرياليستي" "پروتكل دفاع از دموكراسي" به صورت آشكار و مشخص اعلام شد.
رهبران كشورهاي آمريكاي جنوبي به صورت مشخص اعلام كردند كه زمان دخالت آمريكا در امور داخلي كشورهاي آنها به پايان خود رسيده است، چرا كه مبارزه با تروريسم، تجارت مواد مخدر، قاچاق، دفاع از حقوق بشر يا چيزهاي ديگر، نمي تواند اين دخالت ها را توجيه كند.
كشورهاي آمريكاي جنوبي خود قادرند به صورت موثرتر با اين مشكلات مقابله كنند. براي درك اين موضوع تصميم ونزوئلا در خصوص امتناع از همكاري با "دي. اي. اِي"، سازمان آمريكايي مبارزه با گسترش مواد مخدر، كافي است. تعداد عمليات هاي موفقيت آميز و حجم مصادره مواد توهمزا شاهدي است بر اين امر كه كارمندان "دي. اي. اِي" مستقر در ونزوئلا بيشترين تمركز خود را بر جاسوسي در امور دولت بوليواري متمركز كرده بودند تا تعهدات خود در خصوص عدم گسترش مواد مخدر.
"نستور كرچنر"، رئيس جمهور سابق آرژانتين و دبيركل اوناسور كه در سال 2010 در گذشت، ماه مي همان سال به اين سمت برگزيده شده بود و موفق شد كارهاي بسياري براي تحكيم اتحاد اوناسور، جلب موافقت عمومي در خصوص مسائل اساسي و نزديكي موضع رهبران آمريكاي جنوبي در امور مهم انجام دهد.
در سال گذشته "بارات جاگدئو"، رئيس جمهور كشور گويانا، مديريت اوناسور را در سال 2011 بر عهده داشت. علي رغم وجود مناقشات ارضي طولاني مدت بين گويانا و ونزوئلا و تلاش هاي "كشور سوم" براي حل اختلافات بين دو دولت در اين زمينه، جاگدئو و چاوز توانستند روابط دوستانه اي با يكديگر برقرار كنند.
گويانا در فعاليت هاي "آلبا" (اتحاديه بوليواري براي ملت هاي آمريكاي لاتين) به عنوان ناظر شركت مي كنند و همچنين با "پتروكارائيب" نيز همكاري دارد. چاوز در بسياري مسائل زبان مشترك با جاگدئو را يافته است: حزب مردمي-ترقيخواه وي در برخي مسائل نزديكي هاي بسياري با حزب سوسياليست واحد ونزوئلا دارد. براي چاوز و جاگدئو روابط خوب با روسيه اهميت دارد و در برخي تفكرات سياسي به يكديگر نزديك هستند.
طي چند دهه گويانا با در اولويت قرار دادن روابط تجاري- اقتصادي با جزاير حوزه كارائيب، به سوي آمريكاي جنوبي متمايل شد. جاگدئو وعده داد براي هميشه به انزواي كشور پايان دهد و هر اقدامي براي حمايت از اوناسور انجام دهد تا "فعالانه در حل مسائل منطقه اي شركت داشته باشد".
همچنين يكي از اتفاقات سمبليك در "جرج تاون" رخ داد. اكوادور و كلمبيا برقراري مجدد روابط ديپلماتيك خود را اعلام كردند. ميتوان تصور كرد، اتفاق تراژيك اول مارس سال 2008، زماني كه نيروهاي ويژه كلمبيا تحت حمايت هواپيماهاي آمريكايي به اردوگاه موقت پارتيزان هاي "فارك" در منطقه مرزي اكوادور حمله كردند، در گذشته باقي ماند. با كمك اوناسور فصل جديدي در روابط دو كشور اكوادور و كلمبيا آغاز شد.
يادداشت: امير تفرشي، كارشناس مسائل آمريكاي لاتين
انتهاي پيام/ت.ص
سه|ا|شنبه|ا|9|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]