واضح آرشیو وب فارسی:فارس: روايت 33 سال «مقاومت»بازخواني تحريمهاي اعمال شده به كشورمان از آغاز انقلاب تاكنونخبرگزاري فارس: مهمترين دستاورد تحريم هاي اعمال شده به كشورمان استقلال و عدم وابستگي اقتصادي به ايالات متحده و همراهانش بوده است.
خبرگزاري فارس: مهمترين دستاورد تحريم هاي اعمال شده به كشورمان استقلال و عدم وابستگي اقتصادي به ايالات متحده و همراهانش بوده است.
به گزارش گروه فضاي مجازي خبرگزاري فارس به نقل از فردا، تحريم؛ واژه نام آشنايي براي ملت ايران و دولتمردان آن است زيرا طي سالهاي پس از انقلاب اسلامي نظام سلطه كه دست خود را از چپاول منابع كشورمان كوتاه مي ديد سعي كرد با استفاده از حربه هاي اقتصادي، نظام نوپاي جمهوري اسلامي را به تغيير رفتار وادارد و اهداف سياسي خود را در پس تحريم دنبال كند. اين در حالي است كه در اين مدت تنها نوع تحريمهاي اعمال شده بر كشورمان تغيير كرده و در ماهيت آن تغييري حاصل نشده است.
طي هفته هاي گذشته نيز ايالات متحده آمريكا و اتحاديه اروپا به منظور تحت فشار قرار دادن برنامه صلح آميز هسته اي ايران، تحريم هاي نفتي جديدي را نسبت به كشورمان اعمال كردند، تحريم هايي كه علاوه بر نفت، بانك مركزي ايران را نيز شامل مي شد. درهمين رابطه به بررسي تحريم هاي اعمال شده از سوي ايالات متحده آمريكا و متحدانش بر جمهوري اسلامي ايران از ابتداي انقلاب تاكنون مي پردازيم.
بازخواني تحريم هاي اعمال شده بر كشورمان طي 33 سال
با اينكه سابقه تحريم اقتصادي ايران به ملي شدن صنعت نفت باز ميگردد كه سبب شد دولت مصدق سياست ملي شدن را جسورانهتر به پيش برده و وابستگي ايران به توليدات خارجي را كاهش دهد اما تحريمهايي كه پس از تسخير لانه جاسوسي آمريكا از سوي ايالات متحده بر كشورمان اعمال شد اولين تحريمهاي اقتصادي پس از انقلاب اسلامي است.
اشغال سفارت آمريكا در تهران به وسيله «دانشجويان مسلمان پيرو خط امام» و تأييد حركت دانشجويان از سوي امام خميني به عنوان انقلاب دوم، موجب قطع روابط سياسي و بازرگاني جمهوري اسلامي ايران و آمريكا در شامگاه 18 فرورين 1359 به دستور جيمي كارتر رئيس جمهور وقت آمريكا شد.
با قطع روابط سياسي و بازرگاني ايران و آمريكا در 18 فروردين ماه 1359، تحريمهاي اقتصادي واشنگتن در برابر تهران نيز آغاز شد. اين تحريمها شامل ممنوعيت واردات نفت از ايران توسط شركتهاي امريكايي، ممنوعيت ارسال قطعات يدكي و ابزارهاي نظامي به جمهوري اسلامي ايران و مسدود شدن تمامي داراييهاي ايران در بانكهاي ايالات متحده ميشد.
همچنين در اين ايام موضوع بلوكه كردن مبلغ هشت ميليارد دلار از ذخاير و سپردههاي ارزي ايران در آمريكا نيز مطرح شد و ايالات متحده تصميم خود داير بر پرداخت ضرر و زيانهاي وارده به شركتهاي امريكائي، اتباع آن كشور و خانواده گروگانها از محل ذخاير بلوكه شده ارزي ايران را عنوان كرد.
دور بعدي تحريمها در پي انفجار مقر تفنگداران دريايي آمريكا در اكتبر 1983 در بيروت لبنان و نسبت دادن آن به جمهوري اسلامي ايران اتفاق افتاد و طي آن رونالد ريگان به طرح تحريمهاي نويني عليه ايران پرداخت. اين تحريمها شامل هرگونه مواد شيميايي، ابزارهاي صنعتي با كاربرد دوگانه و برخي از محدوديتهاي پولي و بانكي ميشد.
ايالات متحده آمريكا همچنين در طول دوران جنگ تحميلي با ارائه كمكهاي اطلاعاتي و جاسوسي به عراق، اقدام به بلوكهكردن 12 ميليارد دلار ازداراييهاي ايران در بانكهاي امريكايي و تحريم تسليحاتي ايران نيز كرد و در سال 1986 ـ 1985 صدور هرگونه اقلام مندرج در فهرست اقلام نظامي آمريكا به ايران را ممنوع كرد.
در اين بين هرگاه كه ايران به موفقيتهاي بزرگي در جنگ نائل ميگرديد، قيمت نفت نيز پايين ميآمد تا پشتوانه مالي و درآمد نفتي ايران تقليل يابد و بدين ترتيب ايران از تهيه سلاح و مهمات عاجز بماند. تحريم هاي اعمال شده بر كشورمان در زمان جنگ سبب شد ايران از همان زمان در برابر تحريمها قوي شده و به نوعي دور زدن تحريمها را بياموزد. با پايان جنگ شرايط رو به بهبود رفت و اگر چه تحريمها عليه ايران شرايط سختي را براي اقتصاد ايران رقم زده بود اما اين وضعيت ديري نپاييد و از سال 1376 به بعد به سرعت در مسير عكس قرار گرفت.
در مقابل تحريم ها، ايران قراردادهايي را با توتال فرانسه، پتروناس مالزي و گازپروم روسيه، براي اجراي دو فاز مهم استخراج گاز منطقه پارسجنوبي به امضا رساند و با عملياتي شدن اين قرارداد مرحله اول توسعه بزرگترين مجتمع صنعتي ايران در عسلويه آغاز شد و ظرف مدت هفت سال و با بيش از 30ميليارد دلار اعتبارات خارجي و همكاري بهترين شركتهاي جهان به يكي از بزرگترين مناطق صنعتي ساحلي خليج فارس بدل شد و تقريبا همه شركتهاي مهم نفتي و گازي غيرآمريكايي دنيا سهمي در توسعه اين منطقه مهم اقتصادي گازي جهان به دست آوردند. اما در همان زمان هم هرسال آمريكا قانو موسوم به«داماتو» را تمديد مي كرد تا به زعم خود فشار عليه ايران را تشديد كند.
روند تحريم هاي اعمال شده از سوي ايالات متحده و متحدانش به كشورمان ادامه داشت تا اينكه پس از روي كار آمدن دولت نهم و تداوم سياستهاي آن در دولت دهم و تلاش براي پيشرفت و توسعه فناوري هستهاي، دولتهاي غربي بازهم به فكر استفاده از تحريمهاي اقتصادي بهمنظور فشار سياسي بيفتند. هسته اي شدن ايران سبب شد تحريم هاي اقتصادي اعمال شده بر كشورمان مضاعف شده و طي سالهاي اخير چند قطعنامه عليه ايران در شوراي امنيت سازمان ملل به تصويب برسد.
در عين حال دولت آمريكا از ابتداي پيروزي انقلاب به دليل اختلافاتي كه با كشورمان داشته تحريم هايي را برعليه كشورمان وضع كرده كه با تصويب مجلس نمايندگان و مجلس سنا و با امضاء رئيس جمهور آمريكا تقريبا به قانوني مبدل شده كه هر سال با امضاء رؤساي جمهور وقت مجدداٌ تمديد مي شود. اين روند كماكان تا به امروز ادامه داشته و هيچ تغيري در چارچوب اوليه آن بوجود نيامده است.
تحريمهاي هستهاي
ايالات متحده پس از 11 سپتامبر 2001، جمهوري اسلامي ايران رادر پي «دستيابي به سلاحهاي كشتار جمعي و بر هم زننده صلح و ثبات بينالمللي» معرفي كرد و تمام تلاش خودرا جهت ناكامي ايران در اجراي فعاليتهاي هستهاي و ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت به كار گرفت.
برنامه هسته اي ايران سبب شد سه كشور اروپايي بريتانيا، فرانسه و آلمان، باحمايتهاي بيشائبه ايالات متحده آمريكا سه قطعنامه 1696، 1737، 1747 را در شوراي امنيت به تصويب برسانند.
عدم اعتناي ايران به قطعنامهي 1696 سبب طرح دومين قطعنامه و اعمال تحريمهايي بر عليه ايران شد. قطعنامهي 1737 كه در 23 دسامبر 2006 به تصويب اعضاي شوراي امنيت رسيد، عملاً ايران را به فصل هفتم و ماده 41 منشور ملل متحد كشاند. اين قطعنامه تهران را با تحريمهاي مختصري نظير ممنوعيت صدور مواد و تجهيزاتي كه با فعاليتهاي اتمي ايران ارتباط مستقيمي داشته باشند، رو به رو كرد .
پس از آنكه جمهوري اسلامي ايران ضمن رد و غيرعادلانه خواندن قطعنامه بر ادامه فعاليتهاي صلحآميز خود جهت دستيابي به فنآوري هستهاي پافشاري كرد، قطعنامه سوم شوراي امنيت پس از حدود يك ماه رايزني در 24 مارس 2007 به تصويب رسيد. قطعنامه 1747 با ادعاي مضحك مسدود كردن دارائيهاي بيست و هشت فرد و نهاد ايراني مرتبط با برنامههاي هستهاي ايران و جلوگيري از صادرات تسليحاتي ايران، تحريمهاي جديدي را نيز بر عليه تهران وضع كرده است و يك بار ديگر از ايران خواست كه طي 60 روز آينده فعاليتهاي هستهاي خود را به حالت تعليق درآورد. اما اين بار نيز جمهوري اسلامي ايران در پاسخ به قطعنامه فوق بر حق خود مبني بر دستيابي به انرژي صلح آميز هسته اي تاكيدي دوباره كرد.
در حقيقت موضوع دستيابي ايران به فناوري هستهاي بهانهاي شد تا آمريكا برخي از كشورها را با خود همراه ساخته و فضاي تحريم عليه ايران در حوزه هاي مختلف تسليحاتي، بانكي، سرمايهگذاري در صنايع بالا دستي نفت و گاز و حتي سوخت هواپيما را تنگ تر كند.
دور جديد تحريم ها
طرح تحريم بانك مركزي ايران در تاريخ 15 دسامبر 2011 از سوي آمريكا تصويب شد و جهت امضا براي اوباما ارسال شد. اين طرح در قالب ضميمه قانون بودجه دفاعي آمريكا تصويب شد.
همچنين اتحاديه اروپا روز دوشنبه 22 ژانويه 2012 نفت، بانك مركزي، تجارت الماس، طلا و ديگر فلزات گرانبها با ايران را تحريم كرد. وزيران خارجه ۲۷ كشور عضو اتحاديه اروپا، بر سر ممنوعيت هرگونه قرارداد جديد براي خريد يا انتقال نفت خام ايران به توافق رسيدند. اين تحريمها نيز در راستاي سياست هماهنگ اتحاديه اروپا و ايالات متحده آمريكا براي تنگتر كردن عرصه بر ايران به منظور توقف برنامه هستهاياش اعمال شد.
تحريم هاي ناكارآمد
با اينكه جمهوري اسلامي ايران تاكنون همكاري كامل و همهجانبهاي را با آژانس بينالمللي انرژي اتمي داشته و آژانس نيز در گزارشهاي مكرر خود درباره برنامه هستهاي ايران، بر عدم انحراف اين برنامه و تطابق كامل آن با توافقات بينالمللي تأكيد كرده اما كشورهاي غربي و در رأس آنها آمريكا تا كنون تحريمهاي يكجانبه بسياري را عليه ايران به بهانه متوقف كردن برنامه هستهاي كاملاً صلح آميز ايران تصويب كردهاند. تحريم هايي كه اگرچه به قصد سنگ اندازي در مسير پيشرفت نظام اسلامي ايران صورت گرفت اما نه تنها تاثيري نداشت بلكه باعث خوداتكايي متخصصين ايراني نيز شده است.
اعمال اين تحريمها در حالي است كه كشورمان از ابتداي انقلاب تاكنون و طي سالهاي متمادي با تحريمها و اقدامهاي قهرآميز آمريكا و متحدانش مواجه بوده است اما نه تنها در صحنه بين المللي منزوي نشده بلكه با گرايش به كشورهاي مستقل ديگر موجبات قطع وابستگي به ايالات متحده آمريكا را نيز فراهم آورده است.
در واقع مي توان گفت مهمترين دستاورد تحريم هاي اعمال شده به كشورمان استقلال و عدم وابستگي اقتصادي به ايالات متحده و همراهانش بوده است.
33 سال مقاومت ولت و انقلاب ايران در برابر فشارها الگويي است براي ملل مستقل و آزاديخواه كه امروز بركات آن را در بيداري اسلامي منطقه شاهد هستيم.بنبابراين واضح است كه تحريم ها تاكنون براي غرب چه دستاوردي به همراه داشته است.
امروز خاورميانه شاهد به بار نشستن ريشه اي است كه ايران آن را پرورش داد و مي توان گفت اين تحريم ها باعث شد نه تنها ايران بلكه ملل منطقه هيچگاه به خمودگي در برابر غرب نيانديشند و همواره در فكر تعالي باشند.
انتهاي پيام/
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]