واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: مشتري هاي پرو پا قرص داريم؛ مي فروشيم / خواب صورتي غربي ها
در اين بين چند كشوري هستند كه هنوز توسط اروپايي ها خواب نشده اند، موضع چين آشكار است، پكن يكي از اعضاي پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي است و مخالف هرگونه قطعنامه ضد ايراني است، چين معتقد است تحريم ها عليه ايران نه تنها باعث حل مشكلات نشده بلكه باعث افزايش اختلافات ميان ايران و جهانيان ميشود
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران ، هميشه پيشرفت كشورهاي جهان سومي بدون تحت ليسانس قرار گرفتن كشورهاي پيشرفته باعث شده تا هميشه سازمان ملل به حياط خلوتي براي توطئه عليه اين كشور ها باشد، اين روزها بحث هاي داغي بر سر تحريم طلاي سياه ايران در جريان است كه البته دست اروپايي ها را هم سوزانده است.
چشم پوشي از سهم ايران به عنوان توليد كننده و صادر كننده اين طلاي سياه براي آنان كه دم از تحريم ايران مي زنند غير ممكن شده چراكه ايران سومين توليد كننده بزرگ نفت است و تاثير زيادي در بازار هاي جهاني دارد و همين چند روزي كه صادرات نفت به برخي از كشور هاي اروپايي و بازارهاي جهاني منتفي شده، بازار هاي بورس و نفت به تلاطم افتاده اند و با وضعيت اقتصادي اروپا طولي نخواهد كشيد كه نفت ايران را روي سرشان حلوا حلوا كنند.
در اين بين چند كشوري هستند كه هنوز توسط اروپايي ها خواب نشده اند، موضع چين آشكار است، پكن يكي از اعضاي پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي است و مخالف هرگونه قطعنامه ضد ايراني است، چين معتقد است تحريم ها عليه ايران نه تنها باعث حل مشكلات نشده بلكه باعث افزايش اختلافات ميان ايران و جهانيان ميشود.
تحريم هاي نفتي اتحاديه اروپا عليه ايران بر اقتصاد شماري از كشورهاي اروپايي از جمله يونان و اسپانيا تأثير مي گذارد، تحريم هاي نفتي عليه ايران اقتصاد كشورهاي اروپايي را تحت الشعاع قرار مي دهد، زيرا اين كشورها حجم بالايي از نفت خود را از طريق ايران تأمين مي كند.
تصميم وزارت نفت ايرن براي قطع صادرات نفت خود به اروپا اين اقدام عواقب سنگيني را براي اروپايي ها به همراه دارد. در حالي كه كشورهاي غربي براي افزايش فشار رواني تحريم ها بر ايران بطور مرتب از كاهش صادارت نفت ايران به چين حرف مي زنند، در حاليكه چين از افزايش 30 درصدي واردات نفت پكن از تهران خبر داد و اين در حالي است كه در سال گذشته 27 ميليون و 760 تن يعني بطور ميانگين روزانه 557 هزار بشكه نفت از ايران وارد چين شده است.
در سال گذشته واردات محصولات پالايش شده نفتي نيز به چين افزايش يافت بطوري كه در ماه دسامبر 2011 در مقايسه با مدت مشابه 2010 واردات اينگونه محصولات با رشد 30 درصدي به دو ميليون و 640 هزار تن رسيد.
از سوي ديگر با وجود فشارهاي آمريكا و اتحاديه اروپا بر چين براي كاهش روابط اقتصادي خود با ايران، تهران سومين تامين كننده نفت اين كشور به شمار مي رود.
ايران سومين صادركننده بزرگ نفت در جهان پس از روسيه و عربستان است. غربيها اخيرا با اميد اعمال فشار بر تهران به دليل برنامه هستهاي تحريمهايي را عليه صنعت نفت ايران اعمال كردهاند، اما درصورتيكه مشتريان اصلي نفت ايران به خريد نفت از تهران ادامه دهند و حتي واردات خود را افزايش دهند، تاثير اين تحريمها محدود خواهد بود.
براساس آمار صادرات نفت ايران از ماه ژوئن ۲۰۱۱ پنج واردكننده اصلي نفت ايران پنج كشور چين، هند، ژاپن، كره جنوبي و تركيه هستند.
چين در نيمه اول سال ميلادي گذشته ۲۲ درصد صادرات نفت ايران را به خود اختصاص داد و اولين وارد كننده نفت ايران بود. در شرايطي كه كشورهايي نظير ايتاليا و انگليس واردات نفت خود را از ايران كاهش دادهاند، چين واردات خود را افزايش داده است. به رغم فشار آمريكا، موضع پكن هميشه اين بوده كه مشتري پر و پا قرص نفت ايران باقي بماند. چين پرجمعيت ترين كشور جهان است و براي راه انداختن اقتصاد خود به واردات نفت وابسته است.
هند از ژانويه تا ژوئن ۲۰۱۱( نيمه نخست سال ميلادي گذشته) ۱۳ درصد صادرات نفت ايران را به خود اختصاص داد. در روزهاي پاياني اين دوره زماني، هند واردات نفت خود را به متوسط ۳۴۰ هزار بشكه در روز رساند و به دومين مشتري بزرگ نفت ايران تبديل شد.
هند در ماه ژانويه سال ۲۰۱۲ با واردات ۲.۲ ميليون تن نفت(حدود ۵۵۰ هزار بشكه در روز) به اولين مشتري نفت ايران تبديل شده است. اين افزايش واردات هند در ماه ژانويه به دليل توافقنامه اخير است كه براساس آن هند پول حدود نيمي از نفت وارداتي را به روپيه ميپردازد (مكانيزمي كه براي دور زدن تحريمها طراحي شده است).
هند با ۳۰۰ ميليون شهروند كه به برق دسترسي ندارند و از نفت سفيد براي روشنايي استفاده ميكنند، به طور جدي به انرژي احتياج دارد.
ژاپن در ماههاي ژانويه تا ژوئن ۲۰۱۱ حدود ۱۴ درصد صادرات نفتي ايران را به خود اختصاص داده كه يك درصد بيشتر از هند بوده است. اما اين رقم در نيمه دوم اين دوره به ۲۵۱ هزار بشكه كاهش يافت و ژاپن به رتبه سوم كشورهاي واردكننده نفت ايران تنزل يافت.
ژاپن واردات نفت از ايران را از سال ۲۰۰۷ تاكنون ۴۰ درصد كاهش داده، اما به رغم فشار آمريكا، اين كشور هنوز آماده قطع كامل واردات نفت از ايران نيست. ژاپن اخيرا آمريكا را تحت فشار گذاشته تا از تحريمهاي اين كشور عليه ايران معاف شود.
كره جنوبي در ماههاي ژانويه تا ژوئن سال گذشته ۱۰ درصد نفت ايران را وارد كرد و با واردات روزانه ۲۴۴ هزار بشكه از نفت ايران در رده چهارمين وارد ننده نفت ايران قرار گرفت. كره جنوبي از سوي آمريكا تحت فشار بوده تا واردات نفت از ايران را كاهش دهد. آمريكا اوايل امسال دو مقام بلندپايه را براي تشويق سئول به كاهش وابستگي به نفت ايران به كره جنوبي فرستاد.
تركيه در فاصله ژانويه تا ژوئن ۲۰۱۱ ، هفت درصد نفت ايران را خريداري كرد. اين كشور در سه ماهه دوم ۲۰۱۱ روزانه ۲۱۷ هزار بشكه نفت از ايران وارد كرد و به پنجمين واردكننده بزرگ نفت ايران تبديل شد.
تركيه يكي از مشتريان وفادار نفت ايران است كه بخشي از آن به دليل اينست كه يكي از وابسته ترين كشورها به نفت ايران است. بيش از ۵۰ درصد نفت مورد نياز خود را از ايران وارد ميكند. تركيه هفته گذشته اعلام كرد كه واردات نفت از ايران را متوقف نخواهد كرد./ف
گزارش از محمد سياح
سه|ا|شنبه|ا|2|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]