واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: انتظار طولاني نمازگزاران اصفهاني وقصه ناتمام مصلي
سالها پيش كلنگ مكاني مقدس و زيبا در اصفهان زده شد. مكاني كه با طرح يك ايده ساده شكل گرفت تا نمازگزاران جمعه اصفهان به دور از گزند سرما و گرما، سجاده نماز بگشايند و دستان خود را به سوي معبود بينياز بالا برده، در اجتماع باشكوه آدينه، هم صدا با مسلمانان جهان آواي وحدت وهمبستگي سر دهندوتجلي ايمان و معنويت را به منصه ظهور برسانند. ولي با گذشت 15 سال هنوز نمازگزاران در انتظار گشوده شدن دربهاي اين مكان مقدس هستندكه همچنان به دليل كمبود اعتبارات نيمه كاره مانده است.
طرح سازه مصلي اصفهان جزو 408 طرح شركت كننده در كنفرانس 1999 برزيل بود كه در نهايت به عنوان يكي از 8 طرح برتر در زمينه فرم فلزي و پوستههاي بتني قرار گرفت و به عنوان اثر ماندگار از جمهوري اسلامي ايران مطرح شد. اين طرح برگرفته از معماري سنتي اصفهان است و گرههاي سقف كه در واقع چشم گيرترين و اصليترين بخش سازهاي آن ميباشد، الهام گرفته از درهاي مقبره مرحوم سيد در مسجد سيد اصفهان اما با تلفيقي از مواد و مصالح روز است. شاخصترين قسمت مصلي كه آن را به لحاظ سازهاي متفاوت ميكند سالن اصلي 100 در 180 متري است. داخل سالن اصلي در 3 قسمت، رواقي 3 طبقه به عرض 20 متر اجرا شده كه سقف نهايي اين رواق با 21 پوسته بتني 20 در 20 متر پوشيده شده است. در وسط اين رواقها و بخش مركزي، سالني به ابعاد 160 در 60 متر بدون ستون قرار دارد اين سالن با پوستههاي فلزي تك لايه كروي به وزن 2 هزار تن با پوششي تخصصي و مناسب پوشيده خواهد شد اما در حال حاضر تنها گرههاي سقف به چشم ميخورد و خبري از 12هزار مترمربع پوشش سقف نيست. از ديگر ويژگيهاي منحصر به فرد اين مصلا گنبد مقصوره (محل محراب و جايگاه خطيب و امام جمعه) است.
گنبد مصلي با 2 مناره 110 متري كناري آن از سمت شمال همانند انساني به نظر ميرسد كه سر و دو دستانش را براي عبادت به سمت آسمان بلند كرده است. منارههاي جنوبي 110 متري مصلي شامل چندين طبقه مخصوص نمايشگاه و سالن اجتماعات است. در هر مناره 2 آسانسور 15 نفره و يك دستگاه پله تعبيه شده است. مجموعه مصلي اصفهان در كل داراي 8 مناره است.
طرح ساخت مصلي اصفهان از يك ايده ساده شروع شد اما كم كم به يك مجموعه بزرگ چند منظوره با 18 كاربري جانبي به مساحت بيش از 200 هزار متر مربع ارتقا يافت و همين هم موجب شد كه روند تكميل مصلي تا اين زمان به درازا بكشد. در واقع امروز مجموعه مصلاي بزرگ اصفهان به سنگ بزرگي بدل شده كه ساخت آن همچنان با صرف هزينه و وقت بسيار هنوز ناتمام مانده تا آنجا كه به اعتقاد برخي از كارشناسان، با اين سرعت ساخت، تا زمان بهرهبرداري ديگر عمر بخشي از مصالح به كار رفته در آن به پايان ميرسد.
تكميل مصلي در گرو تامين 40 ميليارد تومان اعتبار
معاون عمراني استاندار اصفهان با تاكيد بر اين كه در هيچ زماني قولي مبني بر بهرهبرداري مصلي نداده ام، تصريح ميكند: قول را افراد بدون سمت، دادهاند.
سيد جمال الدين صمصام شريعت با بيان اين كه سال گذشته 3 ميليارد و 400 ميليون تومان براي مصلي، هزينه شد ميافزايد: امسال حدود 3 ميليارد و 200 ميليون تومان از محل اعتبارات دولتي براي مصلي در نظر گرفته شده ولي براي بهرهبرداري و تكميل، مصلي به 40 ميليارد تومان ديگر اعتبار نياز دارد.
وي تاكيد ميكند: پروژه مصلي اصفهان دولتي نيست اما دولت هر ساله به اين پروژه كمك مالي ميكند.
وي با اشاره به اين كه اولويت مقامات استان بر تكميل مقصوره مصلي براي برپايي نماز است يادآور ميشود: اين قسمت حداقل به 8 ميليارد تومان اعتبار براي بهرهبرداري نياز دارد و تا زماني كه اعتبارات لازم تامين نشود هيچ قولي براي اتمام مصلي داده نخواهد شد.
نبود اعتبار كافي دليل طولاني شدن پروژه مصلي
عضو هيات مديره مصلي اصفهان در پاسخ به اين سوال كه چرا از زمان شروع اصلي پروژه مصلي از سال 1373 هنوز اين طرح همچون گرهي مقفول در اصفهان باقي مانده است، بيان ميكند: با وجود شروع پروژه مصلي از سال 73، حدود چند سال اول صرف تملك اراضي، تهيه نقشه، تعيين اعتبار و... شد.
فتحالله معين با تاكيد بر اين كه مشكل طولاني شدن پروژه مصلي و عدم تكميل آن به دليل هيات امنا آن نبوده است، بيان ميكند: طولاني شدن اين پروژه به دليل عدم تكافوي اعتبارات لازم است.
وي در خصوص طولاني شدن زمان اجراي اين پروژه معتقد است: با توجه به بزرگي اين سازه و طراحي آن، از ابتدا بايد براي ساخت آن اولويت بندي انجام ميشد و اگر اين كار از همان سال 73 صورت ميگرفت هم اكنون محل نماز مصلي به بهرهبرداري رسيده بود.
وي همچنين در خصوص هيات امنا مصلي، ميگويد: از زمان طرح اين ايده هيات موسس مصلي اصفهان، هيات امنايي با حضور امام جمعه وقت، استاندار وقت، شهردار، مدير كل اوقات و رئيس دبيرخانه ائمه جمعه وقت استان تشكيل شد و اساسنامهاي را تدوين و به سازمان داد.
وي ميافزايد: اين اساسنامه در آن زمان به تاييد نماينده ولي فقيه و رئيس سازمان اوقاف كشور رسيد و بعد از آن، اساسنامه با ثبت در اداره ثبت اصفهان و تشكيل هيات امنا امور اجرايي مصلي آغاز و هم اكنون نيز اين هيات امنا به كار خود ادامه ميدهند.
با تزريق اعتبارات، سال 91 مصلي ميزبان نمازگزاران ميشود
عضو هيات مديره مصلي اصفهان با اشاره به اين كه امسال نزديك به 3 ميليارد و 200 ميليون تومان از محل اعتبارات استان و سفر رياست جمهوري در راستاي تكميل مصلي به اين پروژه اختصاص يافت، تصريح ميكند: بيشتر تاكيد مقامات استان بر اتمام و تكميل ساختمان اصلي مصلي است تا امكان برگزاري نماز در آن فراهم شود و ميتوان گفت قسمت اصلي ساختمان مصلي حدود 50 درصد پيشرفت داشته است.
وي عنوان كرد: از ابتدا به مصلي اصفهان رديف بودجه مشخصي اختصاص نيافت و اعتبارات ساخت آن از طريق كمكهاي دولتي و بخشي نيز از كمكها و درآمدهاي مردمي تامين ميشد.
وي خاطرنشان ميكند: اگر اعتبار اختصاصي امسال مصلي سال آينده نيز به اين پروژه داده شود سال 91 نمازگزاران ميتوانند در مصلي نماز برپا دارند.
مديريت شهري وارد شود
سخنگوي شوراي شهر اصفهان نيز در خصوص مصلي و طولاني شدن زمان اجراي اين طرح معتقد است: به دليل اين كه مصلي از ابتدا به صورت هيات امنايي اداره ميشده و از سوي مديران شهري هيچ دخل و تصرفي در اجراي آن نشده اجرا و بهرهبرداري از آن به طول انجاميده است.
ابوالفضل قرباني با تاكيد بر اين كه كمبود بودجه نيز در اجراي آن مزيد بر علت شده است ميگويد: متاسفانه عليرغم اين كه از سال 73 به اين طرف هزينه زيادي براي پروژه مصلي شده هنوز بلااستفاده مانده است.
وي با بيان راهكار نهايي براي تكميل پروژه مصلي و آماده شدن آن براي نمازگزاران، تصريح ميكند: بايد تمام تصميمات در خصوص مصلي تحت نظر مديريت اوقاف و مديريت شهري اتخاذ شود.
مصلي بنايي فرسوده
قرباني با تاكيد بر اين كه نبايد عمليات ساخت و ساز پروژهاي طولاني شود ميگويد: طبق نظر كارشناسان اگر زمان ساخت مجموعه و سازهاي بيش از 5 سال به طول انجامد آن بنا حالت فرسودگي به خود ميگيرد.
وي ادامه ميدهد: براي جلوگيري از فرسودگي بيش از پيش مصلي و آماده شدن آن براي نمازگزاران، اگر اجرا و تكميل آن به مديريت شهري واگذار شود طي مدت 20 ماه مصلي براي نمازگزاران به بهرهبرداري ميرسد.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا مديريت شهري با وجود طرحهاي نيمه تمام شهري همچون مترو و ميدان امام علي(ع) آيا توان اجراي مصلي را نيز خواهد داشت بيان ميكند: ميزان بودجه مديريت شهر از بودجه عمراني استان بالاتر است و شهرداري قابليت تكميل مصلي را بدون قطع خواهد داشت.
ساخت مصلي در حيطه وظايف شهرداري نيست
عضو هيات مديره مصلي اصفهان همچنين در خصوص ادعاي شهرداري مبني بر اين كه اگر مديريت مصلي به آنها واگذار شود توانايي تكميل اين پروژه را دارند، تصريح ميكند: اين ادعا قابل اجرا نيست چرا كه مصلي موقوفه و وقف نامه دارد و هيات امناي آن به تاييد رئيس كل اوقاف كشور رسيده است و شهرداري نميتواند موقوفه را اداره كند.
وي بيان ميكند: تامين اعتبار براي مصلي و ساخت و تكميل آن جزو وظايف شهرداري نيست.
معين با تاكيد براين كه با وجود طولاني شدن زمان ساخت مصلي، به هيچ وجه اين بنا فرسوده نشده است، ميگويد: ساختمان مصلي براي 150 سال ماندگاري ساخته شده و با توجه به اين كه بخش بزرگي از اين ساختمان بتني است فرسودگي در آن راه ندارد.
وي در خصوص سازههاي فلزي اين بنا، ميافزايد: سازههاي فلزي اين بنا به طور مرتب مورد دقيقترين بررسيهاي فني قرار داشته و متخصصان سازههاي فلزي كشور بر اين سازه نظارت دارند.
مصلي هم سياسي شد؟
و اما مدير كل اوقاف اصفهان در مصاحبه 10 بهمن ماه امسال با خبرگزاري ايمنا از تنظيم شكايتي براي بركناري هيات موسس مصلي خبر داد و عنوان نموده اين شكواييه مرحله تجديد نظر را سپري ميكند.
به گفته مديركل اوقاف و امورخيريه استان اصفهان، مصلي در حال حاضر موقوفه متصرفه و زيرنظر اوقاف است كه با تمام قوا براي ساخت و تكميل آن وارد ميدان شده است و در راستاي تكميل مصلي به حمايت كسي نياز ندارد.
در اين خصوص طي تماسي با حجت الاسلام اژدري مدير كل اوقاف اصفهان عنوان شد كه تا زمان انتخابات در مورد مصلي صحبتي نميكنم.
اما عضو شوراي شهر اصفهان در اين خصوص، ميگويد: اداره اوقاف قانوناً نميتواند از خودش شكايت كند چرا كه هيات موسس در سال 73 به تاييد اداره اوقاف رسيده و هم اكنون مديركل اوقاف از اعضاي هيات امنا مصلي ميباشد.
اوقاف كمك مالي براي تكميل مصلي نكرده است
معين با تاكيد براينكه مصلي اصفهان به عنوان يك موقوفه با تاييد اوقاف كشور تحت نظارت هيات امنا فعاليت ميكند، يادآور شد: اين موقوفه بارها و بارها از اداره اوقاف و ديگر ارگانها براي تكميل هر چه سريعتر آن براي برپايي نماز، درخواست مساعدت و همكاري داشته است.
وي با اشاره به اين كه تاكنون اداره اوقاف براي تكميل مصلي اصفهان هيچ كمك مالي نكرده است، خاطرنشان ميكند: با توجه به اين كه هيات امناي مصلي با مجوز اوقاف شكل گرفته و مدير كل اوقاف نيز عضو آن بوده و تمام قراردادها، درآمدها و هزينههاي مصلي با نظارت و تاييد اوقاف اصفهان انجام شده اگر اوقاف امكان كمك به اتمام مصلي را داشته و تاكنون دريغ كرده در واقع به نمازگزاران جمعه اصفهان بيتوجهي نموده است.
وي همچنين يادآور شد: تاكنون از سوي استانداري، رياست جمهوري، شهرداري، ادارات آب و فاضلاب، برق منطقهاي و شركت توزيع برق مساعدتهايي براي تكميل مصلي شده است.
اما امروز همچنان شاهد سازهاي نيمه تمام با غبار فرسودگي هستيم كه منارههايش محل پرواز و اوج پرندگان شده، طرحي برتر به نام مصلي كه نمازگزاران را به دليل بيتدبيري و سياستهاي غلط برخي از مسئولان از نمازخواندن در آن محروم و آن را مبدل به سوژه جرايد و همچنين پله پشرفت سياسي مسئولان در زبان كرده كه هر از گاهي به آن سرك ميكشند و باز همچنان اصفهان بعد از 15 سال بيمصلي مانده است.
اصفهان -خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي
* طرح ساخت مصلي اصفهان از يك ايده ساده شروع شد اما كم كم به يك مجموعه بزرگ چند منظوره با 18 كاربري جانبي به مساحت بيش از 200 هزار متر مربع ارتقا يافت و همين هم موجب شد كه روند تكميل مصلي تا اين زمان به درازا بكشد، در واقع امروز مجموعه مصلاي بزرگ اصفهان به سنگ بزرگي بدل شده كه ساخت آن همچنان با صرف هزينه و وقت بسيار هنوز ناتمام مانده تا آنجا كه به اعتقاد برخي از كارشناسان، با اين سرعت ساخت، تا زمان بهرهبرداري ديگر عمر بخشي از مصالح به كار رفته در آن به پايان ميرسد
* امسال حدود 3 ميليارد و 200 ميليون تومان از محل اعتبارات دولتي براي مصلي در نظر گرفته شده ولي براي بهرهبرداري و تكميل، مصلي به 40 ميليارد تومان ديگر اعتبار نياز دارد
*اگربه مقدار اعتبار اختصاصي امسال مصلي،در سال آينده نيز به اين طرح احتصاص داده شود سال 91 نمازگزاران ميتوانند در مصلي نماز برپا دارند
سه|ا|شنبه|ا|2|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 327]