واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: آشنايي با مرگ خاموش و راههاي مقابله با آن
4 نفر از اعضاي يك خانه در اثر گاز گرفتگي جان باختند. 5 دانشجو در خوايگاه به دليل گاز گرفتي از دنيا رفتند. متاسفانه اين قبيل اخبار ناگوار و ناراحت كننده در طول فصول سرد سال بسيار شنيده مي شود. امسال چيزي در حدود 287 نفر از هموطنان ما بر اثر گاز گرفتگي جان خود را از دست داده اند. اما گاز گرفتگي چيست و چگونه رخ مي دهد؟ چگونه مي توان از آن پيشگيري كرده و يا به فرد مسموم امداد رساني كرد؟ اگر به دنيال پاسخ اين سوالات هستيد اين مطلب را مطالعه كنيد.
به گزارش گروه خواندني هاي باشگاه خبرنگاران، به زباني ساده گاز گرفتي به مسمويت ناشي از استنشاق گاز منواكسيد كربن اطلاق مي شود. اين گاز داراي هيچ گونه بو ، رنگ يا علامت مشخصه خاصي نيست. به همين دليل به مرگ با اين نوع گاز مرگ خاموش اطلاق مي شود. در كشور ما عمده مرگ هاي حاصل از مسموميت با منواكسيد كربن در طول شب و در هنگامي كه قربانيان خواب هستند رخ مي دهد. دسته ديگر قربانيان افرادي هستند كه در حمام منزل خود از آبگرمكن يا بخاري هاي گازي استفاده مي كنند و به دليل نشت گاز در حمام دچار مسمويت شده و مي ميرند.
با توجه به اين كه هيچ گونه نشانه اي يا علامت مشخصه اي براي درك اين گاز با حس هاي انساني وجود ندارد ، در ابتدا سعي مي كنيم تا شما را با راه هاي پيش گيري از گاز گرفتگي آشنا كنيم.
همان طوري كه در ابتدا متن گفته شد عمده قربانيان گاز گرفتگي در كشور ما ، بر اثر استنشاق گاز منواكسيد كربن منتشر شده از بخاري هاي گازي منازل خود كشته شده اند. چند دليل براي نشت گاز از بخاري وجود دارد. اول دليل ممكن براي نشت گاز خود بخاري و سيستم داخلي بخاري است. دقت كنيد كه شعله بخاري در هنگام سوختن آبي بسوزد. اين سوخت گاز به رنگ آبي نشان دهنده صحيح و كامل سوختن گاز است.
مشكل بعدي مربوط به شلنگ هاي لاستيكي است كه گاز مورد نياز بخاري را از لوله به بخاري منتقل مي كند. اين شلنگ ها داراي انواع مخصوصي براي انتقال گاز است و نبايد از ساير انواع شلنگ ها استفاده كرد. بايستي سطح شلنگ را بررسي كرده و از استفاده از شلنگهاي پوسيده پرهيز كرد.
در زمان وصل كردن شلنگ مذكور به لوله انتقال گاز بايستي از " بستهاي " مخصوص براي اطمينان از محكم شدن شلنگ به لوله استفاده كرد.
فراموش نكنيد كه بهترين راه براي اطمينان از عدم نشتي شلنگها استفاده از محلول كف و آب است. با استفاده از اين محلول مي توانيد نقاطي را كه داراي نشتي هستند را تشخيص دهيد. به هيچ وجه از شعله براي تشخيص نقاط نشتي دار استفاده نكنيد.
بخش بعدي كه مهم و حائز اهميت است لوله هاي منتقل كننده باقي مانده گازهاي مصرفي به بيرون است. اين لوله هاي كه معمولا از ورق هاي گالوانيزه با قطر كم درست مي شوند. اين لوله ها براي سهولت در حمل و نقل به صورت چند تكيه طراحي مي شوند و در هنگام نصب در درون هم چفت مي شوند. از صحيح نصب شدن اين لوله ها اطمينان حاصل كنيد. نكته مهم ديگر اطمينان از نصب صحيح دودكش ها در بالاي لوله ها است. دود كش هاي H شكل بهترين نوع دودكشها هستند اما بايستي از نصب صحيح و عدم وجود اجسام خارجي در مسير خروج گازها مطمئن شويد.
اما وسيله ديگري كه باعث گاز گرفتگي مي شود آب گرم كن ها هستند. متاسفانه بسياري از هموطنان با نصب آب گرم كن در داخل حمام احتمال پديده گاز گرفتگي را افزايش مي دهد.
توصيه اول ما به هموطنان نصب آبگرمكن در مكاني خارج از حمام است. در صورتي كه به هر دليل نياز داريد كه قبل از آغاز استحمام ، محيط داخل حمام را گرم كنيد سعي كنيد تا از بخاري برقي استفاده كنيد. البته فراموش نكنيد كه قبل از شروع به استحمام بايد از بخاري را از حمام خارج كنيد.
در زمينه نصب آب گرم كن نيز سعي كنيد به مانند موارد امنيتي ذكر شده براي بخاري ، از سلامت بخش هاي مختلف آبگرمكن و همچين شلنگهاي انتقال دهنده گاز اطمينان حاصل كنيد.
با وجود تمامي اين اقدامات ممكن است به هر دليل و به هر شكلي فرد دچار مسمويت با گاز منواكسيد كربن شود. اين مسئله واضح و مشخص است كه فرد مسموم به مراقبتهاي پزشكي ويژه در مراكز درماني مجهز با حضور كادر پزشكي مجرب نياز دارد ، اما در ابتدا مي توان با انجام اقدامات اوليه جان فرد را از خطر مرگ نجات داده و تا رسيدن گروه هاي امدادي وي را زنده نگاه داشت. اين اقدامات به اين شرح هستند:
_ شخص مسموم را از محيط آلوده دور كنيد.
_ اولين نياز يك فرد گاز گرفته اكسيژن تازه است ، سعي كنيد تا وي را در مقابل جريان هواي تازه قرار دهيد.
_ در صورتي كه امنيت لازم برقرار است سعي كنيد تا جريان منواكسيد كربن را قطع كنيد.
_ با اورژانس تماس بگيريد و در صورتي كه فرد مسموم به احياي قلبي – تنفسي " CPR " نياز داشت ، و شما نيز آموزش لازم را در اين زمينه ديده بوديد ، سعي كنيد تا اين عمل را بر روي فرد حادثه ديده اجرا كنيد./ ق پ
دوشنبه|ا|1|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 233]