واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/جوانان بيكار خراسان رضوي در حال كوچ هستند
جوانان بيكار خراسان رضوي در حال كوچ هستند
مشهد - خبرگزاري مهر: جوانان بيكار خراسان رضوي به دليل ركود بازار كار به خارج از مرزهاي كشور كوچ مي كنند و اين امر در حالي است كه هيچ تدبيري از سوي مسئولان براي مقابله با بيكاري اتخاذ نمي شود.
به گزارش خبرنگار مهر، يافتن شغلي با حداقل شرايط براي جوانان تقريبا روز به روز غير ممكن تر مي شود و چه بسا بسياري از اقشار جوياي كار اين خطه نيز با نازل ترين كارها و كم ترين دستمزد روزگار مي گذرانند.
در اين آشفته بازار بيكاري هر يك از مسئولين توپ را به ميدان ديگري پرتاب مي كند و با اين وضعيت جوانان مستعد استان هر يك عمر و اندك سرمايه خويش را بر مي دارند و به مرزهاي ديگر پناه مي برند اما به راستي چه كسي قرار است جوابگوي بيكاري در استان باشد.
خواب متوليان ايجاد اشتغال خراسان رضوي، ادامه دار است
طي سالهاي اخير يكي از بحث هاي داغ و مهم جوانان اين استان مهاجرت به استراليا و تركيه است و دراين بين اين دو كشور از آب گل آلود در حال ماهي گرفتن هستند و به نوعي خود را داعيه دار ايجاد اشتغال براي اتباع خارجي معرفي مي كنند.
اما انگار براي مسئولين اين استان تفاوت چنداني ندارد زيرا روز به روز به روند مهاجرت جوان هاي استان به آن سوي آب ها افزوده شده و در طرف مقابل نيز بي تفاوتي متوليان ايجاد اشتغال استان نيز هر روز ادامه دارتر مي شود.
بر اساس اين گزارش، استراليا به عنوان يك كشور مهاجرپذير از دورترين نقاط دنيا با شعارها و ادعاهاي فراوان مهاجران بسياري را كه اغلب جوانان فاقد شغل هستند را مي پذيرد.
اما مهاجرت به استراليا به صورت قاچاقي صورت مي گيرد و ابتدا جوانان فريب خورده را راهي يكي از كشورهاي مالزي و اندونزي كرده و بعد به وسيله كشتي به صورت قاچاق راهي استراليا مي شوند.
در اين ميان نگراني تنها از رفتن جوانان خراساني به استراليا يا ساير كشورها نيست بلكه قاچاقي سفر كردن و خطرها و دام هايي كه در اين كشورها جوانان را در معرض تهديد قرار مي دهد بيش از بيش ايجاد ترس و اضطراب مي كند زيرا در اين رابطه هراز چندگاهي خبرهاي ناخوش از جوانان به گوش مي رسد.
متاسفانه سفر به استراليا، تركيه و ساير كشورها با چند ميليون تومان به يكي از بحثهاي داغ جوانان استان تبديل شده و خيلي از جوانان آرزو مي كنند تا پول خوبي در اين كشورها به دست اورند اما روشن است كه اين مهاجرت خطرهاي بسيار زيادي دارد و خانوده هاي هم با هزار دلهره همراه هستند.
جوانان با استعداد و پرتلاشي كه تنها به دليل نداشتن شغل به كارهاي حداقلي در كشورهاي بيگانه تن مي دهند و زماني كه مي بينند در آن جا به آنها بيش تر بها داده مي شود به خارج از مرزها سفر مي كنند.
هنگامي كه پاي صحبت بسياري از متوليان امر مي نشيني مي گويند تبليغات رسانه هاي بيگانه سبب گرايش جوان ها براي رفتن به آن سوي مرزها و پيدا كردن شغل مي شود.
تحصيل در ايجاد شغل به افراد كمك نمي كند
يكي از جواناني كه چندي پيش در كارخانه اي مشغول به كار بوده در گفتگو با خبرنگار مهر مي گويد: من با مدرك ليسانس در كارخانه اي كارگري مي كردم و با اينكه حتي راضي به كار در ان كارخانه بودم اما بعد از مدتي من و ساير كارگرها را بدون هيچ بهانه اي و تنها به اين دليل كه ما پولي براي پرداخت به كارگران نداريم از كار اخراج كردند.
جواد سلطاني افزود: انگار تحصيل قرار نيست در ايجاد شغل به افراد كمك كند، چهار سال در دانشگاه تلاش كردم و درس خواندم تا شغلي مناسب پيدا كنم اما شغل مناسب كه پيدا نشد هيچ، از كارگري در كارخانه هم اخراج شدم.
وي تاكيد كرد: چرا حقوق جوانان در اين استان رعايت نمي شود اگر تحصيل قرار نيست راهگشاي شغل و مهارت فرد باشد پس درس خواندن چه معنايي پيدا مي كند.
سلطاني ادامه داد: مسئولين ظرفيت دانشگاه ها را بالا مي برند اما لحظه اي به اين فكر نمي كنند كه سيل جوانان فارغ التحصيل قرار است چه كاره شوند.
خرج زندگي ام 6 ماه است كه لنگ مانده
اين جوان جوياي كار با بيان اينكه 6 ماه است خرج زندگي ام لنگ مانده مي گويد: روي نگاه كردن به صورت زن و بچه ام را ندارم چرا به فرياد من جوان نمي رسيد، مگر من از زندگي جز يك كار حداقلي اما پايدار چه مي خواهم.
وي با اشاره به سند چهارم توسعه و ايجاد اشتغال مي گويد: راستش وقتي حرف از سند چهارم توسعه و ايجاد اشتغال مي شود بيشتر به عمق وعده هايي كه در حد حرف مانده اند پي مي برم.
بر اساس اين گزارش در حالي كه ايجاد اشتغال در سند چهارم توسعه پيش بيني شده بود اما اين روزها وقتي پاي درد دل جوان هايي همچون جواد سلطاني مي نشيني به نظر مي رسد اهداف اين سند چندان گره گشا نبوده است.
ايجاد اشتغال در سند چهارم توسعه تحقق نيافت
با اين اوصاف بايد به فكر تنظيم سندي ديگري بود زيرا اين سند كه نتوانست راهگشاي مقابله با بيكاري در سطح كشور و به ويژه خراسان رضوي شود.
اجراي طرح بهسازي قراردادهاي كار كه به اعتقاد كارشناسان ميتواند گامي به سمت دائمي شدن قراردادهاي موقت باشد و همچنين راهاندازي دهكده ملي مهارت براي كاهش نرخ بيكاري فارغ التحصيلان از جمله مواردي هستند كه هرچند در طول برنامه چهارم توسعه در بخش اشتغال كشور مطرح شدند اما هنوز تحقق نيافتهاند.
اما جالب تر اين است كه موضوع اتباع خارجي مسئله اصلي خراسان رضوي است و به نظر مي رسد بعضي كارفرمايان از نيروي كار خارجي استفاده مي كنند و از مهارت و توانايي كار جوانان اين خطه غافل شده اند.
اتباغ افغاني فرصت كارگري را نيز از جوانان خراساني مي گيرند
شايد اين امر وظيفه متوليان است تا با ايجاد قانون عدم استفاده از نيروي كار خارجي و يا افغاني حداقل فرصت شغل كارگري ساده را به جوانان اين استان بدهند.
مديركل امور كار، تعاون و امور اجتماعي خراسان رضوي در رابطه با بيكاري در استان و مهاجرت جوانان به خارج از مرزها بيان كرد: جوانان استان اگر از همان ابتدا به فكر كار كم و پول زياد نباشند به راحتي مي توانند كارهاي مختلفي را در سطح استان پيدا كنند اما مشكل از زماني شروع مي شود كه همه دوست دارند پشت ميز قرار بگيرند و دستور بدهند.
وي با بيان اينكه در ساير كشورها يك نفر دستور مي دهد و ساير افراد كار مي كنند، عنوان كرد: متاسفانه در ايران به ويژه در خراسان رضوي همه تمايل دارند پشت ميز بنشينند و دستور بدهند و اين جاست كه كار مشكل مي شود و بعد مي گوئيم اصلا كار نيست.
لبافي تاكيد كرد: مهاجرت جوانان نيز وضعيت را بحراني تر مي كند زيرا بسياري از مهاجران در كشورهاي ديگر اغلب به كارگري در رستوران و ساير كارهاي خدماتي اقدام مي كنند.
وي ادامه داد: چرا جوانان در آن كشورها توقع خود را تا سطح كارگري پايين مي آورند اما در كشور خود توقعات آرماني و پشت ميز نشيني را دارند.
لبافي تاكيد كرد: متاسفانه در اين استان تعريف از كار تنها به پشت ميز نشيني تعبير مي شود در حالي كه بسياري از شغل ها وجود دارد كه نقش مهم تر و كليدي تري از پشت ميز نشستن دارد.
وي با بيان اينكه نرخ بيكاري خراسان رضوي در بهار 90، بر اساس مركز آمار ايران 9.8 درصد است، گفت: يكي از دلايل اصلي بيكاري داشتن انتظار بالا جوانان از فعاليت و شغل مناسب است.
لبافي افزود: بيشتر جوانان استان گمان كنند كه چون تحصيلات دارند نبايد به هركاري تن دهند در حالي كه اين امر شدني نيست و اگر توقعات در اين رابطه معقول و كافي باشد شغل و كار براي همه وجود دارد.
وي سپس با بيان اينكه متاسفانه در ميان كارمندان نيز به نوعي بيكاري پنهان ديده مي شود، اظهار كرد: براي مقابله با اين موضوع و رفع مشكلات اشتغال و سرمايه گذاري ضرورت ايجاب مي كند كه نظام حقوق از وقت مزد به كارمزد تغيير كند.
بهترين راه مقابله با بيكاري ايجاد بنگاه هاي زود بازده اقتصادي است
مديركل امور كار، تعاون و امور اجتماعي خراسان رضوي بهترين راه مقابله با بيكاري را ايجاد بنگاه هاي زودبازده اقتصادي دانست.
وي افزود: با توجه به نرخ بيكاري در استان بايد به بنگاههاي اقتصادي زود بازده توجه شود كه اين امر نيازمند همكاري و همراهي تمامي دستگاههاي اجرايي و بانكهاي عامل است.
........................................................................
گزارش: مرضيه صاحبي
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]