واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رئيس دانشكده علوم حديث:اميرالمومنين(ع) براي كسب قدرت سياسي، اخلاق را زير پا نگذاشت
اميرالمومنين(ع) براي كسب قدرت سياسي، اخلاق را زير پا نگذاشت
رئيس دانشكده علوم حديث تهران با تأييد اينكه امكان رعايت اصول اخلاقي در فضاي سياسي وجود دارد، گفت: در نظام اسلامي رقابت براي كسب قدرت هدف نهايي نيست بلكه رقابت براي كسب قدرتي است كه بتواند در خدمت اخلاق و اسلام قرار گيرد.
حجت الاسلام دكتر هادي صادقي رئيس دانشكده علوم حديث تهران در مورد امكان رعايت اصول اخلاقي در فضاي پر تنش سياسي به خبرنگار مهر گفت: آوردن اخلاق در فضاي پرتنش سياسي ممكن، اما دشوار است به اين دليل كه ما در يك فضاي اسلامي زندگي مي كنيم و براي همين رفتارهاي ما از جمله رفتارهاي سياسي ما بايد بر اساس موازين اخلاقي و اسلامي باشد و چون افرادي كه وارد رقابتهاي سياسي مي شوند مسلمان و متعهد هستند و التزام به احكام ديني بايد داشته باشند انتظار پاينبدي به اخلاق سياسي و انتخاباتي از آنها مي رود.
امكان رعايت اصول اخلاقي در فضاي سياسي وجود دارد
وي با تأييد اينكه امكان رعايت اصول اخلاقي در فضاي سياسي وجود دارد، افزود: در نظام اسلامي رقابت براي كسب قدرت هدف نهايي نيست بلكه رقابت براي كسب قدرتي است كه بتواند در خدمت اخلاق و اسلام قرار گيرد. اگر خود اين رقابت برخلاف اخلاق و شرع باشد دقيقا خروج از هدفي است كه در رقابتهاي انتخاباتي و رقابتهاي سياسي در فضاي اسلامي انتظار مي رود.
سرپرست پژوهشكده "اخلاق و روانشناسي اسلامي" دارالحديث يادآور شد: اما با اين توصيفات يك گره و سؤال در اينجا مطرح مي شود كه افرادي كه مي خواهند رقابت كنند اگر نتوانند گوي سبقت را از رقباي خود بربايند ممكن است به ظاهر بازنده شوند و اين بازندگي آنها را از كسب اين قدرت باز مي دارد و اين مسئله آيا با مفهوم رقابت سياسي در دولتهاي مدرن سازگار است يا خير؟ ما بايد در اين زمينه به سيره ائمه معصوم (ع) و اميرالمؤمنين(ع)مراجعه كنيم كه چطور مي شود هم براي كسب قدرت تلاش كرد و هم به اخلاق و دين متعهد بود.
سيره ائمه الگوي عملي ما در رقابتهاي سياسي است
حجت الاسلام صادقي گفت: امام علي(ع) در جايي كه لازم بود براي كسب قدرت سياسي كه حق ايشان بود تلاش لازم و گفتگوها و استدلال مي كردند و حضرت زهرا(س) را شبها به در خانه مهاجر و انصار مي بردند و واقعه غديرخم را يادآوري مي كردند اما هيچگاه براي كسب اين قدرت دست به زور نبرده و دروغ و دغل در كار ايشان نبود.
وي افزود: حتي در رقابت با معاويه همين روش را در پيش گرفتند و حتي يارانشان به ايشان مي گفتند كه چرا شما گاهي دست به خدعه و نيرنگ نمي زنيد و ايشان مي فرمود: آيا با ستم و دروغ و فريب مي خواهم قدرت را به دست آورم؟ اين از ما دور است. و گاهي مي فرمودند:" فكر نكنيد معاويه خيلي زرنگ است و خيلي عقل دارد؛ آن عقل نيست بلكه دروغ و فريب است كه از ساحت ما به دور است و اگر حيله گري در اسلام ممنوع نشده بود من از همه زيرك تر و توانمند تر بودم". پس اميرالمؤمنين(ع) اين توانايي را داشت كه با زيرپا گذاشتن اخلاق بتواند قدرت ظاهري را به دست آورد اما اين كار را نكرد.
رئيس دانشكده علوم حديث تهران تصريح كرد: حضرت علي(ع) به ظاهر قدرت ظاهري را در يك برهه اي از دست داد اما چه نتيجه اي به دست آمد؛ اولا نام ايشان در تاريخ ماندگار شد ثانيا سيره حضرت الگو و زبانزد خاص و عام است ثالثا ايشان سرمشق آزادگي و رهايي از قيد و بندهاي دنيوي براي همه از مسلمان و غيرمسلمان شدند و اين يعني كسب قدرتي فراتر از قدرتهاي ظاهري؛ يعني اخلاق پيروزي آور است ولي پيروزي بلند مدت و حقيقي و ماندگار اما پيروزيهاي ظاهري كه در پي فريب و نيرنگ به دست آيد هم زودگذرند هم با بدنامي و آثار مخرب همراه هستند.
حجت الاسلام صادقي افزود: پس امكان رعايت اصول اخلاقي و شرعي در رقابتهاي سياسي امكان پذير است چنانچه حضرت امير(ع) چنين كردند اما الزاما پيروزي ظاهري در رقابتهاي سياسي به دست نمي آيد، اما پيروزي بزرگتري به دست مي آيد. پس هم ممكن است و هم مطلوب؛ و مطلوبيت آن به خاطر اين است كه همه تلاشمان اين است كه در راه بندگي خدا عمل كنيم و در غير اين صورت خسرالدنيا و الآخره مي شويم يعني خسران بزرگ نصيب همه رقابت كنندگاني مي شود كه تعهدات اخلاقي را رعايت نمي كنند.
تشريح علل مختلف عدم تأثيرگذاري منشورهاي اخلاقي در كاهش بداخلاقيهاي انتخاباتي و سياسي
وي به تشريح علل مختلف عدم تأثيرگذاري منشورهاي اخلاقي در كاهش بداخلاقيهاي انتخاباتي و سياسي پرداخت و گفت: اين مسئله علل مختلف دارد كه علت عملي، قلبي و ذهني از جمله آنهاست؛ علت قلبي آن مربوط به اراده آدمها است؛ برخي سست اراده هستند و اراده لازم را براي پايندي به تعهدات اخلاقي ندارند كه بايد در اراده آنها اصلاحاتي صورت گيرد و اين به تقواي انسانها برمي گردد.
وي افزود: خب طبيعتا تقواي همه يكسان نيست بنابراين ميزان پايندي شان هم به اخلاقيات يكسان نيست. تربيت اخلاقي و تهذيب نفس راه حل اين مشكل است و در كنار آن نظارتهاي بيروني نيز افزايش پيدا كند.
سرپرست پژوهشكده "اخلاق و روانشناسي اسلامي" دارالحديث با اشاره به ضرورت آموزش در رقابتهاي سياسي تصريح كرد: يكي از علل عدم تأثيرگذاري منشورهاي اخلاقي در فضاي انتخاباتي "ذهني" است كه راه حل آن آموزش است؛ خيلي از افرادي كه كانديدا مي شوند آگاهي نداشته و روشها را نمي دانند و از روشهاي باطل بهره مي برند.
وي تأكيد كرد: ما در فضاي سياسي و انتخاباتي با كمبود آموزش روبرو هستيم. در كشورهاي ديگر نظامهاي حزبي اين آموزشها را به پيروان احزابشان مي دهند - البته آنها مشكلات ديگري در اين نظام حزبي دارند اما از اين جهت كه سازماندهي مي كنند و رفتار اخلاقي و انتخاباتي را آموزش مي دهند از اين جهت تعليمات آنها موفق تر است- بنابراين يكي از نيازهاي ما آموزش است كه احزاب و گروهها و يا وزارت كشور مي تواند براي نظام آموزشي اخلاقي انتخاباتي و نهادينه كردن آن برنامه ريزي داشته باشند.
حجت الاسلام صادقي افزود: بحث رفتاري نيز بسيار اهميت دارد؛ ما رفتارهاي تعريف شده مشخصي در رقابتهاي سياسي و انتخاباتي نداريم به اين معني كه چه نوع رفتارهايي تحت اين منشور اخلاقي مدون قرار مي گيرد و چه نوع رفتارهايي مخالف آن است. اينها نياز به تعريف دارد و بايد ملاكها و شاخصها و روش براي آن ارائه شود و معلوم گردد كه مثلا به اين دلايل اين رفتار انتخاباتي نشان دهنده خوش اخلاقي و يا فلان رفتار مصداق بداخلاقي است.
گاهي بداخلاقيهاي انتخاباتي منجر به افزايش مشاركت مردمي مي شود
وي در مورد ضمانت اجرايي اخلاق انتخاباتي و سياسي در جامعه اسلامي گفت: ضمانت آن در سه جهت لازم است هم در تعليم و هم دادن شاخصهاي رفتاري و هم از جهت اصلاح اراده ها بايد كار شود و در عين حال نظارتهاي بيروني هم با ملاكهاي لازم خود تقويت شود.
رئيس دانشكده علوم حديث درباره ميزان تأثير بداخلاقيهاي انتخاباتي در ميزان مشاركت مردمي نيز گفت: نمي توان گفت كه بداخلاقيهاي انتخاباتي موجب كاهش يا افزايش مشاركتها مي شود؛ البته گاهي اين بدخلاقيها موجب افزايش مشاركت مي شود كه نمونه آن منازعات دوره انتخابات گذشته رياست جمهوري است كه درون آن خيلي چالشهاي بداخلاقي اتفاق افتاد و همين ها باعث شد كه طرفداران گروههاي مختلف به ميدان بيايند و تهييج شود.
وي يادآور شد: اين بداخلاقيها شايد موجب افزايش مشاركت شد اما ممكن است برخي به خاطر ديدن اين بداخلاقي ها منزجر شده و از ورود به انتخابات پرهيز كنند. به هرحال صرف رعايت منشور اخلاقي و يا عدم رعايت آن نمي تواند ملاك افزايش يا كاهش مشاركت شود چون عوامل ديگر بيشتر مي تواند در مشاركت مردم مؤثر باشد.
حجت الاسلام صادقي در پايان تأكيد كرد: يكي از مهمترين عوامل افزايش يا كاهش مشاركت مردمي در فضاي انتخاباتي و سياسي اين است كه نگاه مي كنند به گذشته كار؛ مثلا اگر انتخابات مجلس باشد مردم به دوره هاي قبلي مجلس نگاه مي كنند كه اگر نمايندگان وظايف خود را خوب انجام داده باشند مردم اميدوارتر و مشتاق تر شده و امكان مشاركت شان افزايش پيدا مي كند و اگر خوب رفتار نكرده باشند و بداخلاقيها در مجلس بيشتر شده باشد يا به فكر مردم نباشند تأثير آن بر روي مردم زود مشخص مي شود.
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|26|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]