واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: احتمال از سرگيري مذاكرات ايران و 1+5 تقويت يافت؛ رايزني چينيها جواب داد
ابراز خرسندي ايران و چين از گفتوگوها با يكديگر درباره مذاكرات آينده ايران و 1+5، احتمالا به ارسال قريبالوقوع پاسخ سعيد جليلي به نامه كاترين اشتون، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا منجر خواهد شد.
معاون وزير خارجه چين در سفري دو روزه به تهران با مذاكرهكننده ارشد ايران با كشورهاي 1+5 ديدار و گفتوگو كرد. بنا بر بيانيه وزارت خارجه چين، هدف از سفر اين مقام چيني احياي سريع گفتوگوهاي گروه شش با ايران و ترغيب ايران به تقويت همكاري با آژانس بينالمللي انرژي اتمي بوده است. در دور اول مذاكرات هيات چيني به سرپرستي»ما ژائوژو» با علي باقري، معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران كه يكشنبه انجام شد، دو طرف علاوه بر روابط دو جانبه و تحولات منطقهاي و بينالمللي درباره مذاكرات آينده جمهوري اسلامي ايران با گروه 1+5 گفتوگو كردند. در دور ديگري از مذاكرات، معاون وزير خارجه چين با سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان و مذاكرهكننده ارشد ايران با 1+5 ديدار كرد. جليلي در اين ديدار كه روز دوشنبه انجام شد، بار ديگر بر راهبرد گفتوگو براي همكاري تاكيد كرد. وي اظهار كرد: گفتوگوها تنها در مسير همكاري ميتواند رو به جلو و ثمربخش باشد. معاون وزير خارجه چين نيز در اين ديدار با استقبال از رويكرد گفتوگو براي همكاري ايران اظهار اميدواري كرد كه گفتوگوهاي ايران و 1+5 منتج به گامهاي جدي براي همكاري شود. به گزارش ايسنا، چين به همراه روسيه همواره گفتوگو و همكاري را راهي صحيح براي حل مساله هستهاي ايران عنوان كردهاند. در حالي كه هيات چيني دوشنبه شب تهران را ترك كرد به نظر ميرسد، رايزنيهاي معاون سعيد جليلي با معاون وزير خارجه چين در آينده نزديك نيز ادامه خواهد داشت. اما نكتهاي كه نبايد از نظر دور داشت اين است كه رفت و آمدها و رايزنيهاي اخير توسط روسيه و چين با ايران در راستاي تعيين نقطه مشتركي براي شروع مذاكرات دوباره ميان ايران و 1+5 و تعيين زمان و مكان آن است؛ وظيفهاي كه در اصل بر عهده كاترين اشتون قرار دارد. كاترين اشتون بر خلاف خاوير سولانا كمتر نقش هماهنگكننده و نزديك كننده ديدگاههاي طرفها به يكديگر را داشته است و از موضعگيريهايش مشخص است كه بهدنبال تحميل مواضع آمريكا در مذاكرات 1+5 و ايران است. بدون شك تشديد تحريمهاي نفتي و بانكي عليه ايران از سوي اتحاديه اروپا در همراهي با آمريكا و سكوت و بيتفاوتي اشتون در اينباره، موجب نگاه سرد ايران نسبت به نقشآفريني او شدهاست. به نظر درخواست اشتون به نمايندگي از كشورهاي 1+5 براي حاضر شدن ايران بر سر ميز مذاكرات آن هم در سريعترين زمان ممكن، نوعي فرار رو به جلو و انجام مذاكره، براي مذاكره است و كشورهاي غربي در مجموعه 1+5 به دنبال نشان دادن نمايشي از مذاكرات با ايران نزد افكار عمومي دنيا هستند تا شايد مسير اعمال فشارها عليه ايران در شوراي امنيت و آژانس بينالمللي انرژي اتمي را هموارتر كنند! با وجود اينكه ايران همواره براي مذاكره در چارچوب احترام متقابل با 1+5 تاكيد كرده است، هميشه مذاكره براي مذاكره را رد كرده و خواهان مذاكراتي نتيجه بخش بوده است. هنوز مذاكرات ايران و 1+5 در بهمن 1389 در استانبول كه بينتيجه و بدون تعيين زمان و مكان بعدي مذاكرات پايان يافت، از ياد نرفتهاست. از اين رو ادامه دادن به مذاكراتي كه صورت مسئلهاش مشخص نباشد يا طرفها نسبت به آن اختلاف نظر داشته باشند، بيفايده و وقت تلف كردن است.هر چند كه بايد منتظر محتواي پاسخ مذاكرهكننده ارشد ايران به كاترين اشتون درباره انجام مذاكرات بعدي بود اما اميد است رايزنيهاي انجام شده به برداشته شدن پيششرطها براي شروع مذاكرات ايران و 1+5 بيانجامد.
تاكيد كلينتون و داووداوغلو بر از سرگيري مذاكرات با ايران
در همين حال وزيران امور خارجه آمريكا و تركيه در جريان سفر داووداوغلو به واشنگتن بر تمايلشان براي احياي مذاكرات درباره برنامه هستهاي ايران تاكيد كردند. خبرگزاري آذري پرس، گزارش داد: هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا اظهار كرد كه واشنگتن به د نبال كردن مسير دو سويه در قبال ايران ادامه ميدهد كه شامل تحريمها است و در عين حال تصريح ميكند كه ما آمادهايم، بنشينيم و به شكلي هدفمند از طريق تعامل ديپلماتيك درباره برنامه هستهاي ايران مذاكره كنيم. وزير امور خارجه آمريكا پس از نشست با احمد داووداوغلو، وزير امور خارجه تركيه در محل وزارت امور خارجه آمريكا مدعي شد: بارها از اين تريبون و ديگر جايگاهها گفتهام كه ما حق ايران براي انرژي هستهاي صلح آميز را به رسميت ميشناسيم، اما ايران در عين حال مسئوليتهايي بينالمللي دارد كه ما انتظار داريم به آنها عمل كند. داووداوغلو نيز وعده داد كه كشورش در تمامي پروسهها سهم خواهد داشت و نهايت تلاش خود را براي حل اين مسئله انجام خواهد داد. وزير امور خارجه تركيه گفت كه او و كلينتون در اين ديدگاه سهيم هستند كه بهترين راه، آغاز مذاكرات با يك اراده سياسي جدي و حسن نيت و روندي نتيجهگرا است. داوود اوغلو گفت كه ايران در جريان سفر او به تهران تمايلش براي از سرگيري مذاكرات را اعلام كرد. وي افزود كه تركيه تماس نزديكي با كاترين اشتون، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا داشته است. وزير امور خارجه تركيه افزود: ما تمايل داريم هر كاري را كه به اين پروسه منجر ميشود، انجام دهيم.
تاكيد چندباره لاوروف بر لزوم يافتن راه حل ديپلماتيك
در اين رابطه روز گذشته، وزير امور خارجه روسيه هم بارديگر ضمن مخالفت با توسل به شيوههاي نظامي در رابطه با مساله هستهاي ايران بر يافتن راه حل ديپلماتيك در اين رابطه تاكيد كرد. خبرگزاري»نووستي» گزارش داد: سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه در نشستي خبري پس از مذاكرات با وزير امور خارجه امارات تاكيد كرد: مسكو خواهان كنار گذاشتن كامل استفاده از شيوههاي نظامي براي حل مساله هستهيي ايران است.وي گفت: ما از شرايط مرتبط با برنامه هستهاي ايران به شدت نگرانيم. راه حل اين مساله بايد صرفا از طريق مسير مسالمتآميز انجام گيرد و هرگونه امكان استفاده از شيوههاي نظامي در اين رابطه بايد به طور كامل رد شود.
ارسال نظر
چهارشنبه|ا|26|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]