واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خشم خود را كنترل كنيد
دندانهايت را به روي هم ميفشاري. شايد مشتت را هم گره كردي. غليان خون در رگهايت را حس ميكني. با خود ميگويي بهتر است فرياد بزنم. فريادي از اعماق وجود. اما از خود ميپرسي چرا اين حجم از عصبانيت در وجود من اين گونه زبانه ميكشد. اين سؤال همواره در وجودت موج ميزند كه چرا تا اين حد عصباني و خشمگين شدهام؟ كارشناسان ابراز عقيده ميكنند كه خشم و عصبانيت علاوه بر از بين بردن خوشحالي در زندگي موجبات انزواي اجتماعي را نيز فراهم ميآورد. در اين مقاله بر آنيم تا به بررسي راههايي به منظوركنترل خشم اشاره كنيم. اگر شما پس از خواندن اين مقاله به راه كارهاي ذكرشده عمل كنيد، مطمئن باشيد كه خشم و ناراحتي را براي هميشه از ياد خواهيد برد.
1ـ كمي صبر كنيد: شمردن از يك تا 10 فقط مخصوص كودكان نيست. دقيقاً در همان لحظهاي كه فكر ميكنيد خشم شما در حال فوران است اندكي صبر كنيد و در ذهنتان از يك تا 10 بشماريد. اين مدت 10 تا 15 ثانيهاي تا حد زيادي باعث فرو نشستن آتش خشمتان خواهد شد. شما ميتوانيد در صورت نياز، با شخص يا اشخاصي كه موجب خشمگين شدن شما شدهاند، به صورت مقطعي قطع رابطه كنيد تا بتوانيد در اين مدت تصميم لازم را بگيريد.
2ـ در زمان آرامش سعي كنيد تا خشم خود را براي ذهنتان توجيه و تجزيه و تحليل كنيد. زماني كه به فكر كردن در رابطه با خشمتان پرداختيد، كوشش كنيد تا علت ناآرامي خود را به صورت منطقي و نه تهاجمي آناليز كنيد. بدانيد كه ديگران نبايد تاوان رسيدن شما به اهدافتان را بپردازند
3ـ ورزش كنيد: فعاليت بدني و فيزيكي يك سوپاپ خروجي و اطمينان براي احساسات تحت تأثير قرار گرفته شما خواهند بود، بويژه زماني كه خشم شما در حال فوران است. اگر هم زماني احساس كرديد كه خشم شما به صورت فزاينده در حال پيشروي است، به پيادهروي تند بپردازيد، يا سر خود را با ورزش مورد علاقهتان گرم كنيد. ثابت شده كه فعاليتهاي بدني باعث آزاد شدن مواد شيميايي مخصوصي در مغزتان ميشود كه اين مواد باعث ميشوند شما احساس شادابي و خوشحالي خود را دوباره كسب كنيد.
4ـ پيش از سخن گفتن فكر كنيد: در زمان عصبانيت حرف زدن كار چندان سختي نيست، اما تحقيقات نشان داده كه افراد عصباني از حرفهايي كه در هنگام خشم زدهاند، بعدها پشيمان شدهاند. حتي چند لحظه صبر كافي است تا بتوانيد آنچه را كه بايد بگوييد در ذهنتان جمع و جور كنيد. شما حتي بايد به ديگران نيز در هنگام عصبانيت اين فرصت را بدهيد.
5ـ به راه حلهاي موجود فكر كنيد: به جاي اينكه به عوامل خشم خود بيانديشيد، سعي كنيد به راههاي فرار از اين حس فكر كنيد. به عنوان مثال، آيا اتاق كثيف فرزندتان شما را اين گونه عصباني كرده است؟ اگر جواب مثبت است، در را ببنديد تا دست كم آن منظره را نبينيد. هميشه به خود بگوييد كه عصبانيت و خشم باعث حل شدن مشكلات نميشوند و فقط به بدتر شدن اوضاع ميانجامد.
6ـ از واژه من با جرأت تمام استفاده كنيد: براي جلوگيري از مورد انتقاد قرار گرفتن يا سرزنش شدن كه در بيشتر اوقات موجب خشم نيز ميشود، از واژه من براي بيان مشكلاتتان استفاده كنيد. در هنگام بيان مشكلات سعي كنيد آرام باشيد. به عنوان مثال به فرزندتان بگوييد: من از اينكه شما پس از صرف غذا ظرفتان را به آشپزخانه نبرديد ناراحت شدم. شما ممكن است به جاي اين جمله مؤدبانه و تأثيرگذار بگوييد: تو اصلاً كار در خانه را بلد نيستي!
7ـ كينهتوز نباشيد: بدانيد كه بخشش ابزاري قدرتمند در تعاملات اجتماعي است. اگر اجازه دهيد كه خشم و ديگر احساسات منفي، احساسات مثبت شما را تحت تأثير قرار دهد، پس از مدتي متوجه ميشويد كه خود را در اقيانوسي از تلخيها و بي عدالتيها غرق كردهايد. اما اگر شما شخصي را كه باعث عصبانيتتان شده ببخشيد، هم خود آرام ميگيريد و هم به او درس مهمي ميدهيد. به ياد داشته باشيد كه همه نميتوانند مثل شما و آنچنان كه شما خواستهايد، رفتار كنند.
8ـ با طنز به جنگ خشمتان برويد: گاهي يك جمله طنز شما و اطرافيانتان را از خشم دور ميكند.
9ـ مهارتهاي تمدد اعصاب را تمرين كنيد: هنگام عصبانيت به كار بردن مهارتهاي تمركزي و تمدد اعصاب كارساز خواهد بود. بهتر است تنفس عميق و مديريت شده، تصور مناظر آرامشدهنده يا تكرار عباراتي آرامكننده مثل «آرام باش» را تمرين كنيد. حتي گوش دادن به موسيقي، نوشتن يا انجام حركات يوگا نيز ميتواند مثمرثمر واقع شود.
10ـ بدانيد كه چه وقت به كمك نياز داريد: يادگيري راههاي مبارزه با خشم هميشه آسان نبودهاند.
زماني كه فكر كرديد ديگر نميتوانيد خشم خود را كنترل كنيد و ممكن است به ديگران و حتي خودتان آسيب برسانيد شما حتماً احتياج به كمك خواهيد داشت. شما ميتوانيد در كلاسهاي علمي راههاي كنترل خشم شركت كنيد و مواردي مثل خشم چيست، عوامل خشمگينكننده شما چه هستند، چگونه خشم خود را كنترل كنيد و چگونه بر احساساتي چون غم و نااميدي فائق آييد، بياموزيد. در پايان نيز اين نكته را از ياد نبريد كه ارمغان بردباري و صبر خوشحالي و خشنودي است.
دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]