واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گفتگو با جمشيد جم/تولد "يار دبستاني من" در كوران انقلاب/ ترانه اي كه خاطره شد
تولد "يار دبستاني من" در كوران انقلاب/ ترانه اي كه خاطره شد
خرم آباد - خبرگزاري مهر: سالها به بهانه هاي مختلف "يار دبستاني من" ترانه محافل و رسانه هاي شنيداري بوده است ولي به نظر مي رسد اصل تهيه و تدوين اين ترانه در بهبوهه انقلاب كمتر مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر، جمشيد جم يكي از فعالان عرصه موسيقي است ولي به نظر مي رسد مردم بيشتر وي را با ترانه ماندگار "يار دبستاني من" مي شناسند. ترانه اي كه بارها به گوش ما خورده و از آن شايد خاطره ها داريم.
"يار دبستاني من، با من و همراه مني/ چوب الف بر سر ما، بغض من و آه مني/ حك شده اسم من و تو، رو تن اين تخته سياه/ تركه ي بيداد و ستم، مونده هنوز رو تن ما..."بخش هايي از ترانه اي است كه هر بيت آن برايمان حرفها دارد.
با خواننده اين ترانه ماندگار گفتگويي انجام داديم. گفتگويي كه جمشيد جم در آن به چگونگي توليد يار دبستاني اشاره مي كند و معتقد است كه هنوز اين ترانه مشتاقان و علاقمندان خاص خود را دارد.
وي با بيان اينكه يار دبستاني من تقريبا چند ماهي از انقلاب گذشته بود كه شكل گرفت، مي گويد: من اين اثر را به پيشنهاد دوست هنرمندم منصور تهراني خواندم.
جم به روزهاي انقلاب و خاطراتش از آن روزها اشاره مي كند و ادامه مي دهد: از چند ماه قبل از انقلاب من هم يكي از ميليونها نفري بودم كه در مناسبت هاي مختلف در خيابانها حضور پيدا مي كردند ولي هنوز نمي دانستم قرار است "يار دبستاني من" را بخوانم.
وي ادامه مي دهد: من يار دبستاني را با عكسها و خاطراتي كه از روزهاي انقلاب، 13 آبان و 16 آذرماه سال 1332 داشتم خواندم.
جم زمزمه اين اثر ماندگار را يادآور خاطرات سه ياري مي داند كه در سال 32 حركتي را عليه امپرياليسم آمريكا در دانشگاه آغاز كردند و مي گويد: آهنگ يار دبستاني پيشكشي بود به شهيد قندچي، شريعت رضوي و بزرگ نيا كه نگذاشتند معاون رئيس جمهور آمريكا به راحتي وارد ايران شود.
وي ادامه مي دهد: زماني كه من "يار دبستاني من" را خواندم به دنبال تقديم ترانه اي به همه دانش آموزان و دانشجوياني بودم كه در آن بهبوهه براي پيروزي انقلاب فداكاري كردند.
جم معتقد است كه هنوز هم خواندن و زمزمه اين ترانه همان حس و حال روزهاي انقلاب را برايش تداعي مي كند و ادامه مي دهد: من در زمان انقلاب جواني بودم كه با توجه به علاقه اي كه به موسيقي داشتم در بسياري از سرودهاي انقلابي مشاركت مي كردم.
وي با يادآوري اينكه بسياري از سرودهايي كه امروز به نام سرودهاي انقلابي در صدا و سيما شنيده مي شود در شرايط خفا و خفقان آن روزها و با كمترين امكانات ضبط شده است، ادامه مي دهد: برخي از اين سرودها در زيرزمين خانه ها ضبط شده است.
جم از شور و حال آن روزها مي گويد و اينكه براي تهيه اين سرودها زيرزمين خانه ها را با "شانه هاي تخم مرغ" پوشش مي دادند تا حالت "آكوستيك" پيدا كند و صداي سرود خواندن بچه ها بيرون نرود.
وي معتقد است كه امروز با وجود اينكه "يار دبستاني" خاطره شده است ولي هنوز بسياري از افراد با مرور اين ترانه روزهاي انقلاب را در ذهن خود مرور مي كنند.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|23|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 269]