واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ماليات زيربناي توسعه
درآمدهاي ناشي از دريافت ماليات توسط دولت نقش بسيار مهمي در توسعه هر جامعه دارد كه بيش از هر چيز گسترش فرهنگ ماليات و لزوم پرداخت آن براي پيشرفت هر كشور ضروري به نظر ميرسد. به گزارش ايرنا، البته در كشورهاي در حال توسعه وابستگي به منابع طبيعي به ويژه نفت و درآمد ناشي از آن سهم عمدهاي در تامين منابع و هزينههاي مورد نياز براي مخارج دولت دارد.
در كشور ما اگر چه نقش اصلي درآمدهاي دولت ناشي از فروش نفت بوده اما برنامه ريزيهاي انجام شده از ايجاد تحول در امور مالياتي خبر ميدهد.
اصلاح نظام مالياتي يكي از هفت محور اجراي طرح تحول اقتصادي درخصوص تحقق اهداف سند چشم انداز توسعه براي افق 1404 است كه توجه بيش از پيش به امور مالياتي را از سوي مسئولان نشان ميدهد.
فاصله گرفتن از اقتصادي متكي بر درآمد حاصل از نفت و اداره امور كشور به وسيله درآمد حاصل از ماليات نيازمند توسعه در ابعاد مختلف است كه افزايش بهره وري، ايجاد اشتغال، افزايش سطح كيفيت محصولات توليدي و انجام سرمايه گذاري از مهمترين اين موارد محسوب ميشوند.
در اين بين بيش از هر چيز ديگري آگاه ساختن مردم در مورد نقش ماليات در توسعه كشور از اهميت بالايي برخوردار است.
البته در سالهاي اخير اظهارنامههاي مالياتي بيشتري از سوي فعالان اقتصادي ارائه شده است كه اين مسأله توجه و آگاهي مردم را به مشاركت در توسعه كشور و جامعه نشان ميدهد.
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد باهنر كرمان در همين رابطه ماليات را مرتبط با بخشي از قدرت خريد مردم و جامعه براي انجام فعاليتهايي با جنبه عمومي ميداند و ميگويد: امنيت، آموزش، احداث بزرگراهها و طرحهاي زيرساختي جزء كالاهاي عمومي محسوب ميشوند.
دكتر «حسين اكبري فرد»، ميافزايد: كالاهاي عمومي شامل دو بخش خالص مانند برنامههاي تلويزيوني و بخش ناخالص مانند پاركها و انواع آموزشها هستند.
وي خاطر نشان ميكند: ماليات، انتقال بخشي از درآمد مردم به منظور تامين منابع لازم براي انجام برنامههاي عمومي مانند نظامي و انتظامي كه براي همه مردم سودمند است، معنا پيدا ميكند.
رئيس بخش اقتصاد دانشگاه شهيد باهنر كرمان، ادامه ميدهد: علاوه بر اين توضيح، همچنين ماليات ابزاري است به منظور توزيع بهتر و عادلانهتر درآمدها كه از افراد با درآمدها و ثروتهاي بالا اخذ و سپس به همه اقشار جامعه و به ويژه اقشار كم درآمد پرداخت ميشود.
كشورهايي كه توانستهاند از ماليات به عنوان يك منبع خوب، مستمر و كارا استفاده و عدالت مالياتي را رعايت كنند، فشار كمتري را به بخشهايي از جامعه مانند بخشهاي توليد و توزيع شاهد بوده اند.
اين كشورها منابع مورد نياز خود را از درآمدهاي ناشي از فروش نفت و مواد اوليه جدا كردهاند و با وابستگي به درآمدهاي مالياتي در توسعه كشور موثر و موفق بودهاند.
وي خاطرنشان ميكند: ماليات منبعي است كه هزينههاي جاري و زيرساختي عمومي را تامين ميكند كه در كشورهاي مختلف يا با فروش نفت و مواد اوليه و يا بدون استفاده از نفت تامين ميشود.
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد باهنر كرمان اظهار ميدارد: استفاده از درآمدهاي نفت در بحث تحريمهاي نفتي، اقتصاد كشورها را آسيبپذير ميكند، اما در اقتصاد وابسته به ماليات ديگر اين تاثيرات منفي را شاهد نيستيم.
ماليات به دليل جبران هزينههاي عمومي كشور از طريق افرادي كه توانايي پرداخت دارند، توزيع بهتر درآمدها و ايجاد فرصت براي همه مردم به ويژه محرومان و بي بضاعتان جامعه و ايجاد يك درآمد مستمر و پايدار براي دولتها، بسيار مفيد است.
در حقيقت ماليات، دولتها را از نفت و درآمدهاي مواد خام و اوليه مستقل ميكند. همچنين ميتواند در انجام سرمايهگذاريها موثر باشد زيرا سرمايهگذاري خود حرف اول را در توسعه ميزند كه بايد در اين زمينه اولويتها درست انتخاب شود.
وي ميگويد: ماليات ميتواند كمك شاياني به سرمايهگذاريهايي در زمينه توسعه راهها، ايجاد سدها، پايانههاي حمل و نقل، راههاي ارتباطي، توسعه حمل و نقل و راههاي ارتباطي، توسعه شبكه توزيع برق، آب و انرژي به عنوان فعاليتهاي زيربنايي داشته باشد.
اكبريفرد خاطر نشان ميكند: بهترين منابع درآمد براي توسعه زيرساختها ماليات است كه با فراهم شدن اين شرايط زمينه براي فعاليت بيشتر بخش خصوصي فراهم ميشود.
وي ميافزايد: در بعضي از كشورها با داشتن مالياتي كه كارا نيست، براي تامين منابع خود، يا از معادن برداشت ميكنند يا از بانك مركزي قرض ميگيرند كه قرض گرفتن از بانك مركزي بدترين شكل ممكن است زيرا منجر به ايجاد تورم ميشود و تورم مانعي براي تخصيص بهتر منابع و عامل بازدارنده رشد و توسعه اقتصادي است.
مردم بايد در فعاليتهاي عمومي مشاركت داشته باشند و براي ايجاد فرهنگ مالياتي در جامعه تلاش كنند.
بايد خاطرنشان كرد: اگرچه ماليات يكي از منابع مهم درآمدي دولت است، اما متاسفانه برخي نگاهها به اين است كه ميگويند ما نفت داريم و ديگر تامين هستيم.
ناگفته نماند: بر اساس قانون پنجم برنامه توسعه هزينههاي جاري دولت بايد از طريق ماليات تامين و در مقابل از درآمد ناشي از نفت براي سرمايهگذاري و ايجاد زيرساختها استفاده شود كه منطق نيز همين است.
محمدعلي حقيقي مديركل امور مالياتي استان كرمان ميگويد: جامعه براي ايجاد امنيت و همچنين ارائه رايگان آموزش و بهداشت كه هزينههايي در بر دارد، نيازمند اعتباراتي است كه بايد توسط همين جامعه تامين شود.
وي ميافزايد: اگر چه سرمايهگذاري اصلي در كشور ما با درآمد حاصل از نفت انجام ميشود، اما حداقل بايد هزينههاي نگهداري آن از طريق خود جامعه تامين شود. مديركل امور مالياتي استان كرمان خاطر نشان ميكند: خوشبختانه كشور به اين مهم دست يافته كه راه توسعه و ترقي در ماليات عادلانه است، زيرا داشتن عدالت اجتماعي با داشتن عدالت مالياتي محقق ميشود.
براي كنترل تورم و كاهش فاصله طبقاتي در جامعه بايد ماليات به صورت مناسب وضع شود و قانون مدون و جامعي داشته باشيم كه بتواند تمامي منابع را پوشش دهد و بر اندازه درآمدها ماليات فرض شود.
تحول در نظام مالياتي كشور در شرايط كنوني از چنان اهميتي برخوردار است كه پس از هدفمند كردن يارانهها نخستين محور اجراي طرح تحول اقتصادي، به عنوان دومين محور مورد تاكيد قرار دارد.
همچنين در چارچوب تحول نظام مالياتي، بحث قانون ماليات بر ارزش افزوده مطرح است كه اجراي آن ساليان سال آرزوي كشور ما بود و خوشبختانه از مهر سال 87 اين قانون اجرايي شد و تاكنون توانسته آثار و بركات خود را در سطح جامعه به خوبي نشان دهد.
وي ادامه ميدهد: هنگامي كه ميگوييم ماليات باعث توسعه اقتصادي استان ميشود، به اين دليل است كه با كمك به احداث زيرساختها پويايي اقتصاد را شاهد هستيم. نخستين بخش مبحث ماليات بر ارزش افزوده در مراحل تكميلي آن قرار دارد كه با انجام دو فراخوان، اين طرح صد در صد اجرايي ميشود.
همچنين طرح جامع نظام اطلاعات مالياتي كشور، مبحث مورد تاكيد ديگري است، زيرا تمامي عملكرد هر مجموعهاي به ويژه سيستم مالياتي، بر اساس اطلاعات آن است.
حقيقي ميگويد: اگر از درآمد اشخاص اطلاعاتي نداشته باشيم، به طور قاطع ناكارآمد خواهيم بود و تاكنون وجود فرارهاي مالياتي به دليل شفاف نبودن معاملات و نبود اطلاعات لازم و صحيح وجود داشته است.
وي ميافزايد: با اجراي طرح جامع اطلاعات مالياتي كه خود 32 بخش دارد، نظام مالياتي متحول ميشود و بخش دولتي يك سر و گردن از بخش خصوصي بالاتر ميرود. با اجراي اين طرح اطلاعاتي را خواهيم داشت كه مانع از فرار مالياتي ميشود و در آينده انجام همه كارها به ويژه ارائه اظهار نامههاي مالياتي بر اساس سيستمهاي الكترونيكي بر اساس درآمدهاي واقعي انجام ميشود.
با اجراي اين دو طرح فرار مالياتي به صفر ميرسد و شفاف سازي مبادلات اقتصادي به خوبي انجام ميشود. قانون گذشته در نظام مالياتي پاسخگوي خواستههاي بزرگ كنوني نيست و به همين دليل اين قانون بر اساس نظام پيشرفته دنيا در حال اصلاح است كه لايحه آن آماده شده، براي تصويب به مجلس رفته است.
وي تصريح ميكند: ما در آينده بايد بدانيم كه سيستم مالياتي تمامي فعالان اقتصادي را حمايت ميكند، مانع قاچاق كالاها ميشود و همچنين اعتماد به سيستم مالياتي را روز به روز افزايش ميدهد.
چهارشنبه|ا|19|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]