واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: شمسالعماره؛ «برج ميلاد» دوران قاجار
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ميراث فرهنگي
دومين جشنوارهي فرهنگي ـ هنري شمسالعماره در كاخ گلستان برگزار ميشود.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مدير مجموعهي فرهنگي ـ تاريخي كاخ گلستان عصر امروز (سهشنبه، 18 بهمنماه) در نشست رسانهيي دومين جشنوارهي فرهنگي ـ هنري شمسالعماره، اظهار كرد: كاخ گلستان بهعنوان كاخموزهي مادر، داشتههاي بسيار ارزشمندي دارد كه پروندهي ثبت جهاني آن آماده و به يونسكو فرستاده شد.
مسعود شريفي با اشاره به تلاشهاي كارشناسان ميراث فرهنگي براي تهيه و تكميل اين پروندهي پس از 30 سال، به وجود گنجينههاي ارزشمندي مانند آلبومخانه و مجموعهي اسناد در كاخ گلستان اشاره كرد و افزود: اين مجموعه بهعنوان يك دانشگاه تاريخي در خدمت پژوهشگران و محققان بينالمللي است.
او همچنين با اشاره به رونمايي از مجموعهي سند وقفشدهي تيموري در هفتهي پيش در اين مجموعه، اظهار كرد: كاخ گلستان در نوروز نيز شاهد حضور 10هزار گردشگر است. بهدليل وجود چنين ظرفيتهايي در اين مجموعه، اين كاخ ـ موزه به معرفي بيشتر نياز دارد، بنابراين با كمك اهالي فرهنگ و هنر بايد بتوانيم اين مجموعه را بهتر معرفي كنيم.
شريفي شمسالعماره را برج ميلاد دوران قاجار ناميد و گفت: اين بنا يك نماد معماري بينظير فرهنگي و تاريخي و شناسنامهي پايتخت است.
مدير مجموعهي فرهنگي ـ تاريخي كاخ گلستان بيان كرد: هرچند در نخستين جشنوارهي شمسالعماره به اين عمارت بهصورت ويژه پرداخته شد، ولي در دومين جشنواره بهصورت حرفهيي به اين مجموعه ميپردازيم. سال گذشته، تبليغات در اين حوزه كامل نبود، ولي امسال تلاش ميكنيم بهشكل ويژه و با بهرهگيري از هنرمندان، ابعاد جشنواره را وسيعتر كنيم.
وي برگزاري اين جشنواره را يك نگاه هنري مدرن نسبت به بناهاي تاريخي دانست و افزود: شمسالعماره نماد خوبي براي توليدات هنر و فرهنگ خواهد بود.
در ادامهي اين نشست، دبير دومين جشنوارهي شمسالعماره نيز گفت: كاخ گلستان بايد بهعنوان خوراك فرهنگي مردم تهران، به همه معرفي شود.
سامان خليليان ادامه داد: با توجه به محدوديت زماني اين جشنواره، در دوماه گذشته تلاش كرديم فراخوان دومين جشنواره را به همهي محلها و نقاطي كه اهالي هنر در آنجا حضور دارند، بفرستيم تا جشنواره با نگاهي ملي برگزار شود. اكنون نيز در حال جمعآوري آثار هستيم.
وي با اشاره به برگزاري نخستين جشنوارهي شمسالعماره در هفت بخش، اظهار كرد: امسال با ديدي عميقتر و نگاهي كه ثمرهاش براي كودكان و نوجوانان بيشتر باشد، بخش ويژهاي را بهعنوان كودك و نوجوان به اين جشنواره اضافه كردهايم.
او با اشاره به اينكه زمان فرستادن آثار تا 17 بهمنماه در فراخوانها اعلام شده بود، گفت: با توجه به حجم زياد آثار ارسالي، اين زمان تا 20 بهمنماه تمديد شد و قرار است، 23 بهمنماه يك جمعبندي قطعي از آثار داشته باشيم و از همان روز، همهي آثار در گالريها و فضاهاي نمايشگاهي كاخ گلستان بهنمايش درآيند.
وي بيان كرد: براساس برنامهريزيها، اين جشنواره از 26 بهمنماه تا سوم اسفندماه برگزار ميشود، اما با هماهنگي مدير مجموعهي كاخ گلستان قرار است همهي آثار تا پس از تعطيلات نوروز در مجموعه نمايش داده شوند.
خليليان ادامه داد: در نخستين جشنوارهي شمسالعماره فقط عمارت شمسالعماره را كه پس از سالهاي متمادي درهاي طبقات فوقاني آن باز شده بود، مد نظر داشتيم؛ ولي در دومين جشنواره، عمارت بادگير به ديگر فضاهاي جشنواره اضافه شد.
او همچنين اجراي كنسرت موسيقي سنتي در ايوان شمسالعماره در دو زمان مشخص و در ايام برگزاري اين جشنواره را از جمله برنامههاي طرحريزيشده با هدف جذب گردشگر به اين مجموعه دانست و گفت: افتتاح دومين جشنوارهي شمسالعماره به احتمال زياد با اعلام رسمي آيين نقارهزني گروهي از نقارهخوانهاي شمال ايران مقارن خواهد بود.
وي با اشاره به راهاندازي شدن وبسايت جشنوارهي شمسالعماره، افزود: امسال براي جشنوارهي شمسالعماره عكاسي در شب آزاد اعلام شد.
به گزارش ايسنا، مدير مجموعهي كاخ گلستان در پايان اين نشست در پاسخ به اين پرسش كه چگونه معارضهاي ثبت جهاني كاخ گلستان را برطرف ميكنيم تا حساسيت يونسكو در اين زمينه از بين برود، گفت: حرايم اين مجموعه قدري مشكل دارد. به همين دليل، از مدتي پيش اقداماتي را با هدف برطرف كردن اين معارضها آغاز كردهايم تا بتوانيم در پروندهي جهاني كاخ گلستان، برنامهها و سياستهاي سامانبخشي حرايم را مطرح كنيم و آنها را انجام دهيم.
شريفي گفت: برخي ساختمانهاي بلند در حريم عمارتهاي اصلي كاخ گلستان قرار دارند و بهگونهاي آنها هم بخشي از تاريخ شدهاند. اگر طرح خوبي داشته باشيم كفايت ميكند؛ اما در بخش اغتشاشات بصري و شلوغيهاي اطراف كاخ گلستان، براساس اعلام شهرداري و شوراي شهر اتفاقهاي خوبي در چندماه آينده رخ ميدهد.
او همچنين در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر چگونگي روند كاوش و پيگردي بخشهاي كشفشده از نقارهخانهي كاخ گلستان در ميدان ارگ، اظهار كرد: شهرداري با ميراث فرهنگي تعاملهايي را در اين زمينه داشت، ولي براي سرعتبخشي به كارها، وقتي ميخواستند فضاي تأسيساتي ميدان ارگ را ايجاد كنند، بخشي از پيهاي سردر نقارهخانه صدمه ديد. سازمان ميراث فرهنگي نيز پروژهي شهرداري را به مدت دوماه متوقف كرد تا كاوش، پيگردي و گمانهزني انجام شود، هنوز هم اين فضا باز است و قرار است پس از پايان كار، روي آن بسته شود تا با طراحي و ساخت سردر نقارهخانه كه بايد با تأييد يونسكو انجام شود، سنگ نماي اين محدوده برداشته و سردر نقارهخانه نيز اجرا شود.
وي افزود: ساعت شمسالعماره كه توسط ملكه ويكتوريا به ناصرالدينشاه در دوران قاجار اهدا شد، پس از حدود 90 سال تا پيش از آغاز سال 1391 راهاندازي ميشود.
به گزارش ايسنا، دومين جشنوارهي شمسالعماره در هشت بخش عكاسي، نقاشي، تئاتر خياباني، طراحي و اسكيس معماري، كاريكاتور، طنز ادبي، گرافيك و كودك و نوجوان برگزار ميشود. بخش كودك و نوجوان نيز در پنج بخش نقاشي كودكان از بناي شمسالعماره و عمارت بادگير، شعر، خاطرهي بازديد، جملهي زيبا، كاردستي و ساخت ماكت از بناي شمسالعماره و عمارت بادگير طراحي شده است.
ديگر موضوعهاي اين جشنواره نيز شامل معرفي بناهاي تاريخي كاخ گلستان با تأكيد بر بناي شمسالعماره و عمارت بادگير، اتفاقها و رخدادهاي مهم تاريخي، فرهنگي و سياسي در كاخ گلستان، تأثير معماري كاخ گلستان، بناي شمسالعماره و عمارت بادگير بر ساختار معماري شهر تهران، نقش و جايگاه كاخ گلستان در فرهنگ و هنر مردم، نقش و جايگاه قاجاريه در تاريخ ايران و ضعفهاي دورهي قاجار است.
انتهاي پيام
سه|ا|شنبه|ا|18|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]