واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ازدواج ناشاد اثر بدتري بر سلامت زنان دارد
خانواده- همشهري آنلاين:
يك بررسي جديد نشان ميدهد كه آسيب قلبي-عروقي ناشي از ازدواج هاي توام با ناخشنودي در زنان بيشتر از مردان است
به گزارش هلث دي نيوز نانسي هنري، روانشناس باليني در دانشگاه يوتاي آمريكا و سرپرست اين پژوهش گفت كه در حاليكه هم مردان و هم زناني كه در ازدواجهاي "تحت فشار" درگير هستند - ازدواجهاي كه مشخصه آنها جروبحث ميان زوجين و عصبانيت است - با احتمال بيشتري نسبت به ازدواجهاي شادتر، احساس افسردگي ميكنند، اما زنان با احتمال بيشتري نسبت به مردان ممكن است دچار فشار خون بالا و ساير شاخصهاي "سندروم متابوليك" شوند.
سندروم متابوليك يك عامل خطرساز شناختهشده براي بيماري قلبي، سكته مغزي و ديابت است.
هنري گفت كه با وجود آنكه مطالعات بسيار ازدواجهاي ناشاد را با اختلال سلامتي ارتباط دادهاند، به اعتقاد او افسردگي ناشي از اشار رواني اين ازدواجها، سرچشمه افزايش خطر سندروم متابوليك است. او گفت: "ديد منفي سرمنشا افسردگي است و افسردگي با بروز سندروم متابوليك ارتباط دارد." اما به گفته هنري بررسي آنها نشان داد تنها در مورد زنان چنين امري حقيقت دارد.
او براي اين بررسي، با 276 زوج، با سن ميانه 54 سال، بوسيله پرسشنامه مصاحبه كرد، و از آنها خواست جنبههاي مثبت كيفيت ازدواجشان مانند حمايت دوجانبه و سهيمشدن در كارها و جنبههاي منفي آن مانند جر و بحث، احساس خصومت و عدم توافق درباره موضوعات مهم مانند بچهها،امور زناشويي، پول، دامادها و عروسها را ذكر كنند. او از آنها در مورد داشتن علائم افسردگي هم سوال كرد.
اين زوجها به طور متوسط 27.5 سال بود كه ازدواج كرده بودند و اغلب آنها در ازدواج اولشان بودند.
هنري گفت: "ميشد گفت كه گروه مورد بررسي ما در مجموع زوجهاي با ازدواج سعادتمند بودند." حدود بيست درصد از مردان و 12 درصد زنان در اين بررسي، دچار سندروم متابوليك بودند (كه بر اساس داشتن سه عامل خطرساز از پنج عامل تعريفشده تشخيص داده ميشدند).
يه گفته او يافتههاي بررسي آنها نشان داد كه مردان با احتمال بيشتري بر اثر فشارهاي ناشي مسائل زندگي متاهل دچار افسردگي ميشدند، اما رابطه ميان نگرش منفي به زندگي، افسردگي و سندروم متابوليك تنها در زنان قابل ثابتشدن بود. به گفته او اين بررسي نشاندهنده آن بود كه افسردگي در اين زنان با سندروم متابوليك ارتباط دارد.
دقيقا معلوم نيست چرا اينگونه است، اما هنري حدس ميزند كه ممكن است در زنان نگرش منفي به زندگي را بيشتر در قلبشان حفظ كنند و بيش از مردان با آن از لحاظ فكري درگير باشند.
هنري نميتواند به طور خاص بگويد كه چه مقدار از خطر سندروم متابوليك را ميتوان به ديد منفي نسبت داد. پژوهشهاي قبلي ديد منفي در ازدواج را به افزايش خطر بيماري قلبي چه در مردان و چه در زنان ارتباط دادهاند.
نتايج اين بررسي پنجشنبه 5 مارس (15 اسفند) در اجلاس سالانه انجمن روانتني آمريكا ارائه شد.
يك پژوهشگر ديگر در اين حوزه اين يافتهها را به خصوص از لحاظ توجه دوباره به افسردگي به عنوان سازوكار احتمالي كه از طريق آن فشارهاي رواني بر ايجاد سندروم متابوليك اثر ميگذارد، جالبتوجه خواند.
دبرا آمبرسون، استاد جامعهشناسي در دانشگاه تگزاس در آستين گفت: "اين بررسي اهميت درك فزاينده ما در مورد اينكه چگونه افسردگي بر فرآيندهاي زيستي ايجادكننده سندروم متابوليك اثر ميگذارد، و اينكه چرا اين فرآيندها در زنان ممكن است قويتر از مردان عمل كنند، نشان ميدهد."
به گفته آمبرسون، اين يافتهها با يافتههاي پژوهشي خود او تطبيق دارد كه نشاندهنده تاثير شديد فشار رواني ناشي از تاهل بر سلامت زوجين است. اما يافتههاي مربوط به تفاوتهاي جنسيتي در بررسي او متفاوت بود. او گفت: "به طور كلي ما دريافتيم كه فشار ناشي از تاهل سلامت هر دوي مردان و زنان را مختل ميكند." او افزود كه شايد سلامت مردان مورد بررسي در پژوهش هنري به طريقهاي ديگري تحت تاثير قرار گرفته باشد.
هنري گفت كه پژوهشهاي بيشتري لازم است تا معلوم شود كه چگونه اين يافتههاي متفاوت را ميتوان در كنار هم قرار داد.
در هر حال،آمبرسون گفت:"زوجتان را با دقت انتخاب كنيد. يك ازدواج تحت فشار براي سلامتي شما بد است. و اگر از قبل تحت فشار هستيد، بر كاهش تعارضها با همسرتان متمركز شويد."
شنبه|ا|17|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]