واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تلويزيون بر پرده سينما
جام جم آنلاين: شيرين بينا بازيگري كه سالهاست هم در تلويزيون حضور دارد و هم در سينما ديروز در گفتوگو با مهر گفت: بيشتر فيلمهايي كه در جشنواره امسال حضور دارند، رنگ و بوي تلهفيلمهاي تلويزيوني را دارند و در حد سينما نيستند!
اين جمله را ميتوان هشداري براي سينماي ايران دانست، هشداري كه چند سالي است منتقدان پيشكسوت سينما آن را در نقدهاي خود مينويسند و ميگويند، اما سينماگران آن را جدي نميگيرند.
سينماگران آنقدر از منتقدان فاصله گرفتند كه حالا خود دستاندركاران سينما و عواملي كه در آن حضور دارند، ميگويند كه سينما تبديل به تلويزيون شده است.
اين اتفاق را ميتوان براي تلويزيون امتيازي بزرگ به شمار آورد، اما سينما در اين شرايط تبديل به بازنده ميشود.
در تمام دنيا كارگردانان تلويزيون همه عمر كار ميكنند و تجربه مياندوزند تا روزي، روزگاري بازيگري از دنياي سينما قبول كند كه در فيلم تلويزيوني آنها بازي كنديا منتقدان از نمابندي و ميزانسن آنها تعريف و اذعان كنند كه اين تلهفيلم نزديك به فيلمهاي سينمايي شده است.
در تمام دنيا سينما تعريف خاص خود را دارد و سينماگران ميدانند كه اگر روزي كارشان شبيه فيلمهاي تلويزيوني شود بايد با سينما خداحافظي كنند.
سينماگران ميدانند كه اثر آنها قرار است بر پردههاي عريض و طويل سينما نمايش داده شود و به سود زيادي دست پيدا كند، به همين دليل بايد با هر ترفندي كه شده مردم را به سينماها بكشانند.
اما در كشور ما بيشتر سينماگران بر اين باور هستند كه بايد به راهي بروند كه كارگردانان تلويزيون رفتهاند و توانستهاند مخاطبان ميليوني تلويزيون را راضي نگه دارند.
سينماي ايران از روزي مقلد تلويزيون شد كه سريالهاي كمدي پرطرفدار شد و بازيگران اين سريالها براي جلب مخاطب به سينما راه يافتند.
اما تهيهكنندهها و كارگردانان از اين نكته غافل بودند كه بازيگر كمدي تلويزيوني توانايياش راضي نگه داشتن مخاطبي است كه به قاب چند اينچي تلويزيون چشم دوخته و در كنار تماشاي تلويزيون به كارهاي ديگرش نيز رسيدگي ميكند.
بازيگر تلويزيون ميداند كه در تمام مدت نمايش يك اثر، مخاطب به او چشم نميدوزد و از او خلاقيت نميخواهد، اما تماشاچي سينما پول ميدهد، بليت ميخرد به سالن تاريك وارد ميشود با اين انگيزه كه مثلا 90 دقيقه فارغ از دنياي روشن بيرون، روي پرده سينما با دنياي تازهاي روبهرو شود.
سينماي ايران از روزي تبديل به تلويزيون شد كه كارگردانان آن به بهانه كمرونقي سينما به تلويزيون كوچ كرد و كارگرداني در تلويزيون را تجربه و به مرور فراموش كرده كه مخاطب سينما از آنها چه توقعي دارد.
تلويزيون درهاي خود را به سوي كارگردانان سينما گشود و برخي اوقات از اين كار سود خوبي هم عايدش شد، اما سينماي ايران در اين موقعيت شرايط خود را فراموش كرد و به راهي رفت كه اكنون بيشتر فيلمهايش، شبيه تلهفيلمهاي تلويزيوني شدهاند؛ تلويزيوني كه در همه خانهها روشن است و مختصات خود را دارد كه اصلا شبيه به سينما نيست.
طاهره آشياني - گروه راديو و تلويزيون
دوشنبه|ا|17|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]