واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ديدار وزيران امور خارجه روسيه و آمريكا و رد پيشنهاد واشنگتن
مسكو- وزيران امور خارجه روسيه و آمريكا امروز جمعه در حالي در ژنو با يكديگر ديدار و گفت و گو مي كنند كه مسكو معامله پيشنهادي هفته جاري واشنگتن مبني بر انصراف امريكا از اجراي طرح سامانه موشكي در اروپا در ازاي همكاري روسيه در موضوع هسته اي ايران را رد كرده است.
به گزارش ايرنا از مسكو ، "سرگئي لاوروف" و "هيلاري كلينتون" در اين ديدار كه نخستين ملاقات كاري آنها پس از انتصاب كلينتون به مقام وزير امور خارجه آمريكا در ماه ژانويه اخير مي باشد طيف وسيعي از موضوعات دوجانبه و مسائل مهم بين المللي و منطقه اي را مورد بحث قرار مي دهند كه مساله امنيت راهبردي بين المللي در محور مذاكرات دو طرف قرار دارد.
به نظر كارشناسان، اين ديدار تحت الشعاع پاسخ منفي اخير روسيه به آمريكا مبني بر همكاري در باره موضوع هسته اي ايران قرار دارد كه آمريكا انصراف از استقرار سامانه موشكي خود در اروپاي شرقي را مشروط به آن دانسته بود.
"باراك اوباما" رييس جمهوري آمريكا اخيرا در نامه اي به "دميتري مدوديف" همتاي روس با طرح اين معامله، مدعي شده بود كه در صورت حل شدن مساله هسته اي ايران، انگيزه براي استقرار سامانه موشكي آمريكا در اروپا از بين مي رود.
رييس جمهوري روسيه در پاسخ به اين نامه اعلام كرد كه مرتبط ساختن سامانه موشكي امريكا دراروپا با موضوع هسته اي ايران را اقدامي غير سازنده مي داند كه براي روسيه غيرقابل قبول است.
"سرگئي ريابكوف" معاون امور امنيتي و خلع سلاح وزير امورخارجه روسيه نيز در ملاقات سفير جمهوري اسلامي ايران در مسكو اعلام كرد: موضوع سپر دفاع موشكي آمريكا ارتباطي به بحث ايران ندارد و مرتبط كردن اين دو موضوع را سازنده نمي دانيم.
"ريابكوف" با اشاره به تلاش برخي رسانه هاي خبري براي ارتباط دادن دو موضوع سپر دفاع موشكي و پرونده هسته اي ايران گفت: ما اين ارتباط سازي را رد مي كنيم و معتقديم كه موضوع سپر دفاع موشكي ارتباطي به بحث ايران ندارد.
به نظر تحليل گران سياسي، اين معامله پيشنهادي آمريكا در واقع محك مسكو توسط واشنگتن بود كه رييس جمهوري روسيه با توجه به واقعيت هاي موجود از جمله اهميت روابط كشورش با ايران صريحا آن را رد كرد.
به عقيده "ميخاييل لئونتف" يك خبرنگار برجسته روس، آمريكا با ارتباط دادن موضوع هسته اي ايران با سامانه موشكي در واقع قصد دارد روسيه را گروگان مقاصد سياسي خود كند.
وي گفت: پشت اين پيشنهاد، اهداف ديگري نهفته است كه از آن جمله ايجاد خدشه در روابط ايران و روسيه دو كشور دوست و همسايه است.
كارشناسان ديگر معتقدند ايران كشور مستقلي است و روسيه بر برنامه هسته اي اين كشور كنترلي ندارد تا بتواند آن را محدود سازد.
به نظر آنها اوباما با اين نامه تلاش كرد روسيه و ميزان همكاري اين كشور با آمريكا در باره برنامه هسته اي ايران را محك زند كه با پاسخ منفي اين كشور روبه روشد.
اين كارشناسان همچنين معتقدند كه روسيه با رد پيشنهاد معامله با آمريكا، در واقع بر اهميت راهبردي روابط با ايران تاكيد كرد.
رجب صفراف" رييس مركز مطالعات ايران معاصر در روسيه نيز معامله پيشنهادي "باراك اوباما" به رييس جمهوري روسيه در باره برنامه هسته اي ايران را اقدامي تحريك آميز دانست و گفت كه در صورتي كه مسكو اين شرط واشنگتن را مي پذيرفت، واكنش منفي شديد تهران را برمي انگيخت .
صاحبنظران روس بر اين عقيده اند كه مناسبات تهران - مسكو در دو دهه اخير پس از فروپاشي شوروي با وجود فشارهاي خارجي براي محدود سازي آن، روند رو به توسعه داشته كه اراده و عزم سياسي سران دو كشور همسايه، در اين روند نقش تعيين كننده داشته است.
موضع روسيه در حال حاضر خودداري از فشار و تهديد ايران و حل و فصل موضوع هسته اي ايران از طرق سياسي و در چارچوب آزانس بين المللي انرژي اتمي است كه با موضع آمريكا كه بر فشار و زورگويي پايه ريزي شده، تفاوت دارد.
مسكو كه ماهيت صلح آميز بودن برنامه هسته اي ايران را مي پذيرد، از واشنگتن دعوت مي كند تا در بحث هسته اي ايران از يكجانبه گرايي خودداري كرده و براي مذاكره با ايران، به ساير اعضاي گروه 1+5 بپيوندد.
"سرگئي لاوروف" وزير امورخارجه روسيه اخيرا در اين باره گفت: علاقمنديم كه طرف آمريكايي نه تنها در حرف بلكه در عمل به موضع گروه 1+5 و مذاكرات اين گروه با جمهوري اسلامي ايران بپيوندد.
كارشناسان و صاحب نظران سياسي معتقدند كه رييس جمهوري روسيه با توجه به روند رو به رشد روابط روسيه با جمهوري اسلامي ايران و اهميت اين روابط براي مسكو، پيشنهاد اوباما را رد كرد.
به عقيده اين كارشناسان، روسيه، ايران را قدرت مهم منطقه خاورميانه و خليج فارس مي داند و تلاش آمريكا را براي ايجاد فاصله ميان مسكو- تهران را نمي پذيرد.
"آلكسي بورودافكين" معاون وزير امور خارجه روسيه اخيرا اعلام كرد كه روسيه و ايران در حفظ ثبات و امنيت منطقه قفقاز، درياي خزر و آسياي ميانه داراي منافع مشترك هستند.
وي با اعلام اين كه روسيه براي گسترش همكاري ها با ايران مصمم است گفت كه دليلي براي تغيير موضع روسيه در قبال جمهوري اسلامي ايران وجود ندارد.
انتظار مي رود در ديدار امروز وزيران امور خارجه روسيه و آمريكا، طرف روس بار ديگر بر موضع خود در باره سامانه موشكي آمريكا در اروپا و تهديد اين سامانه براي امنيت راهبردي روسيه تاكيد كند.
به نظر آگاهان سياسي، روسيه بهتر است در اين ديدار همكاري با آمريكا براي تامين مشترك امنيت راهبردي قاره اروپا را از راههاي پيشنهادي اين كشور در سالهاي اخير ازجمله استفاده مشترك از اطلاعات ايستگاههاي رادار واقع در اين منطقه درخواست كند.
كارشناسان روس در همين حال باتوجه به اختلافات اساسي روسيه و آمريكا در باره مسائل مختلف، بعيد مي دانند كه وزيران امور خارجه دو كشور در باره مسائل كليدي ازجمله موضوع هسته اي ايران و مساله سامانه موشكي آمريكا در اروپاي شرقي بتوافق برسند و مسكو تسليم خواستهاي واشنگتن شود.
اروپام**2242**1773**1513
جمعه|ا|16|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]